Gratis verzending vanaf €50,-*
Op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis*
Veilig en makkelijk online betalen

Grind & zand

De bodem van je aquarium is letterlijk de fundering waar jouw aquarium op rust. Denk goed na over je keuze voor aquarium grind of aquarium zand, het is niet makkelijk deze later nog aan te passen. Aquarium zand en aquarium grind hebben beide voor- en nadelen. Informeer vooraf goed welke bodembedekking jij het beste in jouw aquarium kunt kiezen.

Aquarium zand in het aquarium

Wil je bijvoorbeeld graag het gladde, rustige uiterlijk van een rivierbodem, dan is aquariumzand een goede keuze. Aquariumzand is er in veel verschillende kleuren en van fijn tot bijna net zo grof als grind. Over het algemeen wordt aquariumzand gemaakt van gemalen kwarts, koraal of mineralen zoals dragoniet. Ook is er kunstmatig aquarium zand wat vervaardigd wordt van op basis van siliciumdioxide. Natuurlijk zand voor aquaria bestaat uit kleine stukjes schelp, steen en/of organisch materiaal. Aquarium zand heeft geen scherpe randen en is uniform van grootte, in tegenstelling tot natuurlijk zand. Wanneer een substraat tussen de 1/16 en 2mm in diameter is wordt het zand genoemd, ongeacht de samenstelling.

De voor- en nadelen van aquarium zand

Het belangrijkste voordeel van zand in je aquarium is dat het een gladde en natuurlijke uitstraling heeft. Daarnaast voorkomt aquarium zand dat vuil en afvalproducten in je bodembedekking zinken. Op deze manier kan een filter gemakkelijk vuil van het aquarium zand afzuigen. Zand is niet voor alle aquaria een goede bodembedekking. De kleine diameter van aquarium zandkorrels verhindert dat water door je substraat kan stromen. Daarna kunnen vitale voedingsstoffen slechter door aquariumplanten worden geabsorbeerd. Om deze redenen kun je kiezen voor een grindbodem in het aquarium.

Aquarium grind in het aquarium

Ook door grind in je aquarium te gebruiken creëer je een meer natuurlijke omgeving voor je vissen. Aquarium grind is in verschillende groottes verkrijgbaar, van fijn tot grof. Over het algemeen is fijn grind voor een aquarium het meest geschikt. Bij te grof aquarium grind kunnen er vuilophopingen ontstaan. Het voordeel van grind is dat het zuurstof en voedingsstoffen doorlaat voor aquariumplanten. Daarnaast is het schoonhouden van aquarium grind een stuk makkelijker dan aquarium zand. Met een aquarium stofzuiger kun je de bodem schoonhouden zonder het grind op te zuigen. Ook kunnen planten goed wortelen in een grindbodem. Ook aquariumgrind is in vele kleuren verkrijgbaar. Met een bodembedekking als aquarium grind kun je jouw vissen laten opvallen. Donkere vissen zijn bijvoorbeeld beter te zien met lichtgekleurd aquarium grind en lichtgekleurde vissen op een donker substraat. Een ander voordeel is dat goede bacteriën goed kunnen huisvesten in aquarium grind.

Aquarium grind en aquarium zand voordelig bij ZOO&ZO

Ben je eruit of je aquarium zand of aquarium grind als bodembedekking wilt? Koop jouw aquarium grind en/of aquarium zand dan voordelig bij ZOO&ZO! Je vind bij ons aquarium grind en zand van topmerken waaronder De Boon, JBL, Dennerle en Trofis. Stuk voor stuk gerenommeerde aquariummerken met kwaliteitsproducten. Uiteraard scoor je deze bodembedekkers voor aquaria stuk voor stuk bij ZOO&ZO. Je bestelt jouw aquariumgrind of aquariumzand veilig in onze webshop of scoort jouw aquarium bodembedekking in onze fysieke aquariumwinkel. Hier vind je het complete assortiment aquarium grind en zand. Een goed ingericht aquarium begint met de juiste bodembedekking!

Stel jouw vraag aan ZOO&ZO!

Wil je graag meer informatie over de keuze voor aquarium grind of zand? Of wil je advies om jouw aquarium zo goed mogelijk in te richten? Wij beantwoorden graag jouw vraag! Tijdens openingstijden kun je ons bereiken op 0318-693078 of via info@zoo-enzo.nl. Veel plezier met het inrichten van jouw aquarium en tot ziens bij ZOO&ZO!