Afscheid nemen van je huisdier

De liefde voor een huisdier kan enorm zijn, net als het verdriet wanneer je geliefde dierenmaatje overlijdt. Natuurlijk wil je er liever niet aan denken, maar als bezitter van huisdier(en) krijgt helaas iedereen er een keer mee te maken: afscheid nemen van je huisdier. Soms gaat het via de natuurlijke weg, maar het kan ook zijn dat een huisdier moet worden ingeslapen. Natuurlijk is het in beide gevallen een verdrietige gebeurtenis en is het heel normaal om hierover te rouwen. Toch zijn er nog taboes rond het rouwen bij huisdieren. Reacties als ‘het is maar een dier, dan neem je toch een nieuwe?’ zijn eerder regel dan uitzondering. Toch is het heel belangrijk om het afscheid van je huisdier op jouw manier te doen en je verdriet de ruimte te geven. Uit onderzoeken is zelfs gebleken dat we soms veel dieper rouwen om de dood van een huisdier dan van een mens. Jouw dierenvriend was onderdeel van het gezin en dat geeft een lege plek. Gelukkig kun je zelf kiezen hoe jij afscheid wilt nemen van jouw dierenmaatje. Wij helpen je graag een beetje verder bij het proces om afscheid te nemen van je huisdier.

Je huisdier laten inslapen, of nog niet…?

Dankzij betere kennis, voeding en verzorging worden onze huisdieren gelukkig steeds ouder! Wanneer een huisdier onnodig pijn heeft en niet (snel) door een natuurlijk oorzaak zal overlijden, kan je als baasje te maken krijgen met de vraag van euthanasie. Natuurlijk is het moment van je geliefde huisdier laten inslapen ontzettend moeilijk. Jouw dierenarts kan je hierbij helpen en adviseren. Belangrijk is het om jezelf de vraag te stellen; haalt mijn huisdier nog plezier uit de dagelijkse dingen zoals eten, knuffelen, wandelen of spelen? Over het algemeen klagen dieren niet wanneer ze pijn hebben, ze verbergen hun leed voor ons, dus hou hier rekening mee. Euthanasie kan -hoe moeilijk ook- onnodig lijden voorkomen.

Neem afscheid op een manier die bij jou past

Afscheid nemen is belangrijk voor het verwerkingsproces. Betrek vooral ook je kinderen, wanneer je deze hebt, bij het afscheid nemen van jullie huisdier. Maak bijvoorbeeld samen een tekening, stel een mooi fotoboek samen met foto’s van het dier of maak een gedenkplekje in huis met de spulletjes van je huisdier. Bedenk ook samen of jullie je huisdier willen begraven of cremeren. Wanneer je voor cremeren kiest dan kun je samen het as uitstrooien of in een urn of zelfs gedenksieraad bewaren. Veel baasjes vinden het ook een mooi idee om hun huisdier in hun eigen tuin te begraven. Per gemeente verschillen de regels hiervoor maar meestal geldt dat je kleine huisdieren mag begraven in eigen grond; maximaal 1 meter diep en niet in plastic. Kies je ervoor jullie huisdier te begraven dan kun je samen met je kinderen bijvoorbeeld een (fruit)kistje versieren. Niet iedereen hecht er waarde aan om zijn/haar huisdier te begraven of cremeren. Het is ook mogelijk om je huisdier via de dierenarts of de gemeente te laten ophalen.

Rouwen om álle (huis)dieren

Een huisdier kan echt een maatje van je zijn. Rouw maakt dan ook geen onderscheid in huisdieren: de één rouwt om het verlies van zijn trouwe viervoeter met wie hij zoveel avonturen beleefde en een ander rouwt om zijn lieve konijntje. Afscheid nemen van je huisdier en het verwerken ervan is heel persoonlijk, doe het op je eigen manier die voor jou goed voelt.

Ziektekostenverzekering voor huisdieren

Aan het eind van het leven van je huisdier kan het best gebeuren dat je voor flinke extra kosten komt te staan. Bijvoorbeeld wanneer je besluit om nog geen euthanasie maar palliatieve zorg te verlenen (zorg gericht op een comfortabel einde van het leven) moet je rekening houden met extra ziektekosten welke flink kunnen oplopen. Daarom kan het verstandig zijn een ziektekostenverzekering voor huisdieren te nemen of er al geld voor opzij te zetten. Voor huisdieren bestaan geen speciale uitvaartverzekeringen, maar voor de kosten van een uitvaart moet je rekening houden tussen de 80 en 200 euro.

Wanneer ben je toe aan een nieuw huisdier?

Wanneer je huisdier is overleden kan het ineens erg stil zijn in huis, je mist je maatje. Veel mensen besluiten dan ook om na het overlijden van hun huisdier een nieuw dier in huis te nemen. Voor iedereen is het persoonlijk wanneer hij of zij eraan toe is voor een nieuw huisdier te kiezen. Sommige mensen wachten bewust nog even met een nieuw huisdier omdat ze vinden dat hun vorige dierenvriend niet te vervangen is. Andere baasjes kiezen juist snel voor een nieuw huisdier om hier afleiding aan te hebben en iets moois mee op te bouwen. Wanneer er andere huisdieren zijn achtergebleven die hun dierenvriend missen kan het heel verstandig zijn een nieuw dier te nemen. Sommige dieren kunnen slecht alleen leven en kunnen zelfs ziek of depressief worden zoals konijnen en cavia’s.

Geen nieuw huisdier maar dierenoppas worden

Er zijn mensen die na de dood van hun huisdier besluiten om dierenoppas te worden (Pawshake oppas). Ze stellen hun huis beschikbaar als dagopvang voor honden of bieden huisbezoeken aan om op katten te passen. Dit kan een fijne manier zijn wanneer je je graag met huisdieren wilt omringen maar zelf nog niet toe bent aan een nieuw huisdier.

Geniet lekker van je huisdier(en)!

We hopen dat we je een beetje op weg hebben kunnen helpen in het proces van afscheid nemen van je huisdier. Misschien is het gelukkig nog lang niet zover, maar erover nadenken is zoals je hebt gelezen soms best even verstandig. Maar voor nu, geniet vooral flink van je dierenvriend! 

Related products

Comments (0)

No comments at this moment