Vaderfiguren in de dierenwereld

Zo op weg naar Vaderdag vinden we het leuk om eens een kijkje te nemen bij vaderfiguren in de dierenwereld. Want niet alleen mama’s zijn belangrijk! En natuurlijk geldt dat ook voor dieren. In deze blog nemen we een kijkje naar de vaders in de dierenwereld. Want net als bij mensen kunnen dierenvaders opmerkelijk veel over hebben voor hun kroost! Lees lekker even mee…

Stoere vaders in de dierenwereld

Bij sommige dieren zijn de vaders vooral de verwekkers van het kroost en kijken ze er verder niet naar om. Maar er zijn ook gevallen waarbij dierenvaders juist een hele belangrijke rol in de verzorging van het kroost hebben. Bij een aantal dieren, zoals leeuwen, tijgers en beren lijkt het alsof de vader zich niets van de jongen aantrekken. Zij zorgen voor de bevruchting en het zijn vooral de vrouwtjes die de jongen verzorgen. Toch is dit niet helemaal waar, want wanneer er andere mannen in de buurt komen dan verdedigen deze papa’s het territorium, waardoor de indringers op afstand blijven. Andere mannen zouden anders de jongen kunnen doden, zodat het vrouwtje sneller terug vruchtbaar wordt voor henzelf. Op deze manier beschermen deze stoere vaders de kinderen dus.

Verzorgende vaders in de dierenwereld

Er zijn ook vaders in de dierenwereld welke zelfs beter voor het nageslacht zorgen dan de mama’s! Neem bijvoorbeeld het zeepaardje, waarvan het mannetje eigenlijk zelf “zwanger” wordt en de eitjes in een soort buidel draagt. Afhankelijk van het soort zeepaardje kan de vader wel 1500 eitjes van één worp in zich dragen. Komen de zeepaardjes uit, dan is de taak van papa volbracht en worden ze aan hun lot overgelaten. Gelukkig weten zeepaardjes prima de weg in de weidse oceaan. Ook bij witoorpenseelaapjes is de vader erg belangrijk bij de verzorging van de kinderen. De moeder van een witoorpenseelaapje draagt de eerste dagen de jongen zelf en daarna neemt papa het over zodat mama voedsel kan zoeken voor de jongen. Alleen voor het zogen geeft de vader de jongen af aan de moeder. Deze dierenvader neemt zijn taak zeer serieus want het is bekend dat hij binnen 45 seconden op de kreetjes van zijn kinderen reageert. 

Iedereen kent wel de bult kikkerdril in de sloot, maar wist je dat er vader kikkers zijn die voor de kinderen zorgen? Na het leggen van de eitjes vertrekt moeders en heeft papa de taak om de eitjes tegen roofdieren te beschermen en ze vochtig te houden. Net zo lang totdat er piepkleine kikkertjes uit komen. Zijn de eitjes uitgekomen dan klimmen de smalbekkikkers (zoals deze kikkers heten) op papa’s rug en gaat hij met zijn kinderen een week lang op reis. Af en toe springt er een kikkertje van zijn rug om een eigen leven te gaan leiden. Ook jonge vosjes hebben verzorgende vaders! Papa begraaft de prooi in de buurt van het hol en zorgt op deze manier voor een namaakjacht voor de welpjes. Ook stoeit deze vader stevig met zijn kinderen zodat ze de spierkracht van een jager ontwikkelen. Naast wijze lessen zorgt de vossenvader dus ook voor plezier!

Gevleugelde vaders

Bij veel vogelsoorten doet de vader evenveel voor de verzorging van de kinderen als de moeder, door bijvoorbeeld samen een nest te bouwen, afwisselend te broeden en eten te zoeken. Je hebt de vogels in je tuin vast weleens druk in de weer gezien. Emoe’s zijn zelfs extreem verzorgende vaders. De verschillende vrouwtjes welke hij heeft bevrucht leggen de eieren in één nest en papa neemt de taak van het broeden op zich, terwijl de dames zich er niets van aantrekken. En ook als keizerpinguïn vader heb je een belangrijke taak. Terwijl moeder maandenlang op zoek is naar eten (voor het kuiken wat nog in het ei zit), waakt vader over het ei. Geen gemakkelijke taak, want hij doet dit door het ei te laten balanceren op zijn zwemvliezen en af te dekken met zijn broedbuidel. Jawel, de papa van de keizerpinguïn heeft hier zelfs een broedbuidel voor: een dikke huidlaag met veren speciaal voor het broeden. Deze papa laat zelfs eten aan zijn neus voorbij gaan en teert op zijn eigen vetreserves in om te overleven. Dat is nog eens toegewijd zijn… Mocht het kuiken uit het ei komen, dan zorgt papa er voor zolang mama nog niet terug is. Keert moeder terug, dan brengen ze samen het kuiken groot. Vogels die ook echt trouw zijn aan elkaar, zijn bijvoorbeeld wilde zwanen. Zij bleven hun leven lang bij elkaar en vader en moeder zorgen samen voor de jongen. Ook kauwen zijn monogaam aan elkaar en vormen een paartje voor het leven, romantisch hè?

Vaders: ze zijn belangrijk!

Zoals je leest, ook vaders in de dierenwereld zijn belangrijk! Hoe kan het ook anders… Ga jij jouw vader, schoonvader, stiefvader, pleegvader of bonusvader op Vaderdag ook een beetje extra verwennen!? Wij hebben vast wel iets leuks waar je jouw vader blij mee maakt! Vraag ons gerust om tips of kom naar onze dierenwinkel in Ede om lekker even rond te neuzen voor een mooi cadeau.

Comments (0)

No comments at this moment