De Axolotl: een bijzonder diertje!

De Axo wat? De Axolotl! De axolotl is een salamandersoort welke zijn hele leven qua uiterlijk in een larvenstadium blijft. Een axolotl leeft dus ook alleen in het water, ze komen alleen af en toe even boven om lucht te happen. Met zijn bijna sprookjesachtige uiterlijk en prachtige soms pastelachtige kleuren is de axolotl een bijzonder diertje. We vertellen je graag meer over de axolotl in deze blog!

Het uiterlijk van de Axolotl

We vertelden het al een beetje, een axolotl lijkt eigenlijk op een grote larve; een soort enorme kikkervis maar dan in diverse kleuren. Een axolotl heeft een brede wat platte kop en kleine oogjes. Achter de kop van de axolotl zitten drie paar uitwendige kieuwen. Een axolotl heeft vier paar kleine pootjes zonder zwemvliezen. Het lichaam van de axolotl is compact en eraan vast zit een vinachtige staart. In een volwassen stadium kan een axolotl zelfs 30cm worden! Axolotls kunnen vrij oud worden, in het wild tien tot twaalf jaar en in gevangenschap zelfs 25 jaar! Leuk weetje; een lichaamsdeel van een axolotl welke afgebeten is door een soortgenoot groeit binnen enkele weken weer volledig aan! Zelfs delen van de hersenen en het hart kunnen weer terug groeien. Een soort van letterlijk over meerdere levens kunnen beschikken dus. Axolotls worden dan ook vaak gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek.

Er bestaan vele varianten axolotls

Oorspronkelijk komen axolotls uit Mexico. Door veel te selecteren op kleur & pigmenten zijn er een aantal kleurvarianten ontstaan. In het wild komen axolotls vooral voor in de kleur donkergrijs/groen (gemarmerd). Tegenwoordig zie je axelotls in de dierenwinkel in verschillende kleuren zoals goud, geel, albino, zwart, bont, koper en zelfs pastel roze! Doordat er nog steeds veel wordt gekweekt zullen er nog veel meer kleurvarianten axolotls bijkomen.

De huisvesting van een axolotl

Axolotls zijn solitaire dieren, je kunt er dus het beste één in je aquarium huisvesten. Kies voor een aquarium van ten minste één meter. Omdat axolotls nog wel eens kiezels en keien verorberen is het verstandig hierbij rekening te houden wanneer je je aquarium inricht. Standaard grind is als bodembedekking bijvoorbeeld niet verstandig. Het liefst kies je als bodembedekking fijn zand (JBL Sansibar River) of voor een kale bodem. Zorg in je aquarium voor voldoende schuilplekken voor de axolotls. Deze schuilplekken kunnen bestaan uit keien welke groter zijn dan de kop van de axolotl of aquariumhout. Kunststof aquarium decoratie is ook geschikt bij axolotls. Axolotls houden van schoon en zuurstofrijk water wat niet te warm is. Het liefst zorg je voor een temperatuur tussen de 10 en 20 graden in het aquarium. Check regelmatig de watertemperatuur van je aquarium want wanneer deze voor langere tijd te hoog is kan dit stress en vermagering veroorzaken bij jouw axolotls. Hierdoor kunnen er weer schimmels en bacteriën bij de axolotls ontstaan en dit wil je natuurlijk voorkomen!

Wat eet een axolotl?

Eigenlijk eet een axolotl alles wat in zijn bek past! Vandaar ook het gevaar met de steentjes in het aquarium. Afwisseling in het dieet van een axolotl is belangrijk waarbij regenwormen als hoofdvoeding gegeven kunnen worden. Daarnaast kun je ze voeren met tubifex, rode muggenlarven, vis (geen zeevis) en zoetwatergarnaaltjes. Je kunt ook kiezen voor pellet voeding voor jouw axolotl; dit bestaat uit alle voedingsstoffen welke een axolotl nodig heeft, bijvoorbeeld Novolotl van JBL.

De voortplanting van axolotls

Het grappige aan de voortplanting van een axolotl is dat deze soms te regelen is met een verschil in watertemperatuur. Koelt het water iets af, dan heb je grote kans dat een axolotl de neiging heeft zich voort te gaan planten. Met de leeftijd van ongeveer één jaar is een axolotl geslachtsrijp. Het mannetje maakt wanneer het tijd is om te paren spermafactoren; dit zijn een soort pakketjes met sperma welke hij in het aquarium plaatst. Het vrouwtje neemt deze pakketjes op en bevrucht zo haar eitjes. Deze eitjes zet ze enkele uren tot twee dagen na de bevruchting op aquariumplanten, of op de bodem van het aquarium af. Een axolotl kan per keer 200 tot zelfs 1000 eitjes afzetten! Wil je met jouw axolotls gaan kweken dan moet je de eitjes weghalen omdat larven anders opgegeten worden. De eitjes van een axolotl komen na ongeveer twee tot drie weken uit. Na ongeveer 22 dagen groeien er voorpotjes aan en na ongeveer 48 dagen komen hier achterpootjes bij.

Welke ziektes komen bij een axolotl voor?

Gelukkig worden axolotls niet snel ziek, maar met name wanneer ze stress ervaren kunnen ze ziek worden. Symptomen van een zieke axolotl zijn een opgekrulde staart of kieuwen welke naar voren gericht zijn. Stress bij een axolotl kan komen vanwege een te harde waterstroming in het aquarium of een te hoge watertemperatuur. Ook kunnen levende voedseldieren ziektes en parasieten overbrengen of kunnen ze last krijgen van een bacteriële infectie. Mocht jouw axolotl een wond hebben dan zal deze erg snel genezen. En we zeiden het al eerder, een afgebeten poot of arm is geen probleem! Deze groeit wonder boven wonder vanzelf weer aan. Om jouw axolotls gezond te houden is een gevarieerde voeding erg belangrijk. Een eenzijdige of onvolledige voeding kan voor vervelende problemen zorgen zoals groeiafwijkingen of zelfs de dood. Geef je axolotl nooit zomaar medicijnen voor aquariumvissen, deze kunnen giftig zijn voor een axolotl. Een gezonde axolotl heeft een glanzende huid zonder bleke vlekken of slijmerige plekken. Is dit niet het geval? Raadpleeg dan even de dierenarts of informeer bij jouw dierenwinkel.

Kom naar ZOO&ZO en bekijk onze axolotls!

Ook wij zijn fan van de axolotl! In onze dierenwinkel in Ede hebben wij pracht exemplaren rondzwemmen, kom ze dus zeker eens bekijken! Een axolotl is niet moeilijk om te houden. Wil je graag meer informatie over het houden axolotls of ben je op zoek naar het beste aquarium voor axolotls? Kom dan naar onze dierenwinkel in Ede, wij vertellen je alles wat je moet weten over de axolotl!

Comments (0)

No comments at this moment