Hoe help ik mijn konijn de winter door?

De dagen worden korter en kouder! Wat kunt u doen om uw konijn zo goed mogelijk de winter door te helpen?



Konijnen kunnen ook in de winter tot wel -15 graden Celcius buiten blijven. Het konijn moet aan de buitentemperatuur gewend zijn en al een periode buiten hebben gestaan zodat het de tijd heeft gehad om langzaam een wintervacht op te bouwen.

Veel mensen hebben de neiging om in de wintermaanden het konijn naar binnen te halen om te voorkomen dat het konijn het koud krijgt. Dit is voor een konijn die net voor de winter een wintervacht heeft opgebouwd veel te warm. Een konijn doet ongeveer 3 maanden over het opbouwen van een wintervacht, dan pas is de wintervacht volledig. Eind augustus / begin september beginnen ze hier dus al mee. Wanneer u het buitenkonijn 's winters naar binnen wilt halen dan is het aan te raden om dat voor begin september al te doen. Eventueel zou een schuur, garage of een andere koele ruimte ook geschikt zijn om het konijn 's winters in te huisvesten. Hier is het belangrijk dat het konijn wel voldoende licht en frisse lucht krijgt.

Oudere konijnen krijgen soms een dunnere vacht doordat ze niet meer zo goed door de verhaarperiodes heen komen. Controleer of de vacht van uw konijn nog in goede conditie is. Is dit niet het geval? Dan is het verstandig om hem binnen in huis te laten overwinteren. Voor zieke dieren geldt uiteraard dat het beter is om het konijn in huis, in de schuur, in de garage of in een andere koele ruimte te zetten. Welke ruimte daarvoor het meest geschikt is, is afhankelijk of het konijn al wel of geen wintervacht heeft opgebouwd.



Er zijn een paar dingen waar u op kunt letten zodat het konijn buiten een fijne winter tegemoet gaat:

✓ Geef uw konijn goede, uitgebalanceerde voeding. Dit is belangrijk voor een volle vacht en een dikke vetlaag die kan helpen om de warmte te isoleren.

✓ Zorg ervoor dat het drinkwater niet bevriest. Ververs het water in de drinkfles meerdere keren per dag wanneer de buitentemperatuur onder het vriespunt komt. Doe dit op vaste tijden zodat het konijn weet wanneer het kan drinken. Ook kunt u voorkomen dat het water snel bevriest door een isolatiehoesje om de drinkfles te doen. Houdt het water wel goed in de gaten! Met isolatiehoesje duurt het langer voordat het water bevriest, maar bij strenge vorst zal het water alsnog bevriezen. Het kan ook helpen om een beetje druivensuiker door het drinkwater te mengen. Dit zorgt ervoor dat het water minder snel bevriest en druivensuiker geeft tegelijkertijd het konijn extra energie. Deze extra energie kan het konijntje ook gebruiken om zichzelf warm te houden.

✓ Zorg voor goede beschutting. Zet het hok op een beschutte plek in de tuin waar zo weinig mogelijk wind is en voorkom dat de regen in het hok slaat. Eventueel kunt u tegen de wind en de regen het hok afdekken met doorzichtig plastic. Het is wel belandrijk dat er nog voldoende frisse lucht en licht naar binnen komt. Een buitenhok moet altijd voorzien zijn van een nachthok waar het konijn kan schuilen. Leg in het nachthok een dikke laag stro waar het konijntje in weg kan kruipen. Stro isoleert en houdt de lichaamswarmte van het konijn vast. Sommige konijnen vinden het lekker om tijdens hevige wind of sneeuwval buiten te blijven zitten. Hier hoeft u zich geen zorgen om te maken. De vacht is hier goed tegen bestand. Wanneer het konijn het koud krijgt, zal het echt wel in zijn behaaglijke hok gaan.

✓ Controleer regelmatig de temperatuur van het konijn. Dit kunt u het beste doen door in het kuiltje in de nek te voelen, vlak onder het achterhoofd. Daar moet het warm zijn. Konijnen kunnen wel ijskoude oren hebben, maar dat wil niet zeggen dat het konijn het helemaal koud heeft.

Comments (0)

No comments at this moment