Twee of meer konijnen bij elkaar: hoe pak je dat aan?

Welke konijnen kunnen goed samen?

Voordat je zomaar konijnen aanschaft moet je eerst weten welke konijnen goed samen gaan. Je kunt niet zomaar een paar konijnen bij elkaar zetten. Het liefst zet je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar, want over het algemeen kunnen mannetjes en vrouwtjes konijnen het beste met elkaar opschieten. Bedenk natuurlijk wel dat wanneer je een niet gecastreerd mannetjes konijn bij een vrouwtje zet, de kans op gezinsuitbreiding erg groot is! Niet voor niets is de uitdrukking ‘tekeergaan als konijnen’ ooit ontstaan… Wanneer je een mannetje en vrouwtje bij elkaar zet, bedenk dan vooraf goed of je het gezellig vindt dat er kleintjes komen. Zo niet, laat het mannetje dan eerst castreren. Vanaf drie tot vier maanden oud is een konijn al geslachtsrijp en je kunt een mannetje laten castreren wanneer hij vier/vijf maanden oud is. Een vrouwtjes konijn laten steriliseren kan pas vanaf zes maanden.

Twee vrouwtjes of twee mannetjes konijnen bij elkaar

Wanneer je ervoor kiest om twee mannetjes of twee vrouwtjes konijnen bij elkaar te zetten (omdat ze bijvoorbeeld uit hetzelfde nest komen) dan kan dit later voor problemen zorgen. Wanneer de konijnen in de ‘pubertijd’ komen kunnen ze namelijk flink gaan vechten. Met name volwassen mannetjes konijnen kunnen elkaar flink de tent uitjagen! Twee vrouwtjes of twee gecastreerde mannetjes konijnen samen kan goed gaan, maar helaas niet altijd. Eigenlijk is dus sowieso de beste combinatie een mannetje en een vrouwtje samen. Door jouw konijnen te laten steriliseren of castreren kunnen ze wel een stuk minder agressief worden. Vanzelfsprekend is dit een persoonlijke keuze. Gun jouw konijnen sowieso altijd de ruimte en kies voor een flinke ren bij het konijnenhok. Op deze manier hebben jouw konijnen lekker de ruimte en zitten ze wat minder op elkaars lip. Zo zullen de konijnen elkaar een stuk beter verdragen.

De eerste dagen samen

Ben je van plan konijnen te gaan koppelen, dan moet dit heel voorzichtig gebeuren! Het is allereerst verstandig om de eerste ontmoeting op neutraal terrein te laten plaatsvinden: een gebied waar beide konijnen nooit eerder hebben rondgedarteld. Zet hier ook wat spullen neer waar de konijnen even achter kunnen schuilen wanneer ze elkaar zat zijn. En zorg voor een voer- en waterbakje of wat hooi. Je zult zien dat bij de eerste ontmoeting de konijnen elkaar bekijken, wat gaan rennen, op elkaar springen en misschien elkaar een beetje uitdagen. Op deze manier bepalen ze de rangorde, dit is dus niet zomaar. Het kan bijvoorbeeld zomaar zijn dat het vrouwtje op het mannetje springt en hiermee wil zeggen ‘’ik ben de baas’’! Maar het is ook mogelijk dat de konijnen elkaar in het begin juist negeren. Ook dat is helemaal prima, het is vooral belangrijk de kennismaking rustig op te bouwen. 

Neem de tijd om de konijnen aan elkaar te laten wennen

Door de konijnen rustig aan elkaar te laten wennen heb je de meeste kans dat ze uiteindelijk buddy’s worden. Pas wanneer ze goed en vredig met elkaar omgaan kun je ze samen in één konijnenhok plaatsen. Gaan de konijnen juist flink vechten? Haal ze dan uit elkaar en probeer het later nog eens. Is het eenmaal gelukt, dan hebben konijnen heel veel plezier samen en dat is fantastisch om te zien! Het kan dus zomaar zijn dat het koppelen van de konijnen een halve dag in beslag neemt, maar dit is het zeker waard. Tip: houd handschoenen bij de hand, want konijnen kunnen flink krabben en bijten wanneer je ze uit elkaar moet houden.

Een grotere groep konijnen houden

Wil je graag een groep van minimaal vijf konijnen houden? Dan kun je het beste voor een ren kiezen van minimaal acht vierkante meter. Voor ieder extra konijn tel je hier een vierkante meter extra bij op. Naast een fijne ren om in rond te dartelen is een fijn konijnenhok een must. Jouw konijnen moeten tegen kou en wind kunnen schuilen en zich lekker terug kunnen trekken. Daarom is het verstandig om minimaal twee hokken met luikjes naar de ren te maken, bijvoorbeeld kattenluikjes. Let er vooral op dat deze hokken twee uitgangen hebben. In de natuur hebben konijnenholen namelijk ook altijd twee uitgangen, waar ze bij gevaar uit kunnen ontsnappen. Het is verstandig twee hokken te maken omdat konijnen nog wel eens de neiging hebben groepsgenootjes uit het hok te verjagen. Op deze manier is er voor ieder konijn een plekje om te slapen of te schuilen.

Kom naar ZOO&ZO voor meer advies!

Dus, wil je graag konijnen houden? Kies dan minstens twee konijnen! En bedenk vooraf goed dat je niet zomaar wat konijnen bij elkaar kunt zetten. Wil je graag meer tips over de verzorging van konijnen? Kom eens naar ZOO&ZO! Wij adviseren je graag en helpen je antwoord te geven op alle vragen rondom (jouw) konijnen. Daarnaast hebben wij natuurlijk álles in huis om jouw konijntjes een fantastisch leven te geven!

Comments (0)

No comments at this moment