Voordat we beginnen met vertellen willen we eerst even zeggen dat konijnen echte gezelschapsdieren zijn. In hun eentje kwijnen ze weg... Dus denk je erover na om een konijn aan te schaffen? Kies er dan zeker een maatje bij! Vanzelfsprekend moet je hier rekening mee houden bij de keuze voor het konijnenhok. Het leuke van konijnen is dat ze zowel binnen als buiten gehouden kunnen worden. En tegenwoordig zijn er prachtige binnenhokken te krijgen voor konijnen. Waar moet een binnenhok voor konijnen nou precies aan voldoen? Wij zetten het graag voor je op een rij!

Gun jouw konijnen de ruimte met een binnenhok met ren

De minimale afmeting voor een binnenhok voor twee konijnen is 1.20 m. Gun jouw konijnen voldoende ruimte en neem een ren bij het binnenhok. Want vanzelfsprekend geldt; hoe ruimer het binnenhok, des te fijner het leven voor jouw konijnen! Ook moet het binnenhok beschikken over een hooiruif; omdat konijnen hier het beste hun hooi uit eten. Daarnaast wordt het hooi niet vertrapt of vies in een hooiruif, wel zo hygiënisch. Voor konijnen is het erg belangrijk dat ze altijd over genoeg hooi beschikken, anders kunnen ze snel een gasbuik ontwikkelen waaraan ze kunnen overlijden. Een hooiruif is ook in een soort bal verkrijgbaar, wat net als een hooiruif extra hygiënisch is. Wanneer jij een konijnenren hebt dan is een Trixie Natura onderkleed een goed idee om jouw vloer te beschermen. Daarnaast is er voor over de ren een afdeknet verkrijgbaar, eventueel zelfs met zonnewering.

De konijnenhokken welke ZOO&ZO adviseert

Een aantal konijnenhokken welke wij adviseren zijn bijvoorbeeld de Ferplast Casita 120, een mooi en stevig binnenhok van metaal en kunststof, of de Ferplast Arena 120 & Ferplast Cottage Large, beide gemaakt van hout. De Cottage Large beschikt zelfs over twee verdiepingen. Bij ieder van deze binnenhokken zit standaard een drinkfles, hooiruif, voerbakje en één schuilmogelijkheid.

Welke bodembedekking kies je in het binnenhok

Voor de bodembedekking is het slim om voor hennepvezel te kiezen, dit is minder stoffig dan zaagsel, extra fijn dus voor in jouw huis! Ook kun je kiezen voor Ekoo bodembedekking, bijvoorbeeld de Ekobiose wat ook een soort hennepvezel is, maar dan een lichtere variant. Mocht je hooikoorts hebben of een huisstofmijtallergie, dan is er speciale bodembedekking van Pet’s Paper verkrijgbaar, gemaakt van gerecycled papier.

Hoe richt ik het binnenhok voor mijn konijnen in?

Vanzelfsprekend zorg je voor een voerbak en waterbak of drinkfles in het konijnenhok. Daarnaast heeft ieder konijn een schuilmogelijkheid nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een huisje of bruggetje. Om zijn tanden goed te kunnen slijten zijn knaagmaterialen een must, hiervoor kun je ze wilgentakjes geven. Let op, deze haal je het liefst niet uit de natuur! En wist je dat konijnen slimme dieren zijn die ook graag spelen? Geef ze bijvoorbeeld een knaagdierbal met belletje van Trixie. Heb je meerdere konijnen, hou er dan rekening mee dat je ook meerdere schuilmogelijkheden aanbied.

Maak jouw konijnen zindelijk met een knaagdiertoilet

Konijnen kunnen vrij makkelijk zindelijk gemaakt worden, zet daarom een knaagdiertoilet in jouw binnenhok. Een tip is om de hooiruif boven het konijnentoilet te hangen omdat konijnen vaak tijdens het eten hun behoefte doen. Om jouw konijnen daarbij te trainen kun je zijn/haar uitwerpselen in het konijnentoilet leggen, zodat ze eraan wennen hier zelf ook hun behoefte te gaan doen. Leg in het konijnentoilet trouwens een andere soort bodembedekking, zoals strokorrels of Back 2 Nature bodembedekking. Op deze manier is het voor de konijnen duidelijker dat dit hun toilet is.

Spelen mét en voor jouw konijn

Konijnen zijn vrij slimme dieren en daarom is het goed om ze wat uitdaging in hun binnenhok te geven. Hiervoor kun je bijvoorbeeld kiezen voor een knaagdier snackbord van Trixie, waarbij jouw konijn wordt uitgedaagd om zijn eigen snacks te zoeken. Ook bestaat er de Trixie snackrol voor konijnen, een soort koker waar je snacks in kunt stoppen met gaatjes erin. Zodra jouw konijn hier tegenaan duwt valt er een snackje uit het gaatje. Mogen jouw konijnen door de woonkamer lopen, dan is het ook leuk om een speeltunnel neer te leggen. Zullen je kinderen ook leuk vinden, mocht je die hebben!

Extra tips voor blije konijntjes

Let goed op het gebit van jouw konijn, zijn/haar tanden groeien namelijk standaard door. Daarom is het ook belangrijk om altijd genoeg knaagmateriaal aan te bieden. Daarnaast moeten de nagels goed in de gaten gehouden worden, met name wanneer je jouw konijnen binnen houdt. Borstel ook regelmatig de vacht van jouw konijnen, zodat deze in goede conditie blijft. En als laatste, zet jouw konijn nooit op tochtige plekken, in de zon, bij het raam of naast de verwarming.

Meer informatie over een konijnenhok voor binnen? Kom naar ZOO&ZO!

Wil je graag meer informatie over de verzorging van jouw konijnen of de mogelijkheden voor een konijnenhok voor binnen? Kom dan naar ZOO&ZO! Onze deskundige medewerkers kunnen jou alles vertellen over de verzorging van deze leuke huisdiertjes. Daarnaast hebben wij vanzelfsprekend alles in huis voor de optimale verzorging en gezondheid van jouw konijnen. We zien je graag!

Comments (0)

No comments at this moment