Roofblei voor en na de gesloten tijd

Voor…

Als in maart de snoek richting de paaigronden trekt en de winterstekken voor mijn favoriete visserij ‘het doodazen’ leeglopen is dit meestal het moment dat de roofblei ontwaakt uit zijn ‘winterslaap’. Als dan ook de temperatuur nog een stijgende lijn vertoont dan is dat voor mij het signaal om mijn roofblei uitrusting weer onder het stof vandaan te halen! Haken worden gecheckt en waar nodig vervangen, want scherpe haken zijn een must bij de knalharde aanbeten.

Uitrusting

De set waar ik mee vis is een Savage Gear Salmonoid CCS spinhengel. Deze hengel is 3.05 meter lang met een werpgewicht van 15-35 gram. Gecombineerd met de Savage Gear SG8 4000H, de H staat in dit geval voor hogere inhaalsnelheid, iets wat bij roofblei soms echt een must is! Dit is voor mij de perfecte set om de roofblei mee te belagen. Een hengel waarmee je lange afstanden haalt, maar welke je ook prima een hele dag kunt gebruiken voor het vissen als je oppervlaktekunstaas gebuikt. Omdat die combinatie niet veel weegt krijg je absoluut geen last van je polsen. De hengel is niet al te stug en vangt daarmee de aanslagen van de roofblei op het kunstaas mooi op. Vaak haakt de vis zichzelf al bij de aanbeet. De slip van de molen dient daarom goed afgesteld te staan omdat de roofblei er na de aanbeet meestal als een stoomtrein vandoor gaat!

 

Zoek ze diep

Halverwege maart, als de roofbleien weer actief worden, zal je ze dieper moeten zoeken dan in het voorjaar en de zomer. Vaak liggen ze nog strak tegen de bodem aan. Vandaar ook dat het vaak de snoekbaarsvissers onder ons zijn die als eerste weer een roofblei weten te pakken. Soms in de winter al. Het is dan ook zaak je kunstaas en manier van vissen op deze wetenschap aan te passen. Vissen met oppervlaktekunstaas heeft op dit moment geen zin.

Kies dus voor dieplopend en/of zinkend kunstaas, bijvoorbeeld dieplopende plugen, twitchbaits of shads. Of laat je kunstaas, zoals blades, lepels, pilkertjes of tailspinners, wat dieper afzinken alvorens je start met binnenvissen. Daar waar de roofblei in de zomer vaak gericht op speldaas jaagt, is dat in deze tijd van het jaar nog niet het geval. Je kunt ze nu ook aan wat groter kunstaas vangen dus schroom niet om een plug of blade te nemen die net een maatje groter is dan waar je normaliter mee vist in de warmere maanden. Ook de inhaalsnelheid kan een stuk omlaag. Omdat de watertemperatuur nog niet zo hoog is, is ook de roofblei nog wat trager.

 

Paai

De paai van de roofblei vind plaats van april tot juni. Als je weet waar de roofblei paait dan kun je ze in maart al in de buurt van deze stekken vinden. De vissen die je in maart vangt zitten dan ook vrijwel allemaal onder de ruwe paaiuitslag.

Maartse roofbleien

Afgelopen maart kenmerkte zich door de nachten met lichte vorst, afgewisseld met mooie zonnige dagen. Iets wat mij in eerste instantie wat tegenhield om de roofblei op te zoeken. Maar toch besloten we om medio maart een poging te gaan wagen.

Toen we vertrokken was het nog flink fris en was een sjaal geen overbodige luxe. Eenmaal aangekomen bij het water was het nog maar 7 graden. Tegen beter weten in werden de eerste worpen gemaakt en na een ongeveer 10 minuten was daar uit het niets de eerste aanbeet. Helaas hing de vis niet, maar we stonden meteen op scherp. Ze liggen er in ieder geval! De temperatuur liep langzaam wat op na nog eens 10 minuten was daar de tweede aanbeet. De hengel ving de harde aanbeet prachtig op en nu hing de vis wel.

Het voelde goed, meteen werd de slip van de molen even getest. Dat blijft een heerlijk geluid! Na de nodige uithalen wist ik de vis door de stroming heen naar me toe te krijgen en vlak voor het net knalde ze nog een keer goed weg, maar even later was de pap op en gleed ze het net in. De eerste van het jaar was weer binnen. Meteen een leuke vis van 65cm die wel wat zag in de Savage Gear vib blade van 14g. Snel visten we verder en niet veel later stond ik alweer met een kromme hengel. Deze vis was beduidend groter en niet veel later mocht ik even kort poseren met een prachtige maartse blei van 78cm!

Prachtige 70+er die het diep geviste kunstaas wel kon waarderen...

Daarna was ook mijn maat Nick aan de beurt. Hij wist ook zijn eerste maartse blei te vangen en meteen een mooie ook! De dag was nu al geslaagd. Wat er verder nog zou komen is bonus!

We visten door, zijn nog twee keer verkast en wisten nog een aantal hele fraaie vissen bij te vangen. In de middag besloten we toch nog een keer terug te keren naar de stek van eerder in de ochtend en dat bleek een gouden keus! Ik kreeg een dreun op mijn hengel en na een zware dril, waarbij we beiden wel door hadden dat dit echt om een serieuze vis ging, kon Nick niet veel later het net onder de vis schuiven!

Een droomvis als afsluiter op een top dag!

De enige manier van meten, met een zogenaamde measure up roll!

Wat een klapper van een roofblei om onze eerste maartse sessie mee af te sluiten! 80 cm gaf het meetlint aan, een vis die je niet iedere dag vangt en daarom ook eentje die nog wel even rond blijft zwerven in mijn hoofd tijdens de aanstaande gesloten tijd. We sloten de dag af met 20 vissen en reden tevreden huiswaarts.

Na de gesloten tijd gaan we uiteraard weer op pad en dan zal ook zeker de focus weer richting roofblei gaan. Hoe ik dat aanpak dat lees je in mei in een volgende blog. Dan ga ik ook verder in op het gebruikte kleinmateriaal zoals de hoofdlijn en leader wartels. Houd de site van ZOO&ZO Hengelsport dus in de gaten voor meer leuke en leerzame blogs!

Knalharde aanbeten en een gierende slip gewenst allemaal!

Comments (0)

No comments at this moment