
- In Blogs hengelsport
- Door Arend Burger
- 0 likes
- 2216 views
- 0 Reacties
Roofbleien in de zomer
Uitrusting
De set waar ik mee vis is een Savage Gear Salmonoid, 3.05 meter lang en met een werpgewicht van 15-35 gram. Gecombineerd met de SG8 4000H de H staat in dit geval voor hogere inhaalsnelheid, iets wat bij roofblei soms echt een must is! Dit is voor mij de perfecte set om de roofblei mee te belagen. Een hengel waarmee je lange afstanden haalt, maar welke je ook prima een hele dag kunt gebruiken voor het vissen als je oppervlaktekunstaas gebuikt. Omdat die combinatie niet veel weegt krijg je absoluut geen last van je polsen. De hengel is niet al te stug en vangt daarmee de aanslagen van de roofblei op het kunstaas mooi op. Vaak haakt de vis zichzelf al bij de aanbeet. De slip van de molen dient daarom goed afgesteld te staan omdat de roofblei er na de aanbeet meestal als een stoomtrein vandoor gaat!
Savage Gear Salmonoid i.c.m. de SG8 4000H, een topset voor de roofblei!
De lijn die ik op de molen spoel is meestal een 12-15/00 gevlochten 8-braid. Dit zijn mooie ronde lijnen wat verre worpen mogelijk maakt. Als voorslag gebruik ik dan een 30/00 fluorocarbon en hieraan bevestig ik een fastach. De fastach is een speld welke absoluut niet open kan springen en het wisselen van je kunstaas erg eenvoudig maakt.
Vangend kunstaas voor in de zomer is er in verschillende soorten en maten
In maart had ik zoals jullie hebben kunnen lezen in het voorgaande blog al weer even kunnen proeven aan die verslavende visserij met die verwoestende aanbeten en dat smaakte naar meer.
Vanaf de kant en vanuit de boot
Sinds de seizoenopening eind mei ben ik dan ook erg veel aan het roofbleien geweest en zeker niet zonder succes! Zowel vanaf de kant als vanuit de boot kun je nu prima de roofblei aan de schubben komen. Vanuit de boot kan dat trollend, maar wat veelal mooier is werpend met kunstaas. Eventueel zoek je ze eerst trollend en vis je dan waar mogelijk werpend verder of je begint meteen met werpen bijvoorbeeld langs de kribben. Als er roofblei aanwezig is is het meestal binnen 10 minuten raak. Vis eerst de bovenste waterlaag af en als hier de aanbeten uitblijven zoek ze dan wat dieper.
Vanuit de boot snel hoppen van stek naar stek
Omdat we vissen met kunstaas is het gebruik van een dunne stalen onderlijn aan te raden. Het komt regelmatig voor dat je tijdens het roofbleivissen een snoek haakt, met name als je je kunstaas wat dieper binnen vist. Kijk ook even kritisch naar de standaard dreggen die op je kunstaas zitten. als je deze te makkelijk kunt verbuigen dan kun je er donder op zeggen dat de roofblei ze binnen de kortste keren recht trekt. Mocht je er toch voor kiezen geen stalen onderlijn te gebruiken kies dan voor minimaal 30/00 fluorocarbon als voorslag van minimaal 60cm
Een dunne stalen onderlijn en stevige dreggen zijn aan te raden
Vanaf de kant is het soms zoeken naar goede roofbleistekken, iets waar je rekening mee dient te houden is aanwezigheid van (sterke) stroming, hier is de roofblei nooit ver weg. Denk aan koppen van kribben, brugpijlers, stroomversnellingen, binnenbochten maar vergeet ook zeker de ingangen van aangrenzende rivierplassen. Ook op de rivierplassen zelf aan de rivier kun je roofblei verwachten, dit is vaak de plek waar een hoop vis afpaaid en het in de zomer daarom krioelt van het speldaas waar de roofblei maar wat graag gebruik van maakt! Geef hier je ogen goed de kost want vaak verraad de roofblei zijn aanwezigheid door luide klappen aan het oppervlak als ze met geweld het speldaas belagen.
Let ook zeker op de aanwezigheid van de Sternen, ook wel visdiefjes genaamd. Zie je deze kleine ‘meeuwtjes” vliegen en duiken in het water dan kun je er donder op zeggen dat de roofblei niet ver weg is!
Bijvangsten
Een mooie bijkomstigheid tijdens het roofbleivissen op de rivier is dat je naast je targetvis de roofblei ook geregeld bijvangsten hebt van snoekbaars, baars, winde en snoek. Iets waar je mij nooit over zult horen klagen.
Bijvangsten tijdens het roofbleien gaan niet snel vervelen!
Meest productieve uren
Over het algemeen zijn juni, juli en augustus mooie zonnige maanden en ook behoorlijk warm. Je kunt de roofblei nu vaak gedurende de hele dag wel vangen maar de beste tijden zijn toch vaan de vroege ochtend en de avond. Mijn advies is dan ook maak daar gebruik van en pak als het even kan die meest productieve uren van de dag mee. Ik haal er in ieder geval een hoop voldoening uit om na een drukke werkdag nog even lekker uit te waaien langs de rivier, het liefst totdat de zon achter de horizon wegzakt.
Roofblei in de vroege ochtend...
... en de avond, de meest productieve uren van de dag
Vaak zie je op deze tijdstippen de roofblei jagen in het oppervlak op het aanwezige speldaas, een prachtig schouwspel. Als je dit niet ziet zijn de naar vis duikende sternen vaak een goede indicatie voor de aanwezigheid van de roofblei. Zorg er wel voor dat je verschillende soorten kunstaas bij je hebt en vooral ook verschillende formaten. Vaak zijn ze zo gefocust op het aanwezige speldaas dat ze je kunstaas compleet links laten liggen als het maar iets groter is dan het speldaas waar zo op dat moment op jagen. Zorg er dus voor dat je van alles wat bij je hebt, diep en ondiep lopende plugjes, lepeltjes, spinners, pilkertjes maar vergeet ook zeker een popper of stickbait niet. Zodat je in alle gevallen een geschikt stuk kunstaas aan je speld kunt hangen om zo te voorkomen dat je met lege handen blijft staan.
Ook de komende tijd zal ik nog regelmatig langs en op de rivier en aangrenzende plassen te vinden zijn. De roofblei gaat zich nu volvreten voor de winter en is nu uitermate effectief te vangen aan oppervlaktekunstaas. Zonder twijfel de meest gave manier om deze geweldige rover aan de schubben te komen. Je schrikt je elke keer weer lam als ze je kunstaas met een luide knal van het oppervlak grissen! En dan te bedenken dat je daarbij met je waadpak in het water staat en ze soms vlakbij de kant nog even vol over het kunstaas heen schuiven, zo gaaf!
Net nieuw op de markt: Savage Gear Bullet Mullet eentje die zich bij mij inmiddels al bewezen heeft en dus zeker de moeite waard is om eens te proberen.
Vissen tot de zon onder gaat, mooier wordt het niet!
Arend Burger
Comments (0)