Vissen op winde aan het oppervlak

Nu de temperaturen weer goed aantrekken is het vissen op winde op de rivier een leuke, maar zeker ook lonende bezigheid. En dan heb ik het over het vissen aan het oppervlak met de broodkorst. 

Met de oplopende temperaturen en al het opkomende groen worden ook de windes weer actiever. Door het steeds groter wordende aanbod aan insecten zul je de windes ook steeds vaker aan het oppervlak tegenkomen.

Daarom is juist deze tijd een mooi moment om eens een dag of een avond naar de rivier te gaan met een paar broden en een lichte spinset, om zo te proberen een aantal van deze vissen te vangen.

Benodigdheden en montage vissen op winde:

Wat ik voor deze visserij gebruik is een hengel van 2.40 tot 2.70 met een werpvermogen tot maximaal 35 gr. Daarnaast een molentje uit de 2500 of 3000 serie met hierop een hoofdlijn van 10-15/00 gevlochten lijn. De montage voor het vissen op winde is simpel. Bevestig een rubber stopper aan de hoofdlijn en hang hier een vlokdobber onder van 3 gr, daaronder 2 kleine loodhageltjes en knoop hier een fluocarbon onderlijn aan van 24/00 (+/- 90 cm). Gebruik als haak een maatje 8 met daaraan vastgeknoopt een baitband. Met behulp van deze baitband blijft de korst beter zitten en is de haak vrij bij de aanslag.


Benodigd Materiaal


Montage in de praktijk met gehaakte winde

Voor het landen van de windes is een schepnet met een wat langere steel onmisbaar en ook een kleine onthaakmat kan uitkomst bieden wanneer je staat te vissen op keien of op een kademuur (en er geen gras in de buurt is).


Hoe ga je te werk?

De afgelopen weken ben ik regelmatig een middag en avond richting de rivier gereden om deze visserij te beoefenen. Ik ga dan als volgt te werk, allereerst zoek ik een plek waarvan ik verwacht dat er windes zwemmen, dit zijn over het algemeen de kribvakken met oeverbegroeiing in de vorm van riet en bossages. Maar ook de ingang van een zandgrindgat en de omgeving van stuwen zijn vaak mooie stekken voor windes.


Een willekeurig stuk van de Waal met drie stekken waar je zeker kans maakt op windes


 

Interessante stekken & Een fraaie vis van een stek uit ‘het boekje’

Woon je nou niet in de buurt van een van de grotere rivieren in ons land? Niet getreurd, ook op de kleinere rivieren zoals bijvoorbeeld de Vecht, de Eem of de Linge kun je windes verwachten. 

Windes van formaat, ook zeker op kleinschalig water te vinden

Windes aan het azen?

Aangekomen bij de stek kijk ik eerst of ik windes zie azen aan het oppervlak, zo ja dan voer ik daar als eerste wat brood in de buurt 1 á 2 sneetjes. Is dit niet het geval dan voer ik wat brood langs de krib en ook wat verder het kribvak in. De stroming doet vervolgens de rest en het brood wordt zo mooi door het kribvak gevoerd.


Schematisering van het stromingspatroon binnen een kribvak

Meestal wordt het brood wat langs de krib op drift het eerste gepakt door de windes, soms al binnen 5 minuten. Wees hierop voorbereid en zorg dat je eigen haak beaasd, dan kun je wanneer de windes beginnen te azen, ze direct aanwerpen. Eenmaal een azende winde gespot werp hem dan zo aan dat de stroming je aas naar de winde brengt. Vaak reageren de windes al op het neerkomen van je aas in het water wordt het vrijwel direct gepakt. Sla pas aan wanneer je ziet dat de winde je korst volledig naar binnen gewerkt heeft. Zie je dit niet goed wacht dan tot de vlokdobber in beweging komt. Een polaroid bril is een hierbij voor mij een musthave! Zo kun je de azende windes goed volgen.

Wanneer je meerdere windes tegelijk aan het azen hebt gekregen zijn ze vaak wat minder schuw en is de kans op een double hook up zeker aanwezig. Omdat je met licht materiaal vist geven de windes in de stroming leuk sport, een beetje winde is toch al snel 50 cm maar ook vissen van 60 cm en groter behoren tot de mogelijkheden. Ook maak je kans op een roofblei of hybride, iets wat mij al meerdere malen is overkomen.

Een roofblei op de korst

Landen van de windes

Voor het landen van de windes gebruik ik een klein klapnet met een lange steel, mocht ik bijvoorbeeld op een kademuur staan, dan kan de vis hier ook makkelijk landen. Neem voor het releasen van de vis de tijd, vooral wanneer de temperatuur wat hoger is kan het even duren voor de winde weer op volle kracht wegzwemt.

Met zorg terugzetten


Vis door totdat het begint te schemeren, wanneer de wind wegvalt slaan de windes vaak nog even flink aan het azen. Zeker een moment om niet te missen dus. En met zo’n zonsondergang is de dag compleet natuurlijk!


Probeer deze actieve en visuele manier van vissen op winde eens uit en ik verzeker je dat het je niet tegen zal vallen!

Arend Burger.

Comments (0)

No comments at this moment