Giftige planten voor huisdieren

Je staat er misschien niet altijd bij stil, maar er zijn een aantal planten welke je liever niet bij jouw hond of kat in de buurt hebt! Het lijkt soms zo onschuldig, je hond snuffelt lekker in de tuin tussen de bloemen of je kat knaagt aan je nieuwe kamerplant. En ook tijdens het wandelen met je hond kan deze enthousiast de bladeren van de grond oppakken, maar pas op! Sommige planten zijn giftig en hier kan jouw dierenvriend erg ziek van worden. Welke planten zijn giftig en hoe kun je jouw huisdier beschermen tegen giftige planten? Wij geven je graag advies.

Waarom kauwt mijn hond/kat aan planten?

Wanneer jouw hond of kat op planten kauwt of zelfs eet dan kan dit verschillende redenen hebben. Soms kan het kauwen op een stukje groen een reden zijn voor een hond of kat om iets onverteerbaars uit zijn/haar maag te verwijderen. ‘Groenvoer’ is namelijk een natuurlijk braakmiddel. Neem bijvoorbeeld katten, zij wassen hun vacht schoon met hun tong. Tijdens het likken aan hun vacht krijgen ze soms behoorlijk wat haar binnen, wat voor een prop haar kan zorgen. Door het eten van gras gaan ze braken en raken ze deze prop haar weer kwijt. Maar soms kauwen honden en katten ook aan planten uit verveling. Puppy’s kauwen bijvoorbeeld vaak op gras waar ze mee spelen en spugen het daarna weer uit. In de meeste gevallen is het dus vaak gewoon een kauwbehoefte van je hond of kat.

Welke planten zijn giftig voor honden en katten?

Voor zowel kamerplanten als buitenplanten geldt dat er veel soorten tussen zitten welke voor honden en katten giftig zijn. Om je een beetje op weg te helpen hebben we een selectie gemaakt van een aantal gangbare plantensoorten welke giftig zijn voor jouw dierenmaatje. Denk bijvoorbeeld aan de tulp, hortensia, boterbloem, reuzenberenklauw, petunia, buxus, gatenplant, tomatenplant (alleen de plant) ficus, sanseveria, monstera, clivia, calla, cyclamen en lelies. Maar er zijn ook plantensoorten welke zelfs extreem giftig zijn voor jouw dierenvriend en ernstige klachten kunnen veroorzaken, zoals verlammingsverschijnselen, hartritmestoornissen of zelfs de dood. Extreem giftig zijn bijvoorbeeld monnikskap, taxus, goudenregen, kamperfoelie, rododendron, lelietje-van-dalen, bitterzoet, ridderspoor, akelei, kerstster, vingerhoedskruid, oleander, bezembrem, doornappel en de wonderboom. Let op: dit zijn slechts een aantal voorbeelden, er zijn natuurlijk veel meer giftige planten!

Welke kamerplanten zijn veilig?

Gelukkig zijn er ook genoeg kamerplanten welke je rustig gezellig in je huis kunt zetten. Denk bijvoorbeeld aan de bananenplant, bromelia, goudsbloem, orchidee, olifantspoot, graslelie, hertshoornvaren, palm (de cycas palm uitgezonderd) en de zebracactus. Hou je van groen in je huis, kies dan één van de planten uit deze lijst of vraag het aan de bloemist.

Zo voorkom je dat je huisdier van jouw kamerplanten eet

Voorkomen is beter dan genezen: daarom is het vanzelfsprekend verstandig alle giftige planten uit je huis te verwijderen. En natuurlijk moet je je huisdier afleren om aan de planten te kauwen. Sommige kamerplanten zijn zo giftig, bijvoorbeeld de Dieffenbachia dat je deze kamerplant echt moet skippen wanneer je een hond of kat in huis hebt. Om jouw kat toch lekker te laten knabbelen kun je bijvoorbeeld kattengras geven. En mocht jouw hond zich vervelen, geef hem of haar dan een lekker kauwbot. Daarnaast is er natuurlijk tal van honden- en kattenspeelgoed verkrijgbaar in allerlei soorten, maten en kleuren en zelfs in de vorm van denkspellen voor wat extra uitdaging.

Giftige planten buiten de deur

Natuurlijk is het buiten een stuk lastiger om je hond of kat te beschermen tegen giftige planten. Een kat die buiten lekker de hort op gaat komt in allerlei tuinen. Neem daarom eerst je eigen tuin goed onder de loep en verwijder giftige planten. Ook bij het kopen van nieuwe planten moet je goed opletten en eventueel informeren of deze giftig zijn.

Hoe herken je een vergiftiging bij je huisdier?

De verschijnselen bij een vergiftiging zijn heel verschillend en ook afhankelijk van de soort plant. Je kat of hond kan ineens onwel worden, gaan braken, flinke diarree krijgen of erge huidirritaties. Neem bij twijfel altijd direct contact op met de dierenarts! Heb je zelf gezien dat jouw hond of kat van een giftige plant heeft gegeten, ga dan sowieso direct naar de dierenarts. Neem ook een stukje van de plant mee waar jouw huisdier van gegeten heeft. Zo kan de dierenarts gerichte en doeltreffende maatregelen nemen en de behandeling direct starten.

Kom naar ZOO&ZO voor de beste afleiding voor je huisdier

We hopen je een beetje op weg geholpen te hebben met deze blog over giftige planten. Wil je graag iets hebben om verveling bij jouw huisdier tegen te gaan? Dan ben je bij ZOO&ZO aan het goede adres! Wij hebben kattengras in onze winkel en natuurlijk heel veel hondenspeelgoed en kattenspeelgoed. Kom dus zeker een keertje langs in onze dierenwinkel in Ede of bestel jouw speelgoed voor honden of katten in onze webshop!

Comments (0)

No comments at this moment