Alles wat je moet weten over teken

Help! Je hebt lekker gewandeld met je hond en tijdens het aaien merk je dat hij of zij een teek heeft. Wat nu!? Teken zijn vervelende beestjes die ook nog eens nare ziektes kunnen overbrengen. Nu het tekenseizoen weer is begonnen geven wij je graag tips wat te doen bij een tekenbeet en hoe je teken het beste kunt voorkomen. Lees dus gauw even verder!

Wat zijn teken?

Teken behoren tot de spinachtigen en zijn nauw verwant met de mijt. Ze zien er dus uit als een soort kleine spinnetjes die over de huid van je huisdier lopen en zich vastbijten. Wanneer een teek nog niet heeft gegeten valt hij nauwelijks op. Na het eten is hij vele malen groter en een hard bolletje geworden, wat jij dus zult merken tijdens het aaien van je huisdier. De vrouwelijke teken voeden zich met bloed om hun eitjes te kunnen leggen, waaruit larven komen. Ook de larven zoeken een gastheer om bloed te kunnen zuigen en zich tot een nimfe te kunnen ontwikkelen. Uit deze nimfen ontstaat weer een volwassen teek, na een rustperiode van drie maanden tot twee jaar. De volwassen teken wachten meestal in de struiken, grassen of bomen tot er een geschikte gastheer -zoals jouw hond of kat- voorbij komt. Zelf kun je helaas ook een teek op je lichaam hebben na een lekkere boswandeling. Altijd even goed checken dus!

Wanneer zijn teken actief?

Volwassen teken zijn actief van maart t/m november. De larven en nimfen van teken zijn voornamelijk actief in de lente. In de winter houden teken rust, maar wanneer het een zachte winter is, kunnen teken langer actief blijven. Over het algemeen kun je dus stellen dat het tekenseizoen in de lente begint en tot de winter duurt, maar dankzij de zachte winters blijven teken langer actief. 

Kan mijn hond of kat ziek worden van een tekenbeet?

Ja! Jouw huisdier kan helaas ziek worden van een tekenbeet. Op de plaats waar de teek jouw huisdier heeft gebeten kan hij een ontsteking of zelfs abces ontwikkelen. Ook door gifstoffen en ziekteverwekkers, waarmee sommige teken zijn besmet, kunnen verschillende problemen ontstaan. Wanneer jouw hond of kat door meerdere tekenbeten veel bloedverlies heeft geleden, kan zelfs bloedarmoede ontstaan. Met name de ziektes welke teken kunnen overbrengen zijn een groot gevaar voor huisdieren. Dit gebeurt over het algemeen binnen 24-48 uur na de tekenbeet.

De meest voorkomende ziekte is de ziekte van Lyme (Borreliose)

De ziekte van Lyme is de meest voorkomende ziekte welke teken kunnen overbrengen. Dit gebeurt door de zogeheten schapenteek. In Nederland is 40% van de teken in bepaalde gebieden hiermee besmet. Gelukkig krijgt maar een klein deel van de huisdieren welke gebeten wordt door een schapenteek deze ziekte. De gevolgen van de ziekte van Lyme zijn hoge koorts, gebrek aan eetlust en lusteloosheid. Ook kunnen er ontstekingen aan de gewrichten ontstaan en in een later stadium kan falen van organen optreden. Het op tijd verwijderen van een teek is dus erg belangrijk! Uit onderzoek is gebleken dat een teek zich minimaal 24 uur moet voeden om voldoende bacteriën over te dragen om de ziekte van Lyme te kunnen veroorzaken.

Controleer je hond of kat altijd op teken na het buiten zijn

Teken komen voornamelijk in bossen en op de heide voor, maar helaas ook in tuinen. Daarom is het goed om je hond na iedere wandeling en je kat na het buitenspelen te checken op teken. Met name achter de oren, bij de oksels en liezen is het verstandig goed te kijken of er teken zitten. Heb je een teek gevonden? Dan is het vanzelfsprekend belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen!

Hoe verwijder ik een teek?

Het verwijderen van een teek kan met een speciaal tekentangetje. Er zijn verschillende modellen tekentangen. Lees dus altijd goed de beschrijving. Zorg er allereerst voor dat je de haren in het gebied waar de teek zit aan de kant drukt. Druk vervolgens de tekentang in. Je zult merken dat de tanden van de tekentang nu opengaan. Plaats daarna het tangetje op de kop van de teek en niet op het lichaam! Dit is erg belangrijk want wanneer je het lichaam van de teek pakt in plaats van de kop, zal de teek speeksel uitspuwen waar de Borrelia bacterie in kan zitten en zo jouw huisdier besmet. Zodra je de kop van de teek vast hebt met de tang, kun je de knop loslaten. Daardoor klemt de tekentang zich vast op de kop van de teek. Draai vervolgens de tekentang tegen de richting van de klok in en draai zo de teek uit het lichaam van je huisdier. Controleer daarna goed of je de gehele teek uit het lichaam van je huisdier hebt gehaald en of er geen delen van de teek zijn blijven zitten.

Teken voorkomen is beter dan genezen! Kom naar ZOO&ZO

Gelukkig zijn er allerlei producten tegen teken op de markt om teken te voorkomen of te behandelen. Kom naar ZOO&ZO en laat je goed informeren over de behandeling bij teken. Of neem een kijkje in onze webshop voor producten, want teken voorkomen is beter dan genezen!

Related products

Comments (0)

No comments at this moment