Je hond leren wandelen zonder te trekken

Hoe kun je jouw hond kunt leren wandelen zonder te trekken aan de riem? Wij geven je graag tips advies om het trekken aan de riem bij jouw hond af te leren, of jouw pup wandelen zonder te trekken aan te leren. Zo wandel jij straks heerlijk rustig en ontspannen met een hond die naast je loopt in plaats van aan de riem trekt.

Niemand wil door zijn/haar hond over straat getrokken worden. Jij laat de hond uit, de hond niet jou, maar zo kan het weleens voelen! Liever wil je een hond die netjes loopt aan een slappe en ontspannen lijn.

Help! Mijn hond trekt aan de riem

Het trekken aan de riem is een veel voorkomend probleem bij honden. Niet voor niets wordt er in de zoekbalken veel gezocht op; “mijn hond trekt enorm aan de riem”, “hoe kan ik het trekken aan de riem afleren?” of "hoe kan ik mijn hond leren wandelen zonder trekken?". Lees gauw even verder, dan gaan we jou en je hond op weg helpen jullie wandelingen wat aangenamer te maken.

Wandelen zonder trekken; de meest gemaakte fouten bij honden die aan de riem trekken

Er zijn een aantal fouten die soms onbewust gemaakt worden bij het wandelen met de hond. Deze fouten zijn vaak (ook) een oorzaak van het trekgedrag van de hond. We zetten ze graag voor jou op een rij.

De hond leert om aan de riem te trekken

Onbewust is het trekken aan de lijn bij veel honden aangeleerd. Dat begint al bij puppy’s. Wanneer de pup uitgelaten wordt en aan de lijn trekt omdat hij of zij moet plassen, rent het baasje er hard achteraan. ‘Je bent allang blij dat je pup zijn/haar plas buiten doet in plaats van op jouw vloerbedekking’. Maar ook wanneer puppy’s enthousiast overal op afstormen en dus aan de lijn trekken, lopen veel mensen erachteraan. Het voelt misschien niet zo, maar toch beloon je hiermee het trekgedrag van de pup.

Niet consequent zijn bij de hond

Mag jouw hond niet aan de lijn trekken? Dan mag hij dit nooit. Ook niet wanneer het regent of je haast hebt of bijvoorbeeld met andere mensen samen de honden uitlaat. Je kunt het vergelijken met die paar plakjes kaas en vervolgens balen van je schooiende hond.

Een flexlijn gebruiken

Bij het gebruik van een flexlijn moet de hond eraan trekken om deze langer te maken. Dit is exact wat je hem/haar niet wilt leren. Logisch dat je hond aan de lijn trekt, want meer vrijheid!

De hond altijd aan de lijn houden

Wanneer jouw hond nooit de mogelijkheid heeft om los te lopen kan hij/zij de energie niet goed kwijt. Voor honden met veel energie is het lastiger netjes aan de lijn te lopen. Zorg er dus voor dat je hond lekker zijn/haar energie kwijt kan!

Verkeerde timing met het belonen van de hond

Het is belangrijk om je hond op het juiste moment te belonen. Beloon je op het verkeerde moment dan leert je hond totaal iets anders. Bijvoorbeeld belonen wanneer je hond stilstaat is verwarrend, je wilt hem juist belonen voor het wandelen en het niet trekken aan de riem.

Wanneer jouw hond niet aan de riem mag trekken, moet je dit zelf ook niet doen. Daarnaast kunnen correcties met de riem angst, agressie en zelfs nekproblemen veroorzaken.

Wat moet je doen als je hond trekt bij het wandelen?

Je hond leren wandelen zonder dat hij/zij aan de riem trekt is redelijk eenvoudig. Toch hebben veel mensen een hond die aan de riem trekt. Fabrikanten spelen hier op in en deze hulpmiddelen moeten ervoor zorgen dat jouw hond niet meer aan de riem trekt. Dikwijls gebeurt dit met een pijnprikkel en dat wil je natuurlijk het liefst voorkomen.

Trekken aan de riem voorkomen met een gentle leader is pure onmacht

Een speciaal product aanschaffen om jouw hond te leren wandelen zonder trekken aan de riem is niet verstandig. Deze producten zorgen er namelijk voor dat jouw hond het niet fijn vindt om met je mee te lopen. Het niet meer aan de riem kunnen trekken door deze hulpmiddelen werkt frustrerend bij je hond. En je wil toch het liefst dat je hond vrolijk met je mee wandelt aan de riem! Veel mensen kiezen helaas voor de makkelijke weg en kopen hulpmiddelen voor het trekken aan de riem.

Hoe leer je een hond netjes naast je te lopen?

Gelukkig kun je op een 100% diervriendelijke manier jouw hond leren wandelen zonder trekken aan de riem. Bovendien heb je geen dure gental leader nodig en is deze manier dus een stuk voordeliger. Het kost wat extra tijd, maar jij als hondenliefhebber steekt die tijd vast en zeker met liefde in jouw hond! Een hond die netjes aan de riem loopt zonder trekken is de mooiste beloning die je kunt krijgen. Lees gauw even verder hoe je jouw hond kunt leren wandelen zonder trekken.

Wat heb ik nodig om mijn hond trekken aan de lijn af te leren?

Om jouw hond het trekken aan de riem af te leren heb je het volgende nodig:

Je hond leren netjes te lopen aan de lijn

Even voor de duidelijkheid: de volgende methode is niet om het trekken aan de riem af te leren, maar om je hond netjes te leren lopen aan de lijn. Het aanleren van gewenst gedrag gaat namelijk veel makkelijker dan het afleren van ongewenst gedrag.

Volg een clickertraining met je hond

Om jouw hond te leren wat een clicker betekent kun je het beste een clickertraining volgen. Clickertrainingen zijn online gratis te vinden en te volgen. Veel gedragsproblemen kun je met het gebruik van een clicker verhelpen. Ook is het gebruik van een clicker tijdens het wandelen de basis om het trekken aan de riem af te leren.

Jouw hond moet begrijpen wat de clicker betekent

Heb je de clickertraining cursus gevolgd, dan kun je nu beginnen met jouw hond te belonen voor de positie waar hij loopt tijdens het uitlaten. Je begint hierbij met achteruit lopen en je hond mee te lokken, zet daarbij zo min mogelijk spanning op de riem. Het beste is het wanneer je hond vrijwillig achter je aan loopt. Komt je hond met je mee, draai dan een halve slag zodat je hond automatisch op de juiste plaats loopt. Belangrijk is nu dat je je hond hiervoor beloond. Herhaal je dit vaak, dan zul je merken dat je hond deze positie steeds vaker uit zichzelf opzoekt. In het begin beloon je jouw hond iedere keer wanneer hij in de juiste positie loopt, later kun je de klik en beloning gaan afbouwen.

Beloon de hond met een gezonde beloning waar hij gek op is

Beloon jouw hond met iets waar hij erg gek op is en wat gezond is. Omdat je zeker in het begin vaak moet belonen bij het aanleren van iets nieuws -in dit geval wandelen zonder trekken- is het belangrijk dat het beloningssnoepje gezond is. Kies bijvoorbeeld voor gezonde hondensnacks van Keddoc. Mocht je kiezen voor kauwstaafjes of iets dergelijks, dan kun je hier kleine stukjes vanaf breken.