Welk hondenvoer is het beste voor jouw hond?

Hondenvoer is in vele varianten verkrijgbaar, maar hoe maak je nu de keuze voor het beste hondenvoer voor jouw hond? Wij geven je graag tips en advies voor het beste hondenvoer voor jouw hond! Zeker wanneer je hond gezondheidsproblemen heeft is gezond hondenvoer ontzettend belangrijk. Lees gauw even verder om je keuze in hondenvoer wat makkelijker te maken.

Hondenvoer voor alle leeftijden

Hondenvoer is verdeeld in puppyvoer, adult voer en senior voer. Afhankelijk van de leeftijd van de hond en het ras kies je het juiste hondenvoer. Vanzelfsprekend spelen er meerdere factoren bij de keuze van het beste hondenvoer: heb je een kleine of grote hond, is je hond erg actief of zijn er speciale dieetwensen?

Het juiste hondenvoer voor ieder formaat hond

Pas het hondenvoer aan op het formaat van de hond. Een grote hond, zoals een Deense Dog of Retriever, heeft grotere brokken nodig dan bijvoorbeeld een teckel of vlinderhondje. Geef je een hond te kleine brokken, dan kan de hond lucht inslikken tijdens het eten. Te grote hondenbrokken voor een klein hondenras is ook een slecht idee, pas het formaat brokken dus aan op je hond.

Welke hondenvoer voor pups?

Puppy’s hebben speciale voedingswensen. Omdat pups de eerste maanden goed moeten groeien is het belangrijk dat puppyvoer vol eiwitten, essentiële voedingsstoffen en calcium zit. Onder de twaalf maanden kun je pups dan ook het beste puppyvoer geven, afhankelijk van het ras. Deze brokken zijn perfect voor de groeifase van jouw pup. Neem bijvoorbeeld het puppyvoer van Wellness Core voor een gezonde start van jouw puppy!

Hondenvoer voor de senior hond

Een oudere hond heeft een lagere energiebehoefte dan een volwassen hond. Daarom hebben oudere honden minder calorieën nodig. Een oudere hond is ook vatbaarder voor overgewicht. Is jouw hond nog erg actief, dan is speciaal senior hondenvoer meestal niet nodig.

Help, mijn hond heeft jeuk!

Wanneer jouw hond jeuk heeft dan kan dit verschillende redenen hebben. Je hond kan vlooien of mijten hebben of bijvoorbeeld gevoelig reageren op pollen en grassen. Maar wat veel mensen over het hoofd zien is dat je hond ook overgevoelig kan reageren op hondenvoer.

Hondenvoer voor gevoelige honden

Geef je jouw hond verkeerde voeding, dan kunnen er verschillende problemen ontstaan. Je hond krijgt bijvoorbeeld huidproblemen (jeuk) of kan zelfs overgeven van het hondenvoer. Gelukkig is er veel graanvrij, glutenvrij en hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar. Ben je van plan speciaal dieetvoer aan je hond te geven, overleg dit dan altijd eerst met de dierenarts.

Hondenvoer voor honden met een allergie

Voor honden welke gevoelig reageren op hondenvoer adviseren wij om te kiezen voor hondenvoer wat bestaat uit één enkele eiwitbron. Tegenwoordig is er flink keuze in hondenvoer wat bestaat uit één enkele eiwitbron.

Hondenvoer voor honden met overgewicht

Overgewicht is een veelvoorkomend probleem bij honden. In veel gevallen is te veel hondenvoer, te veel hondensnacks en te weinig beweging hier de oorzaak van. Over het algemeen komen de calorieën, vetten en eiwitten niet overeen met de energiebehoefte van de hond. Soms is het nodig om over te stappen op een speciaal dieetvoer om het gewicht te controleren. Neem voordat je jouw hond dieetvoer geeft, altijd eerst contact op met de dierenarts.

Hondenvoer voor honden met ondergewicht

Voor honden die ondergewicht hebben kunnen ook diverse redenen zijn. De hond krijgt te weinig voedingsstoffen binnen of verliest te veel energie. Ook kan het zijn dat je hond wormen of darm- en nierproblemen heeft. Denk je dat jouw hond hier last van heeft, bezoek dan een dierenarts.

Hondenvoer in verschillende prijsklassen

Wat voor bijna alles geldt: goedkoop is duurkoop. Vanzelfsprekend geldt dit ook voor hondenvoer. Hondenvoer is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen. Deze kosten zitten voornamelijk in de gebruikte grondstoffen. Goedkoper hondenvoer bestaat veelal uit een groot gedeelte vulstoffen en graan. Honden kunnen hier erg gevoelig op reageren en diverse klachten krijgen. Kies daarom altijd voor hondenvoer van goede kwaliteit. 

Duurdere hondenbrokken vol vlees

Veelal bestaan de duurdere hondenbrokken uit een groter gedeelte vlees. Vlees is vanzelfsprekend duurder dan bijvoorbeeld graan. Hondenvoer met een ruim percentage vlees wordt veel beter verteerd door honden. Honden zijn van nature vleeseters en daarom zullen de meeste honden beter reageren op hondenvoer met een ruim percentage vlees. Vaak hoef je van deze duurdere brokken ook minder te geven.

Wat is het verschil tussen geperst hondenvoer of geëxtrudeerd hondenvoer?

Hondenbrokken worden op verschillende manieren geproduceerd. Er zijn hondenbrokken die geperst worden en er zijn brokken die geëxtrudeerd worden. Beide brokken zijn op een speciale manier vervaardigd.

Geperste hondenbrokken

Geperste hondenbrokken zijn hondenbrokken waarbij de ingrediënten en voedingsstoffen samengeperst zijn op een lage temperatuur (ca. 70 graden Celsius). Hierdoor zit er veel minder lucht in samengeperste hondenbrokken. Doordat deze brokken makkelijker uit elkaar vallen in de maag, zijn deze hondenbrokken lichter verteerbaar. Geperste hondenbrokken geven snel energie af. Daarnaast zijn geperste brokken goed te combineren met vers vlees.

Geëxtrudeerde of krokante hondenbrokken

Geëxtrudeerde of krokante brokken worden gebakken op een hogere temperatuur dan geperste brokken, namelijk rond de ca. 100 tot 140 graden Celsius. Geëxtrudeerde brokken geven langer een verzadigd gevoel en zijn smakelijker vanwege de coating die deze brokken hebben. Ook zijn de geëxtrudeerde brokken harder dan geperste brokken, je hond zal er meer op moeten kauwen.

Kiezen voor geperste hondenbrokken of krokante hondenbrokken?

Blijf bij de keuze voor hondenbrokken altijd op je hond letten. Hoe reageert hij/zij op de brokken? De ene hond is de andere niet en de ene hond zal goed reageren op een geperste brok terwijl een ander juist lekker in zijn vel zit met krokante hondenbrokken.

Graanvrij, glutenvrij en hypoallergeen hondenvoer

Er zijn diverse soorten hondenvoer verkrijgbaar. Daarbij kunnen een aantal punten van belang zijn voor de hond, bijvoorbeeld of het hondenvoer graanvrij, glutenvrij of zelfs hypoallergeen is. 

Graanvrij hondenvoer

Graanvrij hondenvoer heeft vaak een hoger vleespercentage. Graanvrij hondenvoer kan geschikt zijn voor honden die overgevoelig zijn of een allergie hebben voor bijvoorbeeld granen, gluten of rijst. Wanneer hondenvoer vrij is van granen, is dit voer automatisch ook vrij van gluten. Echter is graanvrij en glutenvrij niet hetzelfde. Wil je jouw hond graag graanvrij hondenvoer geven, dan adviseren wij hondenvoer van Go Native.

Glutenvrij hondenvoer

Glutenvrij hondenvoer is niet per definitie vrij van granen. Zo kan glutenvrij hondenvoer rijst of maïs bevatten. Dit zijn ingrediënten welke vallen onder granen maar zelf geen gluten bevatten.

Hypoallergeen hondenvoer

Hypoallergeen hondenvoer is vooral geschikt voor honden die last hebben van voedselintoleranties. Dit hondenvoer is zo samengesteld dat het risico op een allergische reactie zo klein mogelijk is. Vaak heeft het hondenvoer één enkele eiwitbron. Geef hypoallergeen voer altijd in overleg met de dierenarts. Mocht je voor jouw hond hypoallergeen hondenvoer nodig hebben dan is Chicopee HNL een goede en gezonde keuze!

Vraag hondenvoer advies aan je dierenarts 

We kunnen het niet genoeg benadrukken, twijfel je over de gezondheid van je hond? Heb je het idee dat je hond te veel of te weinig voedingsstoffen binnen krijgt? Of zit je hond niet lekker in zijn/haar vel? Maak dan eerst een afspraak met je dierenarts en ga niet zomaar zelf aan het testen met (dieet)hondenvoer. Heeft jouw dierenarts speciaal hondenvoer geadviseerd? Grote kans dat wij dit hondenvoer in ons assortiment hebben! Trek dan ook zeker even bij ons aan de bel.

Welke hondenbrokken moet ik kiezen?

Twijfel je over de keuze hondenbrokken voor jouw hond? Neem dan even contact op met onze deskundige medewerkers van de hondenafdeling. Zij kunnen jou perfect het beste hondenvoer adviseren. Vanzelfsprekend hebben wij een ruim assortiment hondenvoer op voorraad van diverse gerenommeerde merken. Of je hond nu speciale dieetwensen of allergieën heeft, bij ZOO&ZO zal je absoluut slagen voor het beste hondenvoer!

Comments (0)

No comments at this moment