- In Blogs knaagdier
- Door Dorien Bisschop
- 0 likes
- 2023 views
- 0 Reacties
Caviascaping tips & tricks
Cavia’s zijn groepsdieren, kies daarom voor minimaal twee cavia’s in jouw verblijf. Veel leuker is een groep van zeugjes (de vrouwtjes) of een gecastreerde beer (mannetje) met meerdere zeugjes. De minimale afmeting van het cavia verblijf moet 1.20 bij 50 cm zijn en qua hoogte is het afhankelijk of je met verschillende niveaus gaat werken. Vanzelfsprekend geldt; hoe meer ruimte, hoe fijner voor jouw cavia’s! Cavia’s zijn geen springers, daarom kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om een open terrarium te nemen.
Welke bodembedekking gebruik je voor jouw caviascape?
Kies als bodembedekking voor kokosvezel of hennepvezel, dit zijn mooie natuurlijke producten. Vanzelfsprekend moet het geschikt zijn voor cavia’s, goed absorberen en niet te stoffig zijn. Vul de bodembedekking daarnaast aan met hooi en stro. Let er wel op dat het niet te warm wordt, want stro houdt warmte vast. Leuk is het om een aantal afscheidingen in het verblijf te maken met diverse bodembedekkingen. Zo heeft jouw cavia steeds wat nieuws te ontdekken in de caviascape. Van nature vinden cavia’s het fijn om te graven/rommelen, daarom is het een goed idee om een gedeelte van het verblijf te vullen met zand, bijvoorbeeld speelzand.
Zorg voor meerdere schuilplekken in de caviascape
Omdat cavia’s prooidieren zijn schuilen ze graag. Het is daarom heel belangrijk dat er voor iedere cavia minimaal één schuilplek aanwezig is, zoals een houten huisje of een wilgenbrug. Ook kun je kurkentunnels gebruiken als schuilplek, let er daarbij op dat deze tunnels ruim genoeg zijn, je wilt natuurlijk niet dat jouw cavia klem komt te zitten!
Richt jouw caviascape zo natuurlijk mogelijk in
Voor de verdere aankleding kun je ronde zachte keien gebruiken voor op de bodem. Om wat extra schuilmogelijkheden te creëren en direct wat meer sfeer aan jouw caviascape te geven kun je plantjes toevoegen. Hier kan jouw cavia ook nog lekker van ‘snacken’. Let er wel op dat de plantjes biologisch zijn, niet bespoten en geen meststoffen bevatten. Geschikte plantjes voor caviascaping zijn bijvoorbeeld kattengras, een schildpadplantje of biologische peterselie. Leuk zijn ook de speciale gedroogde grassen en granen (tevens knaagdiersnack) bijvoorbeeld ESVE Petbouquet Haverland om jouw caviascape mee aan te kleden. Daarnaast heeft ESVE speciale wilgenrollen, gemaakt van wilgentakken én compleet eetbaar voor jouw cavia. Deze wilgenrollen zijn gevuld met hooi en wanneer het hooi op is, kan jouw cavia deze als tunnel gebruiken. Daarnaast is het ook nog erg goed voor de tandjes van jouw cavia’s. Kies ten slotte een waterbakje voor het water in plaats van een drinkfles voor een natuurlijke uitstraling.
Boots het natuurlijke gedrag van jouw cavia na met de voeding
Om het natuurlijke gedrag van cavia’s na te bootsen kun je het voer in de caviascape verspreiden. Op deze manier zijn jouw cavia’s direct lekker bezig. Cavia’s kunnen zelf geen vitamine C aanmaken en daarom is het extra belangrijk voldoende groenten (geschikt voor cavia’s) aan te bieden. Deze groentes kun je ook weer verspreiden in de caviascape. Een paar voorbeelden zijn andijvie, witlof, rucola, spinazie, paprika en wortelloof. Maar vanzelfsprekend alles met mate, want je wil niet dat jouw cavia’s aan de race gaan! Geef ook altijd voldoende hooi, dit is gezond voor de tanden en darmen van jouw cavia. Voor een natuurlijke uitstraling kun je hiervoor kiezen voor een houten hooiruif van Trixie.
Extra tips voor caviascaping
Richt de bak eerst in zonder bodembedekking
Voordat je begint met het scapen van jouw bak is het handig om deze eerst ‘droog’ in te richten, dus zonder de bodembedekking erin. Zo krijg je een beetje een idee hoe jouw bak eruit komt te zien en kun je nog makkelijk wijzigingen aanbrengen en schuiven.
Bouw niet te hoog en zet zware dingen op de bodem
Cavia’s kunnen niet klimmen, daarom is het beter en veiliger voor de cavia’s om niet teveel met grote verschillen in hoogtes te werken. Je kunt wel een goed verloop van niveaus maken, op deze manier is het veilig voor jouw cavia’s.
Let op! Zet zware dingen zoals stenen en zware bakjes op de bodem en niet op de bodembedekking. Zo kan het niet gebeuren dat er tijdens het graven een gang van jouw cavia instort. We hoeven vast niet uit te leggen wat er dan mis gaat...
Maak de drinkbak niet te diep
Let er op dat de drinkbak niet te diep is, mocht de drinkbak toch te diep zijn dan kun je hier bijvoorbeeld een paar kleine aquariumsteentjes in leggen (wel even goed afspoelen).
Verschoon de bodembedekking in delen
Verschoon de bodembedekking in delen, zo is jouw cavia zijn vertrouwde geur niet in één keer kwijt.
Cavia weetjes
Cavia’s komen voor in verschillende kapsels! Er zijn ruwharige, gladharige, langharige, kortharige en naakte cavia’s, borstelcavia’s (met kruinen) en zelfs cavia’s met krullen! Kortom; van kort pittig kapsel tot lange lokken!
Cavia’s communiceren door geluidjes naar elkaar te maken. Ze zijn vaak ’s ochtends en ’s avonds actief, geef daarom het liefst het voer in de ochtend of in de avond om zoveel mogelijk met hun natuurlijke ritme mee te gaan.
Een ziekte welke regelmatig voorkomt bij cavia’s is schurft. Gelukkig is dit goed te behandelen met anti parasiet, bijvoorbeeld de anti-schurft spray van Beapher.
Cavia’s hebben nestvlieders. Dit wil zeggen dat wanneer het caviaatje geboren wordt, hij of zij al direct ‘af’ is. De baby cavia kan direct ruiken en zien, is behaard en de tandjes zijn zelfs al klaar om direct mee te knabbelen met de pot. Wel drinken ze nog een aantal weken moedermelk.
Aan de slag! Kom naar ZOO&ZO
Ben je enthousiast geworden door deze blog over caviascaping? En wil je zelf ook lekker aan de slag? Kom dan zeker eens naar ZOO&ZO! We helpen je aan alle benodigdheden en adviezen voor een prachtige caviascape!
Comments (0)