Hamsterscaping

Hamsterscaping is een zo natuurlijk mogelijke omgeving creëren voor jouw hamster. Daarnaast zorg je er met hamsterscaping voor dat jouw hamster zich niet hoeft te vervelen. Hamsterscaping is dus niet alleen prachtig om naar te kijken, maar voor jouw hamster is het ook echt een belevenis! Wat hamsterscaping zo leuk maakt zijn alle natuurlijke materialen die je kunt gebruiken. Daarbij hoef je de bak bij hamsterscaping een stuk minder vaak schoon te maken vanwege de dikke laag bodembedekking. Wij geven je graag de beste hamsterscaping tips zodat jij straks een waanzinnige bak voor jouw hamster kunt scapen!

Hamsterscaping; voor welke hamstersoort?

Hamsterscaping is leuk voor iedere hamstersoort. Je hebt bijvoorbeeld de Syrische hamster, dit is de wat grotere hamstersoort (ook wel bekend als de goudhamster). Deze heeft een bakgrootte nodig van minimaal 100 x 50 cm. Wil je hamsterscapen voor een dwerghamster, bijvoorbeeld de Russische of Chinese dwerghamster, dan heeft de bak een minimale grootte van 70 x 50 cm nodig. Deze hamsters leven allemaal solitair en kunnen niet samen gehouden worden. Daarnaast heb je ook hamsters welke in groepen leven, denk aan de Roborovski of Campbelli dwerghamsters. Omdat deze hamstersoorten in groepen leven is het wel belangrijk dat de bak wat groter is, met meerdere schuilmogelijkheden, voerplekken, waterplekken en loopwielen.

Welke bak gebruik je bij hamsterscaping?

Hamsterscapen gaat het best in een terrarium of een aquarium, waarbij het belangrijk is om op een aantal factoren te letten. Het belangrijkst is natuurlijk dat er voldoende verse lucht in de bak komt. Een terrarium is daarom erg geschikt voor hamsterscaping omdat er al een ventilatierooster in is verwerkt. Gebruik je een aquarium voor het hamsterscapen, dan moet je er goed op letten dat er voldoende ventilatie aanwezig is.

Wat heeft jouw hamster nodig in zijn bak?

Belangrijk in de bak aanwezig te hebben voor jouw hamster:

  •          Een loopwiel (afmeting voor dwerghamsters is minimaal 20 cm en bij een goudhamster 28 cm). Houdt je goed aan de afmetingen van het loopwiel om kromming van de rug van jouw hamster te voorkomen. Bij een houten                     loopwiel slijten de nagels van je hamster beter dan bij een plastic loopwiel en het ziet er veel mooier uit in je scape;
  •          Schuilmogelijkheden; het beste is minimaal 1 schuilmogelijkheid per hamster. Dus bij meerdere hamsters biedt je ook meerdere schuilmogelijkheden aan. Voor dwerghamsters moet het huisje minimaal 12 cm zijn en bij een                   Syrische hamster heb je een huisje van minimaal 18 cm nodig;
  •          Dagelijks vers water en voer (hoe veel gram per dag varieert per merk voer);
  •          Een bakje met chinchilla zand, hier kan jouw hamster zijn vacht in schoonhouden (dus bijvoorbeeld geen schelpenzand, dit is te scherp voor hamsters);
  •          Knaagmogelijkheden; bij hamsterscaping zijn deze door het gebruik van hout al veel aanwezig, maar wilgentakken of wilgenrollen zijn altijd aan te raden;
  •          Tip; liever geen plastic; bij hamsterscaping draait het vooral om een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te creëren.

Tips voor hamsterscaping

Richt de bak eerst in zonder bodembedekking

Voordat je begint met het scapen van jouw bak is het handig om deze eerst ‘droog’ in te richten, dus zonder de bodembedekking erin. Zo krijg je een beetje een idee hoe jouw bak eruit komt te zien en kun je nog makkelijk wijzigingen aanbrengen en schuiven.

Druk de bodem goed aan en bied ruimte om te graven

Bij hamsterscaping kun je goed gebruik maken van 50% hennepvezel en daarnaast 50% houtvezel. Deze twee bodembedekkers meng je goed door elkaar heen zodat er één bodembedekking ontstaat. Let op: alleen zaagsel is bijvoorbeeld minder geschikt omdat dit sneller instort wanneer jouw hamster tunnels zal gaan graven. Belangrijk is het dat je bij hamsterscaping één kant maakt welke de 20 cm raakt, voor het graven van de tunnels. Wanneer de bodembedekking niet stabiel genoeg is kun je een wilgenplateau (gemaakt van wilgentakken) of een laag hooi tussen de bodembedekking plaatsen voor meer stabiliteit. Zorg ervoor dat je de bodembedekking tussendoor goed aandrukt. Ook kun je tijdens het bouwen van de 20 cm bodem een tunnel plaatsen voor afwisseling. Zo komt je hamster een keer iets anders tegen tijdens het graven.

Haal de inrichting niet uit de natuur

Bij hamsterscaping gebruik je zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals stenen, mos, hout en bladeren. Haal alle natuurlijke materialen liever niet uit de natuur maar uit een dierenspeciaalzaak, want je weet nooit wat ermee is gebeurd. Zo weet je zeker dat het geschikt en veilig is voor jouw hamster.

Bij dierenspeciaalzaken verkopen ze vaak wilgenplateaus in verschillende maten. Deze geven een natuurlijke uitstraling en je kunt ze overal voor gebruiken omdat de buigzaam zijn. Gebruik wilgenplateaus bijvoorbeeld als bruggetje of als afscheiding van de bodembedekking.

Bouw niet te hoog en zet zware dingen op de bodem

Hamsters kunnen klimmen maar zien slecht diepte, daarom is het beter en veiliger voor de hamsters om niet teveel met grote verschillen in hoogtes te werken. Je kunt wel een goed verloop van niveaus maken. Op deze manier is het veilig voor jouw hamster.

Let op! Zet zware dingen zoals stenen en zware bakjes op de bodem en niet op de bodembedekking. Zo kan het niet gebeuren dat er tijdens het graven een gang van jouw hamster instort en we hoeven vast niet uit te leggen wat er dan mis gaat...

Verspreid het voer in de bak en maak de drinkbak niet te diep

Je kunt echte plantjes toevoegen aan je scape waar jouw hamster lekker van kan ‘snacken’. Let er wel op dat de plantjes biologisch zijn, niet bespoten en geen meststoffen bevatten. Geschikte plantjes voor hamsterscaping zijn bijvoorbeeld kattengras en het schildpad plantje.

Let erop dat de drinkbak niet te diep is. Mocht de drinkbak toch te diep zijn dan kun je hier bijvoorbeeld een paar kleine aquariumsteentjes inleggen (wel even goed afspoelen).

Extra tips & tricks

Verschoon jouw bodembedekking in delen, zo is jouw hamster zijn vertrouwde geur niet in één keer kwijt. En ga je de hamster voeren? Verspreid het voer in de bak, zo houd je jouw hamster lekker bezig en kan hij zijn natuurlijke gedrag nabootsen. Houd wel goed in de gaten of je hamster goed blijft eten. Als snackje kun je ook gedroogde meelwormen aanbieden in je hamsterscape, de meeste hamsters zijn hier gek op!

Hamsterweetjes

Een hamster wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar. Hamsters zijn echte nachtdieren, zodra het begint te schemeren worden ze wakker en komen ze tot leven. Hamsters zijn ook echte ontdekkers, zeker wanneer je jouw bak af en toe opnieuw inricht houd je jouw hamster lekker bezig! Hamsters hebben twee grote wangzakken waar ze eten in verzamelen om later op te eten. Om gezond te blijven hebben hamsters dierlijke eiwitten nodig.

Ook enthousiast over hamsterscaping!?

Enthousiast geworden over hamsterscaping? Kom bij ZOO&ZO langs voor nog meer tips & tricks en alles wat je nodig hebt voor de perfect gescapete bak!

Comments (0)

No comments at this moment