Hoe groot moet een hamsterkooi zijn?

Hoe groot moet jouw hamsterkooi zijn? Hamsters zijn er in verschillende soorten. Afhankelijk van de hamster kies je de grootte van jouw hamsterkooi. Daarbij zijn er hamsters welke in groepen leven en hamsters welke solitair (alleen) leven. Omdat hamsters slechte klimmers zijn, is het sowieso aan te raden een ruime hamsterkooi te kiezen, welke niet de hoogte in gaat. Maar hoe groot moet een hamsterkooi nou eigenlijk zijn? Wij geven je graag advies per hamstersoort.

Te beginnen bij de Syrische hamster

Een Syrische hamster heeft een hamsterkooi nodig met een afmeting van minimaal 80 x 40 x 40 cm. Vanzelfsprekend geldt; hoe groter de hamsterkooi, hoe fijner de leefruimte voor jouw hamster. In de hamsterkooi moet er genoeg ruimte zijn voor bijvoorbeeld een loopwiel of loopschijf, van 28+ cm of groter (diameter). Syrische hamsters leven solitair en kunnen niet samen gehouden worden.

Ook de Russische dwerghamster leeft solitair

Kies je voor een Russische dwerghamster dan heeft deze een hamsterkooi nodig van minimaal 60 x 40 x 40 cm groot. Ook Russische dwerghamsters leven solitair. In deze hamsterkooi plaats je ook een loopwiel van minimaal 20+ cm. Let er op dat de tralieafstand voor een Russische dwerghamster 1 cm moet zijn.

Campbelli dwerghamsters zijn groepsdieren

Campbelli dwerghamsters zijn groepsdieren en over het algemeen adviseren wij er minimaal drie in jouw hamsterkooi te plaatsen. Kies voor een hamsterkooi van minimaal 80 x 40 x 40 cm groot. Ook in deze hamsterkooi plaats je een loopwiel van 20+ cm. Omdat je meerdere hamsters in deze hamsterkooi zet, is het verstandig een extra loopwiel aan te bieden.

Ook de Roborovski dwerghamster is een groepsdier

Roborovski dwerghamsters zijn ook groepsdieren, plaats er daarom hier ook minimaal drie van in jouw hamsterkooi. Voor deze hamsters kies je een hamsterkooi van 80 x 40 x 40 cm groot. Hiervoor geldt vanzelfsprekend ook weer, hoe ruimer de hamsterkooi, hoe fijner voor jouw hamsters. Daarbij bied je ook voor deze hamsters een loopwiel aan van 20+ cm in jouw hamsterkooi.

Als laatste de Chinese dwerghamster

Voor Chinese dwerghamsters is een hamsterkooi met een afmeting van 60 x 40 x 40 cm geschikt, omdat deze hamsters ook solitair leven. En net zoals alle andere hamstersoorten plaats je ook in deze hamsterkooi een loopwiel, met een afmeting van 20+ cm.

Hoe richt ik mijn hamsterkooi in?

Je begint met de bodembedekking in jouw hamsterkooi, kies hiervoor Ekoo Ekobiose Hennep of Ekoo Bedding Cotton N Comfort. Voor mensen met een stofallergie of last van hooikoorts is er ESVE Pet’s Paper Bedding verkrijgbaar, van gerecycled papier. Voeg ook altijd wat nestmateriaal toe, bijvoorbeeld Ekoo Bedding Exotic  Colours & Teabags. Daarnaast plaats je voor iedere hamster sowieso één schuilhuisje in jouw hamsterkooi, kies het liefst voor een schuilhuisje van hout. Hamsters hebben veel beweging nodig en daarom is een loopwiel in jouw hamsterkooi echt een must. Wanneer je meer hamsters in jouw hamsterkooi hebt, plaats dan een extra loopwiel. Vanzelfsprekend is er een voer- en waterbakje nodig. Daarbij vinden hamsters het erg fijn om hun vacht te onderhouden in chinchilla zand. Zorg ervoor dat het bakje met zand ruim genoeg is zodat jouw hamster er lekker in kan rollen.

Ook erg leuk; hamsterscaping!

Wat ook erg leuk is voor zowel je hamster als jou is hamsterscaping. Hierbij maak je gebruik van natuurlijke materialen in jouw hamsterkooi. Voor jouw hamster een feestje om alles te ontdekken en voor jou een plaatje om te zien. Hoe je jouw hamsterkooi mooi kunt scapen lees je in deze blog.

Hamsterkooien in diverse afmetingen bij ZOO&ZO

Bij ZOO&ZO hebben wij een ruime keuze aan hamsterkooien in diverse afmetingen. Een aantal merken van de hamsterkooien welke wij aanbieden zijn;

Ferplast Karat hamsterkooi in afmetingen 60 cm, 80 cm of 100 cm);

Ferplast Favola hamsterkooi in afmeting 60 x 36,5 x 30 cm);

Wil je meer tips & advies? Kom bij ZOO&ZO!

Natuurlijk is er nog veel meer over hamsters en hun verzorging te vertellen! Kom gerust een keer langs bij ZOO&ZO en laat je goed informeren. Vragen over hoe groot een hamsterkooi moet zijn, de verzorging van jouw hamster of welk voer je het beste kunt geven? Onze deskundige medewerkers helpen je graag verder!

Comments (0)

No comments at this moment