Hoe lok je insecten naar je tuin?

Dat insecten nuttig zijn hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen! Ook is het algemeen bekend dat de insecten in Nederland wel een handje geholpen kunnen worden. Terwijl insecten juist enorm belangrijk zijn als opruimers in de natuur en bij het bestuiven van bloemen. Dus ook in onze eigen tuin zijn insecten belangrijke bewoners. Insecten onderhouden namelijk de natuurlijke balans in de tuin en zorgen ervoor dat jouw planten kunnen floreren. Het is dan ook zeker aan te raden om de juiste insecten naar je tuin te lokken! Maar hoe doe je dat? Het lokken van insecten naar je tuin hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wij geven je graag wat tips en advies!

Insecten lokken met bloeiende planten vol nectar

Bloeiende planten in je tuin plaatsen is alvast een goed begin om veel insecten naar je tuin te lokken. Naast dat planten en bloemen jouw tuin een kleurrijke boost geven, hebben insecten er veel profijt van. Insecten voeden zich met nectar, dus zonder nectar in de buurt zullen veel insecten de weg naar jouw tuin niet vinden. Met hun geuren en kleuren trekken de bloemen insecten aan en als tegenprestatie bestuiven insecten andere bloemen. Een win-win situatie dus! De voorkeur van insecten gaat uit naar inheemse plantensoorten. Een variatie van inheemse planten welke nectar leveren is het beste. Je kunt bij het tuincentrum het beste even informeren welke soorten ook echt inheems zijn. Voorbeelden van geschikte planten voor insecten zijn wilde marjolein, slangenkruid, kattenstaart, vlinderstruik en koninginnenkruid. Kies voor planten die bloeien zowel in de lente als tot laat in de herfst. Zo is er voor ieder insect wel iets van zijn/haar smaak te vinden!

Plaats insectenhotels en insectenhuisjes in je tuin

Naast lekker eten is het fijn om de insecten een lekkere slaapplaats te gunnen. Dan gaan ze niet met hun volle buik richting de buren maar blijven ze in jouw tuin logeren. Plaats daarom insectenhotels en/of insectenkastjes in je tuin. Zeker in de winter is een insectenhuis of insectenhotel fijn voor insecten om in te overwinteren. Maar ook wanneer het weer warmer wordt en insecten willen nestelen, maken ze hier dankbaar gebruik van. Bijen leggen bijvoorbeeld hun larven in de (bamboe)stokjes die het insectenhotel heeft. Er zijn verschillende insectenhuizen zoals een insectenhotel, insectennestkast, lieveheersbeesthuisje, bijenkast, hommelhuis en vlinderkast. Naast dat je er insecten mee naar je tuin lokt staat het ook nog eens erg gezellig!

Een vijver lokt insecten naar jouw tuin

Heb je genoeg ruimte in jouw tuin, leg dan een vijver aan om insecten en andere dieren mee te lokken. Zorg voor een geleidelijke oeverzone met inheemse waterplanten. Een vijver zorgt niet alleen voor een rustpunt in jouw tuin, maar trekt ook diverse insecten aan. Je hebt vast wel eens schitterende libelles langs vijvers en sloten gezien! Wil je graag meer weten over het aanleggen van een mooie vijver? Lees er alles over in deze blog!

Dood hout zorgt voor leven in jouw tuin

Wat extra bescherming in de vorm van (dood) hout vinden insecten prettig. Daar kunnen ze in en onder schuilen of zich even in terugtrekken. Met wat extra bescherming in je tuin is het makkelijker voor insecten om daadwerkelijk in jouw tuin te blijven hangen. Van dode takken, stammen en snoeihout kun je een mooie takkenwal maken als afscheiding in je tuin. Maar ook een stapel (haard)hout doet wonderen voor insecten. Extra leuk is dat vaak egels en salamanders hier ook dankbaar gebruik van maken!

Kies naast een gazon voor een bloemenweide

Hou jij ook zo van plukvelden? En heb je de beschikking over een groot gazon? Vorm dan een deel daarvan om tot bloemenweide of hooiland. Dit hoef je een stuk minder vaak te maaien en lokt allerlei insecten naar je tuin zoals sprinkhanen, wantsen en vlinders. Je kunt er tussendoor paadjes in aanleggen zodat het geheel toch verzorgd lijkt. Een hooiland ontstaat eigenlijk vanzelf wanneer je het gras op die plek niet vaak maait. Hierdoor heb je ook meer kans dat wilde bloemen zullen opduiken en floreren in jouw tuin, wat weer nieuwe insecten zal lokken. Geef de insecten in jouw tuin dus lekker de ruimte!

Gebruik geen bestrijdingsmiddelen in je tuin

Ga niet direct aan de slag met bestrijdingsmiddelen wanneer je luizen hebt. En bestrijdt ook niet alle mieren in jouw omgeving, want dit zorgt ervoor dat je ook de bijen in de omgeving dood! Insecten zijn klein en kwetsbaar. Bedenk ook dat een nette en strakke tuin minder geschikt is voor insecten. Ruim dus niet al het tuinafval direct op. Gun insecten de ruimte; hou dat in je achterhoofd wanneer je graag insecten naar jouw tuin wilt lokken!

Insecten lokken? Bestel jouw insectenhotel of vijverspullen bij ZOO&ZO!

Natuurlijk hebben wij bij ZOO&ZO allerlei insectenhotels en insecthuisjes om insecten mee naar jouw tuin te lokken! Ook vind je bij ons een prachtig assortiment om jouw vijver mee aan te leggen. Kom dus zeker eens langs in onze dierenwinkel in Ede of neem een kijkje in onze webshop!

Comments (0)

No comments at this moment