Rattenkooi inrichting

Ratten zijn leuke speelse dieren, die graag met wat maatjes in hun rattenkooi leven. Zet daarom ook het liefst minimaal twee ratten in jouw rattenkooi. Omdat ratten actieve klimmers zijn, adviseren wij een rattenkooi van minimaal 80 x 50 x 80 cm te kiezen voor twee ratten. Maar vanzelfsprekend geldt, hoe ruimer de rattenkooi, hoe meer plezier en kwaliteit van leven jouw ratten zullen hebben!

Kies voor een rattenkooi met tralies

Voor een rattenkooi kun je het beste kiezen voor een rattenkooi met tralies, omdat je hier van alles aan kunt ophangen; bijvoorbeeld extra plateaus of bruggetjes. Bij een rattenkooi met tralies is de ventilatie optimaal, wat belangrijk is voor de gevoelige longen van ratten. Zet daarbij jouw rattenkooi het liefst tegen een muur. Ratten zijn prooidieren en dit geeft hen een veilig gevoel. Ook is het belangrijk om de rattenkooi nooit in de zon, bij de verwarming of op de tocht te zetten.

Hoe richt ik mijn rattenkooi optimaal in?

Begin met de bodembedekking in de rattenkooi

Allereerst begin je met de bodembedekking van de rattenkooi. Bij ratten heb je maar één laag bodembedekking nodig. Om de rattenkooi makkelijk schoon te houden, kun je onder de bodembedekking kranten leggen. Urine van ratten is vrij sterk en op deze manier zal de urine niet in jouw rattenkooi bijten. Qua bodembedekking is het belangrijk dat deze stofvrij is, want de longen van ratten kunnen slecht tegen stof. Pet’s Paper & Back-2-Nature zijn beide stofvrije bodembedekkingen. Mocht je kiezen voor een paartje ratten, voeg dan ook zeker wat nestmateriaal toe in jouw rattenkooi. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nestmateriaal van Ecoo Bedding Exotic colours & teabags.

Plaats schuilplekken in de rattenkooi

Iedere rat heeft tenminste één schuilplek nodig in de rattenkooi. Wij adviseren om altijd één extra schuilhuisje in de rattenkooi te plaatsen. Dus bij twee ratten zet je het liefst drie schuilhuisjes in de rattenkooi. Van Trixie hebben wij verschillende soorten huisjes van hout. Hier kunnen de ratten naast schuilen ook lekker aan knagen.

Zorg voor slaap- & speelplekken in de rattenkooi

Zorg voor voldoende uitdaging voor jouw ratten. Zet dus zeker een loopwiel in de rattenkooi, zo kunnen jouw ratten goed hun energie kwijt. Daarnaast kun je gebruik maken van bruggetjes, trappetjes en plateaus. Slaapzakjes van stof vinden ratten ook heerlijk om zich in terug te kunnen trekken. Ratten zijn echte knagers, voeg dus zeker ook iets van hout toe in jouw rattenkooi, zodat ze lekker kunnen knagen. Ook is het leuk om in de rattenkooi tunnels van kurk te plaatsen, voor een natuurlijke look. Deze tunnels zijn in verschillende maten beschikbaar. De ratten kunnen deze tunnels als schuilhuisje gebruiken en er daarnaast ook weer lekker aan knagen.

Voerbakjes in de rattenkooi

Voerbakjes kunnen gewoon standaard voerbakjes van keramiek zijn. Ratten houden ervan om tot onder de oksels in het water te zitten en verkiezen daarom een drinkbakje boven een drinkflesje. Plaats het drinkbakje wel op een plaats in de rattenkooi zodat er in het water geen bodembedekking of voedsel terecht kan komen. Ververs het water dagelijks.

Ratten zijn slimme spelers; wij geven je graag wat speeladvies!

Ratten zijn erg speelse en leergierige dieren, je kunt ze allemaal trucjes aanleren. Ratten kun je zelfs leren apporteren met bijvoorbeeld een bal. Verder zijn ratten (net als honden) erg goed in denkspelletjes en kunnen ze puzzels oplossen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een Trixie denkspel. Bij het trainen en spelen kun je knaagdierensnacks gebruiken om jouw rat te belonen.

Extra tip

Voeg nooit zomaar hout en takken uit de natuur toe in jouw rattenkooi. Hier kunnen ziektekiemen en schimmels in zitten, waar jouw ratten erg ziek van kunnen worden. Bij ZOO&ZO hebben wij wilgentakken en knaaghout.

Aan de slag!

Hopelijk heb je veel inspiratie opgedaan met onze tips en tricks voor de inrichting van jouw rattenkooi! En mocht je nog meer informatie willen voor de inrichting van jouw rattenkooi? Kom dan zeker eens langs bij ZOO&ZO! Onze deskundige medewerkers helpen je graag met al jouw vragen op het gebied van ratten en andere huisdieren.

Comments (0)

No comments at this moment