Zo ben je goed voorbereid wanneer je een rat als huisdier neemt

Daarnaast zijn ratten enorm sociale dieren die je goed als huisdier kunt houden. Het liefst kruipen ze gezellig bij je op schoot. Ook wonen ze graag samen met andere ratten, het zijn echte gezelschapsdiertjes dus. Maar voordat je lekker kunt knuffelen met jouw rat moet je er veel liefde en geduld in stoppen. Lees gauw even verder waarom ratten zulke leuke huisdieren zijn!

Ratten zijn sociale, slimme en speelse dieren

“Een tamme rat” daar heb je vast wel eens van gehoord. En het klopt ook! Ratten zijn heel makkelijk tam te maken en van alles aan te leren. Mede daardoor zijn het leuke huisdieren om te houden. Ratjes tam maken doe je door ze veel aandacht en te geven en geduld te hebben. Zo werkt dit natuurlijk bij de meeste huisdieren dus ook bij de rat. Forceer het proces nooit, maar doe het stapje voor stapje. Zijn de ratjes bang om aangeraakt of opgepakt te worden, begin dan met alleen je hand in de rattenkooi te stoppen om ze daarmee vertrouwd te maken. Laat de ratten rustig aan je snuffelen. Ook kun je ze iets lekkers aanbieden om ze te verleiden naar je toe te komen. Probeer de ratjes af en toe een aai over de kop te geven om aan je te wennen. Zijn ze wat meer aan je gewend en komen ze zelf naar je toe, dan kun je proberen de rat op te pakken. Om ze een geborgen gevoel te geven kun je ze in een oude trui of lekker in je badjas stoppen. Dankzij jouw geur aan de kledingstukken helpt dit je rat om aan je te wennen. Is de rat wat meer aan je gewend dan vinden veel ratten het heerlijk om met je te knuffelen of geaaid te worden op schoot. Sommige ratten lopen juist graag rond om bijvoorbeeld op je schouder te gaan zitten en te genieten van het uitzicht. Het is bijvoorbeeld een goed idee om de rattenkooi naast de bank, het bed of een andere plaats te zetten waar de ratjes veilig kunnen loslopen. Zo kunnen ze zelf kiezen óf en wanneer ze willen loslopen. Daarbij kun je gezellig tegen ze kletsen en de ratjes hun gang laten gaan, vaak wint de nieuwsgierigheid het van de angst. Wat in het begin een voorzichtig stapje op de bank is, kan na een week al een rondje over de hele bank zijn! Leg ook een dekentje over de bank, ratjes vinden het heerlijk om daaronder te kruipen. Een goed idee is het om een huisje uit de rattenkooi te gebruiken om jouw rat naar de bank te vervoeren. Vervolgens kun je dit huisje op de bank zetten, zodat, wanneer het jouw rat teveel wordt, hij/zij zich kan terug trekken in het huisje. Zo hoef je jouw rat niet op te pakken wat zeker in het beginstadium veel stress voorkomt. Heb je ratjes die bang zijn en bijten? Dan kun je ze in het begin met een penseel of kwastje aaien, zo lopen je vingers geen gevaar en kun je toch voorzichtig en rustig aan beginnen met tam maken. Merk je dat jouw rat het niet fijn vindt, stop er dan mee en bouw het daarna weer rustig op. Ook vinden veel ratten het in het begin niet fijn om opgepakt te worden, ga hier dus voorzichtig mee om en geef je rat de tijd. Iedere rat heeft een eigen karakter en tempo, hou daar vooral goed rekening mee. Kortom; het vertrouwen winnen van een rat kost veel tijd en geduld maar het is absoluut de moeite waard! 

Een gelukkige rat is met zijn tweeën (of meer)

We zeiden het al, ratten zijn echte gezelschapsdieren. Kies je voor een rat als huisdier, dan neem je er het liefst twee of meer, want van een grote groep worden ze nóg gelukkiger! Kies je voor meerdere ratten dan kun je voor een groep mannen of vrouwen gaan. Wanneer je ze van jongs af aan samen laat opgroeien heb je de meeste kans op een hecht stel ratten. Mochten de mannetjes ratten later toch gaan vechten, dan is het verstandig om de meest dominante rat te laten castreren. Wanneer je alle ratten (zowel vrouwelijk als mannelijk) laat castreren dan gaan gemengde groepen sowieso goed samen. 

Een fijn verblijf voor jouw ratten

Ratten zijn ondernemende knaagdieren die graag klimmen, gun ze dus lekker de ruimte! Zorg voor een groot rattenverblijf en maak het lekker uitdagend voor jouw ratten. Laat de ratten bijvoorbeeld zoeken of graven naar hun eten. Als bodembedekking is het verstandig om voor  een stofvrije bodembedekking te kiezen, ratten hebben erg gevoelige luchtwegen. Wist je trouwens dat ratten redelijk zindelijk zijn? Je kunt dus ook zorgen voor een heus mini-toilet in de rattenkooi! Wil je weten welke rattenkooi het meest geschikt is voor ratten en wat je allemaal nodig hebt? Lees daar alles over in deze blog!

Houd de rattenkooi goed schoon

Net als bij ieder ander knaagdier is het belangrijk het rattenverblijf goed schoon te houden. Gebruik daarbij niet al te sterke schoonmaakmiddelen want dit zorgt ervoor dat (met name mannetjes) meer gaan urineren om het verblijf te markeren. Kies bijvoorbeeld voor een mix van lauwwarm water en schoonmaakazijn. 

Wat eten ratten graag?

Ratten zijn echte alleseters en eten in principe wat de pot schaft. Wanneer ratten nog jong zijn is het belangrijk dat ze wat meer eiwitten krijgen voor een gezonde groei. Vanzelfsprekend is er speciaal rattenvoer op de markt waar alle benodigde voedingsstoffen in zitten. Wanneer ratten ouder zijn kunnen ze zelfs vegetarisch gevoerd worden. Voer volwassen ratten bij met verse groenten en fruit. Ook moet je jouw ratten knaagmogelijkheden aanbieden bijvoorbeeld in de vorm van wilgentakken zodat ze hun tanden kunnen slijten. Zoals we al zeiden houden ratten wel van een beetje uitdaging. Daarom is het leuk om het eten wat te verstoppen zodat ze het op moeten graven of bijvoorbeeld rattenvoer in een snackbal te stoppen.

Is mijn rat ziek?

Check regelmatig de gezondheid van je rat(ten). Waar je met name op moet letten zijn de tanden, deze groeien bij ratten levenslang door. De tanden van een rat moeten kort en recht zijn en afgesleten. Check daarnaast het slijmvlies in de mond van de rat, dit hoort mooi roze te zijn. Wanneer het slijmvlies bleek van kleur is kan jouw rat bloedarmoede hebben. Is het slijmvlies geel dan kan dat duiden op leverproblemen. En wanneer het blauw is heeft je rat mogelijk zuurstofissues. Kijk jouw rat dus af en toe even flink in de bek. Ratten hebben gevoelige luchtwegen, ook een belangrijk punt om op te letten. Merk je iets aan de ademhaling van jouw ratten of heeft de rat een beetje een snotneus, breng dan een bezoekje aan de dierenarts. Wat betreft de vacht van een rat moet deze mooi aansluiten, check er of geen extra huisdieren (of beter; huiddieren) in de vacht aanwezig zijn of wondjes & beschadigingen. Bij vrouwtjes ratten kunnen er zich op de melklijst tumoren ontwikkelen. Voel voorzichtig op de buik van de rat, in de okselklieren en bij de achterpootjes of je niets afwijkends opmerkt. Zo wel, dan is het ook verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Alles wat je nodig hebt voor ratten bij ZOO&ZO!

Heb je zelf ratten? Of ben je van plan om ratten te gaan houden? Breng dan zeker een bezoekje aan ZOO&ZO! Wij hebben alles in huis voor de optimale verzorging van ratten! Wil je graag meer weten over ratten dan kun je al jouw vragen aan onze knaagdierspecialisten stellen, we helpen je graag!

Comments (0)

No comments at this moment