De beste vliegendeken voor je paard

Nu we weer lekker richting de zomer gaan wil je jouw paard natuurlijk goed beschermen tegen vliegen en insecten! Hoe bescherm je jouw paard het beste tegen deze vervelende beestjes? Wij geven je graag tips voor de beste vliegendekens voor jouw paard. Even lezen dus deze blog, dan gaan jullie samen een heerlijke zomer tegemoet!

Waarom heeft een zebra strepen?

Voor we het geheim van de beste vliegendeken voor je paard verklappen beginnen we met een vraag; waarom heeft een zebra strepen? Je zult snel begrijpen wat deze vraag te maken heeft met de beste vliegendekens voor paarden! In 2012 is er een wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van zebrastrepen op insecten. Al jarenlang zijn de strepen op een zebra een veelbesproken onderwerp onder wetenschappers. Want waarom hebben zebra’s toch strepen? De natuur moet hier wel een goede reden voor hebben! 

Wetenschappelijk onderzoek naar zebrastrepen

Wetenschappers uit Zweden en Hongarije hebben dit onderzocht en kwamen tot een bijzondere conclusie; zebra’s worden niet geteisterd door steekvliegen. Waarom zebra’s geen last hebben van steekvliegen komt door de manier waarop de strepen licht reflecteren. Van een witte vacht krijg je ongepolariseerd licht (reflecterend). Deze lichtgolven bewegen zich lineair en overal door de ruimte, wat minder aantrekkelijk is voor vliegen. Om deze reden hebben paarden met een witte vacht ook minder last van vliegen dan hun donkergekleurde metgezellen. Na het onderzoeken van de voorkeuren van een vlieg waren de wetenschappers erg nieuwsgierig welk effect de combinatie van een lichte en donkere vacht zou hebben op vliegen. Vanuit hier ontstond dus de interesse naar het onderzoeken van zebrastrepen. 

Vliegen voelen zich niet aangetrokken tot zebrastrepen

Er werd geëxperimenteerd met verschillende borden met een lichte kleur en een donkere kleur én met borden met een gestreept motief waarvan de strepen in diktes varieerden. Deze borden werden voorzien van insectenlijm en na een tijdje werden de insecten op de borden geteld. De uitkomst was erg opvallend! Op het bord met het zebramotief zaten maar enkele vliegen, zelfs minder vliegen dan het witte bord wat volledig opgepolariseerd licht reflecteert. Het was een verrassende uitkomt omdat zebrastrepen ook donker gepolariseerd licht bevatten wat vliegen juist aantrekt. De mooie conclusie was dat hoe meer de strepen in de buurt kwamen van echte zebrastrepen, des te minder de vliegen zich aangetrokken voelden.

De beste vliegendeken

En nu komen we tot de mooie conclusie; de beste vliegendeken voor jouw paard is er één voorzien van zebrastrepen! Waldhausen heeft hier werk van gemaakt en een prachtige collectie zebradekens op de markt gebracht, zelfs met hals en maskers. Daarmee sla je dus twee vliegen in één klap! Een vliegendeken welke bescherming geeft tegen vliegen met een zebraprint welke de vliegen desoriënteert waardoor ze op afstand blijven. Zo kan jouw paard lekker ongestoord grazen in de wei zonder last te hebben van ellendige steekvliegen en insecten. 

Koop jouw Waldhausen zebradeken bij ZOO&ZO

Vanzelfsprekend hebben wij de Waldhausen zebradeken in onze assortiment, je shopt hem gemakkelijk hier! Naast de Waldhausen zebradeken verkopen wij het Waldhausen nekstuk, zo is jouw paard optimaal beschermd tegen vliegen. De Waldhausen zebradeken heeft een dubbele sluiting aan de voorkant, kruisje, staartkoord en beenkoorden en is in verschillende maten verkrijgbaar. 

Kom naar ZOO&ZO paardensport voor meer informatie

Wil je graag meer informatie over de beste vliegendeken voor jouw paard of meer mogelijkheden om insecten op afstand te houden bij je paard? Neem gerust eens contact met ons op, onze deskundige medewerkers kunnen jou alles vertellen over de beste verzorging van je paard en de optimale bescherming tegen vliegen. Of kom naar onze paardensportwinkel in Ede voor een prachtig assortiment ruitersportartikelen!

Comments (0)

No comments at this moment