De kaaiman van ZOO&ZO

Heb jij hem al eens gespot!? De kaaiman van ZOO&ZO! Jawel, bij ZOO&ZO zwemt een echte dwergkaaiman rond. Niet zomaar een huisdier om thuis te houden! De dwergkaaiman die bij ZOO&ZO rond zwemt is dan ook niet te koop, maar heeft een heerlijke plek op onze terrariumafdeling. Daar zie je de kaaiman rond dobberen tussen de schildpadden of heerlijk zonnen onder de lamp. Graag geven we je wat meer informatie over dit bijzondere dier wat met respect behandeld moet worden. En nogmaals, wij raden de dwergkaaiman zeker niet aan als huisdier! Maar willen je wel graag laten zien waar rekening mee gehouden moet worden bij de verzorging van een dwergkaaiman.

De dwergkaaiman is de kleinste van alle kaaimannen

De dwergkaaiman (Paleosuchus palpebrosus) blijft van alle soorten kaaimannen het kleinste, ze worden ongeveer 130 cm. Oorspronkelijk komt de dwergkaaiman uit Zuid-Amerika, daar leven ze langs rivieren en in ander zoetwater. Een pasgeboren dwergkaaiman is geel/bruin en heeft onregelmatige vlekjes. Is de dwergkaaiman wat ouder, dan wordt hij donkerder van kleur met een lichte buik. In tegenstelling tot andere krokodilachtigen is de dwergkaaiman van onder en boven zwaar bepantserd. Een volwassen dwergkaaiman kan wel 25 kilo wegen. Ook kunnen dwergkaaimannen 40 jaar oud worden. Bovendien zijn volwassen dwergkaaimannen gevaarlijk! Geen dieren om gezellig voor de hobby te houden dus…

Het verblijf van de dwergkaaiman

In de eerste twee jaar van zijn leven kan de dwergkaaiman in een terrarium gehouden worden van 150x60x50 cm. Hierbij moet de waterhoogte in het terrarium minimaal 15 cm zijn. Na deze periode heeft de dwergkaaiman een terrarium nodig van minstens 400x200 cm met een waterhoogte van minimaal 75 cm. Maar zoals voor alle dieren geldt: hoe ruimer het verblijf, hoe gelukkiger het dier. Daarbij is het belangrijk dat het wateroppervlak ongeveer 65% van het gehele terrarium in beslag neemt. Maar ook een stuk landgedeelte is belangrijk om op te kunnen zonnen, graven of uit te rusten. In het terrarium zelf is overdag een temperatuur van ongeveer 30 graden wenselijk en direct onder de lamp zelfs 40 graden. De watertemperatuur moet ongeveer 28 graden zijn. De luchtvochtigheid moet overdag tussen de 70-75% zijn en ’s nachts 80-85%. Het is ook belangrijk dat het water goed gefilterd wordt met een goede vijverfilter. In het terrarium maak je in het water een plek waar de dwergkaaiman met de poten op kan rusten zodat alleen de ogen en neusgaten uit het water komen.

Wat eet een dwergkaaiman?

Belangrijk is om de dwergkaaiman zéér gevarieerd voedsel aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan guppy's, muizen, ratten, kuikens, eend, vis, garnalen, regenwormen, krabben en kreeften. Op deze manier zorg je ervoor dat de dwergkaaiman alle belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Wanneer de dwergkaaiman ouder wordt groeit de behoefte naar (levende) vissen. Naarmate de dwergkaaiman groeit voer je dus steeds wat meer vis. Belangrijk is om niet teveel te voeren, dieren eten vaak teveel en je wilt vetzucht natuurlijk graag voorkomen. Een jonge dwergkaaiman voer je het liefst twee tot drie keer een beetje in plaats van in één keer een grote hoeveelheid.

Hoe plant de dwergkaaiman zich voort?

In de paartijd begint de mannetjes dwergkaaiman het vrouwtje te versieren. Ze doen dit door hun kop en staart omhoog te houden, waarbij de staart bijna verticaal staat. Daarbij maken ze een hele lage toon, die je een soort brullen kan noemen, een echte macho dus… Hierbij komen ook belletjes naar boven. Ziet het vrouwtje de man zitten, dan wordt er gepaard. Mannetjes dwergkaaimannen paren meestal met meerdere vrouwtjes die 2-3 nesten van 10-15 eieren kunnen leggen.

Kom onze dwergkaaiman bewonderen bij ZOO&ZO!

Waarschijnlijk ben je na het lezen van deze blog overtuigd dat de dwergkaaiman geen huisdier voor jou is! Gelukkig zijn er zat leuke en bijzondere terrariumdieren die wel zeer geschikt zijn als huisdier. Vraag ernaar in onze dierenwinkel. En, ben je benieuwd naar de dwergkaaiman van ZOO&ZO? Kom dan zeker eens langs om deze stoere kanjer te bewonderen! 

Comments (0)

No comments at this moment