De luipaardgekko: een prachtig huisdier!

Wist je dat de luipaardgekko tegenwoordig één van de meest gehouden hagedissensoorten van de wereld is? Dit komt door het fijne karakter en handzame formaat van dit dier. Luipaardgekko's zijn kleine, exotische hagedissen die voornamelijk voorkomen in het oostelijke deel van Afrika. Ze zijn vooral bekend om hun unieke, spikkelvormige huid die lijkt op die van een luipaard, vandaar de naam luipaardgekko. In deze blog vertellen we je graag meer over de luipaardgekko en de verzorging van dit mooie dier!

Het uiterlijk van een luipaardgekko

Luipaardgekko's zijn ongeveer 20 cm lang en wegen ongeveer 50 gram. Ze hebben een ronde kop, een korte staart en stevige, vierkante vingertjes. De huid is meestal bruin of grijs met ronde, oranje of gele spikkels die over hun hele lichaam verspreid zijn. Sommige luipaardgekko's hebben blauwe ogen, wat een uniek kenmerk is van deze hagedissen. De huid van een luipaardgekko voelt zacht en bijna fluweelachtig aan. Ook hebben luipaardgekko’s beweegbare oogleden. Veel gekko’s hebben hechtlamellen aan de onderzijde van de tenen waardoor ze over gladde oppervlakken kunnen lopen en klimmen. De luipaardgekko heeft dit niet en kan dus niet over gladde oppervlakken lopen. De staart wordt gebruikt om vet in op te slaan in tijden van overvloed. Wanneer er minder voedsel te vinden is teert de luipaardgekko op de vetreserves van de staart. Luipaardgekko’s groeien snel en kunnen binnen anderhalf tot twee jaar volgroeid zijn. Het vervellen van de huid gebeurt in stukjes, dus niet in 1 geheel zoals bij slangen. Bij een goede verzorging kan een luipaardgekko ongeveer 20 jaar of zelfs ouder worden! Een dier waar je dus lang plezier van kunt hebben, mits je hem goed verzorgd.

Luipaardgekko’s zijn nachtdieren

Luipaardgekko's zijn met name nachtdieren maar ook overdag komen ze regelmatig uit hun schuilplaats. Een luipaardgekko kan erg snel rennen en springen om te ontsnappen aan gevaar. Luipaardgekko's zijn daarnaast goede klimmers en gebruiken hun stevige vingertjes om zich vast te grijpen aan takken en rotsen. Luipaardgekko's leven voornamelijk in droge, rotsachtige gebieden in Afrika, zoals de Sahel en de Sahara. Ze kunnen overleven in deze droge omgevingen dankzij hun vermogen om vocht op te slaan in hun blaas. Luipaardgekko’s houden er niet van om opgepakt te worden, het zijn dus zeker geen knuffeldieren. Ze bijten zelden maar kunnen wanneer ze zich bedreigd voelen stevig bijten. Daarbij maken ze dan soms keffende of schreeuwende geluidjes om aan te geven dat ze er niet van gediend zijn! Ga je jouw terrarium verschonen, haal de luipaardgekko dan niet uit de bak. Door de hoge temperatuurschommeling kan de gekko ziek worden en longontsteking krijgen. Laat je luipaardgekko ook nooit over de vloer lopen, vanwege de tocht en het feit dat jouw gekko snel onder je bank zal verdwijnen. Ook til je een luipaardgekko nooit aan de nek, poten of staart op. De staart kan trouwens 1 keer afgeworpen worden en groeit weer aan, maar nooit meer zoals de huidige staart.

Een fijne huisvesting voor de luipaardgekko

Een luipaardgekko houd je het liefst alleen, voor 1 luipaardgekko is een terrarium van ongeveer 60x30x30cm nodig. Geef jouw luipaardgekko’s in de zomer 12 tot 14 uur licht per dag. De temperatuur in het terrarium moet ongeveer rond de 28 graden Celsius zijn. Zorg voor een fijne plek waar de dieren zichzelf (extra) kunnen opwarmen. De plek waar de luipaardgekko’s zichzelf opwarmen (onder de lamp) mag 30 tot 35 graden Celsius warm zijn. Het beste kan de warmste plaats aan 1 kant van de bak gemaakt worden, dit om een temperatuurgradiënt te verkrijgen. Op deze manier kan de luipaardgekko zelf zijn lichaamstemperatuur het beste bepalen. Als bodembedekking kun je het beste kiezen voor grof zand of speciaal calciumzand. De bodembedekking moet ongeveer 5 tot 10 cm diep zijn zodat de gekko erin kan graven. Ook plaats je een aantal schuilplaatsen in het terrarium, waar de luipaardgekko zich kan terug trekken. Dit is erg belangrijk om stress bij de dieren te voorkomen. Op de koelste plek in het terrarium plaats je een schuilgrotje wat je vult met vochtig turf of veenmos. Vrouwelijke luipaardgekko’s kunnen hier hun eitjes in leggen en de hogere vochtigheid bevordert het vervellen van de gekko. Zorg ook voor vers water in een ondiepe waterbak en plaats eventueel stenen in de bak zodat de luipaardgekko niet kan verdrinken. Daarnaast kun je jouw bak decoreren met stenen of kunstplanten, zorg er daarbij voor dat alles goed vast staat zodat je gekko zich niet kan bezeren.

Het dieet van de luipaardgekko

Luipaardgekko's eten voornamelijk insecten zoals krekels, sprinkhanen en kakkerlakken. Als snack kun je jouw luipaardgekko af en toe wat wasmotten geven, maar niet teveel omdat deze een stuk vetter zijn. Krekels zijn in verschillende maten te koop. Voer precies zoveel dat je luipaardgekko ze allemaal opeet. In het begin vergt dit wat geduld om uit te vissen hoeveel het dier precies wil eten. Sprinkhanen zijn in verschillende maten te krijgen: van klein tot groot. Sprinkhanen zijn zeer geschikt om te voeren aan luipaardgekko’s, ze ontsnappen niet. Argentijnse boskakkerlakken of dubia’s zijn ook een zeer hoogwaardig voer om jouw luipaardgekko mee te voeren. Meelwormen worden ook graag gegeten, maar bevatten weinig voedingswaarde. Daarnaast kan het eten van teveel meelwormen lijden tot vetzucht en calcium tekorten, ook kunnen de dieren er soms obstipatie (darmverstopping) van krijgen. Voedseldieren die in de terrariumwinkels te koop zijn, zijn wat eenzijdig gevoerd, en moeten altijd bepoederd worden met een calcium en vitamine supplement. Daarnaast kun je de voedseldieren één keer per week bepoederen met een vitamine preparaat.

Kom naar ZOO&ZO om deze prachtige dieren te bekijken!

Ben je van plan een luipaardgekko aan te schaffen of wil je ze eens op je gemak bekijken? Kom dan naar onze fysieke dierenwinkel in Ede. Daar kom je alles te weten over de verdere verzorging van deze mooie dieren en kun je ze in levende lijve komen bekijken! Natuurlijk hebben wij ook alles in huis rondom de verzorging en huisvesting van luipaardgekko’s. Welkom en tot ziens bij ZOO&ZO!

Comments (0)

No comments at this moment