
- In Blogs terrarium
- Door Dorien Bisschop
- 0 likes
- 1252 views
- 0 Reacties
De schorpioen: een pittig huisdier!
Schorpioenen behoren tot dezelfde diergroep als spinnen. Schorpioenen zijn gemakkelijk te onderscheiden van andere dieren met hun acht poten, grote scharen en staart met angel. Op dit moment zijn er zo’n 1800 schorpioenen soorten bekend. De grootste schorpioenensoort is de keizerschorpioen, deze kan bijna een lengte van 30cm halen! Ondanks dat deze schorpioen er erg imposant uitziet, is deze ongevaarlijk voor mensen. Ben je van plan om voor een schorpioen als huisdier te kiezen? Lees dan even onze blog over de verzorging van een schorpioen. Want ben jij gek van geleedpotigen, dan is een schorpioen misschien wel een huisdier voor jou!
Schorpioenen zijn nachtdieren
Schorpioenen zijn vooral ’s nachts actief, overdag verstoppen ze zich vaak. Schorpioenen zijn met name mooi om naar te kijken en vanzelfsprekend geen huisdiertjes om te knuffelen. Vooral giftige soorten schorpioenen zijn niet aan te raden als huisdier voor beginners. Denk hier dus goed over na voordat je kiest voor een schorpioen als huisdier.
Hoe kleiner de scharen, hoe giftiger de schorpioen
Hoe gevaarlijk een schorpioen is kun je aflezen aan de grootte van de scharen. Schorpioenen met grote scharen zijn minder gevaarlijk dan schorpioenen met kleine scharen. De grotere scharen worden namelijk gebruikt als wapen, maar bevatten natuurlijk geen gif. De gevaarlijkste schorpioen voor mensen is de vijfstreepschorpioen. Wordt je door deze schorpioen gestoken, dan kan dit binnen enkele uren je dood betekenen!
Schorpioenen zijn ‘glow in the dark’
Schorpioenen zijn taaie dieren. Ze kunnen tegen extreem lage of hoge temperaturen en allerlei straling overleven. Deze nachtdieren hebben een bijzondere eigenschap, namelijk biofosforisentie: dit wil zeggen dat ze licht geven wanneer je ze met “blacklight” beschijnt. Prachtig om te zien natuurlijk!
Hoe leeft een schorpioen?
Schorpioenen houd je in een terrarium. Afhankelijk van of je een woestijn of tropische schorpioenensoort kiest, pas je hierop het klimaat aan. Zorg voor voldoende ventilatie in het terrarium maar voorkom tocht. Omdat schorpioenen bodembewoners zijn is het vooral belangrijk een ruim bodemoppervlak te hebben voor jouw schorpioen. Schorpioenen moeten in het terrarium voldoende schuilplekken hebben. Iedere schorpioenensoort heeft een andere grootte van het terrarium nodig. Informeer vooraf goed hoe groot jouw gekozen schorpioen zal worden en pas hierop het terrarium aan. Een rotsspleetschorpioen wordt bijvoorbeeld tot zo’n 20cm groot en heeft een terrarium nodig van 50x30x30cm. De meeste schorpioenen leven trouwens solitair.
De inrichting van het terrarium
Allereerst is het belangrijk het juiste klimaat in het terrarium na te bootsen voor de schorpioen. Dit bereik je met een warmtemat of warmtelamp. Met een thermometer houd je de temperatuur in de gaten. Zorg lokaal voor koelere en warmere plekken in het terrarium en de juiste temperatuur. Dit is afhankelijk van het soort schorpioen dat je gaat huisvesten. Omdat schorpioenen nachtdieren zijn hoef je geen verlichting in het terrarium te plaatsen. Wel is het belangrijk het dag- en nachtritme aan te bieden van 12 uur daglicht en 12 uur duisternis. Als bodembedekking kies je voor reptielenzand of turfstrooisel. Een schorpioen heeft voldoende schuilplekken nodig in de vorm van stenen, rotsen, halve bloempotten en hout. Zorg ervoor dat alles stevig op de bodembedekking vaststaat en de schorpioen zich niet zal bezeren. Planten kunnen een toevoeging zijn, maar zijn niet noodzakelijk. Mocht je planten kiezen, ga dan in ieder geval niet voor cactussen, hieraan kan een schorpioen zich bezeren. Plaats ook een ondiepe schaal met (dagelijks) vers water in het terrarium, met stenen erin om verdrinking te voorkomen. Wanneer nodig plaats je een hygrometer om de luchtvochtigheid te controleren. Afhankelijk van de soort schorpioen moet je dus zorgen voor de juiste luchtvochtigheid in het terrarium. Lees je vooraf goed in over de leefomstandigheden van de desbetreffende schorpioen. Welk klimaat is de schorpioen gewend? Wat zijn de leefomstandigheden van deze soort schorpioen? Belangrijk om te weten vóór je jouw terrarium inricht!
Er staat vlees op het menu van de schorpioen
Schorpioenen zijn echte vleeseters en grijpen hun prooi met de scharen. Voor een lastige prooi gebruiken ze daarnaast de stekel om de prooi uit te schakelen. Schorpioenen kunnen langere tijd zonder voeding en hebben relatief weinig zorg nodig. Je voert jouw schorpioen met levende insecten zoals krekels, kakkerlakken of sprinkhanen. Een volwassen schorpioen voer je enkele insecten per week. Jonge schorpioenen beginnen pas na hun eerste vervelling te eten. Naarmate de schorpioen groeit geef je deze grotere prooidieren. Omdat schorpioenen nachtdieren zijn voer je ze het beste ’s avonds. Na het eten haal je de nog levende prooidieren weg. Tijdens het vervellen zal de schorpioen weinig of niet eten. Ook wanneer de schorpioen drachtig is of in winterrust zal het dier weigeren te eten. Is dit beide niet aan de orde en weigert je schorpioen te eten, controleer dan zorgvuldig de leefomstandigheden zoals temperatuur en luchtvochtigheid. Weigert je schorpioen nog steeds te eten, neem dan contact op met een gespecialiseerde dierenarts.
Voorkomende ziektes bij schorpioenen
Er is weinig bekend over voorkomende ziektes bij schorpioenen, maar enkele zijn parasieten zoals bacteriën, mijten en schimmels. Symptomen hiervan zijn witte of grijze vlekken, verminderde eetlust, een gerimpeld achterlijf en het inactief zijn van de schorpioen. Maak in dit geval het terrarium goed schoon en zorg voor goede ventilatie. Zorg ook voor een schone bodembedekking en zet wanneer nodig pissebedden in om schimmels op te ruimen. Ook kunnen schorpioenen problemen hebben bij het vervellen. Dit kan met name voorkomen bij een te droog terrarium. Een gebroken of afgebroken poot kan vervelling problemen geven. Vergiftiging komt ook voor bij schorpioenen. In dit geval kan er een plotselinge dood optreden. Schorpioenen zijn gevoelig voor insecticiden en reinigingsmiddelen. Van dehydratie kunnen schorpioenen ook last hebben, dit kun je merken doordat ze niet meer bewegen. Plaats je schorpioen dan in een waterbak met lage bodem.
Meer weten over schorpioenen? Kom naar ZOO&ZO!
Met de juiste zorg zijn schorpioenen goed te houden in terraria. Er valt nog van alles te vertellen en leren over deze bijzondere dieren. Breng daarom eens een bezoekje aan ZOO&ZO! Hier kun je ons aanbod schorpioenen bekijken en direct al je vragen stellen over de verzorging van schorpioenen. Vanzelfsprekend vind je bij ons de mooiste terraria en alles voor de complete inrichting voor het verblijf van een schorpioen. Tot ziens bij ZOO&ZO!
Comments (0)