Een baardagaam als huisdier

De baardagaam (ook wel Pogona vitticeps genoemd) is een omnivore hagedis die van nature voorkomt in Australië. Daar zijn ze te vinden in de woestijn en in rotsachtige gebieden. Baardagamen worden ongeveer 50cm en leven voornamelijk op de grond, ze klimmen maar zelden. Het leuke van baardagamen is dat ze overdag actief zijn en ’s nachts slapen. Mede daardoor zijn baardagamen populaire hagedissensoorten voor in een terrarium. Waar moet je nou goed op letten wanneer je voor een baardagaam als huisdier kiest? Wij vertellen je graag de ins en outs over het houden van baardagamen! 

Wat is een fijn ingericht verblijf voor jouw baardagaam?

Natuurlijk wil je voor jouw baardagaam een fijn verblijf. Kies daarom voor een baardagaam een terrarium van minimaal 120x50x50cm. Maar zoals voor alle dieren geldt: hoe ruimer hoe beter. Richt het terrarium voor jouw baardagaam in met woestijnzand of calcium zand, hout en/of stenen en ornamenten/schuilplekken. Omdat baardagamen graag graven moet je ervoor zorgen dat de stenen goed stevig op de bodem liggen en niet kunnen verzakken. Baardagamen zijn prooidieren, het is daarom belangrijk dat je voor een goede schuilplek zorgt. Mocht je meerdere baardagamen houden (wat niet aan te bevelen is, daarover later meer) dan heb je ook meerdere schuilplekken nodig in het verblijf. Daarnaast zijn warmtelampen en UVB lampen een must in het terrarium van jouw baardagaam. Net als veel andere reptielen hebben baardagamen warmte nodig om zich op te kunnen warmen. In de natuur doen ze dit vanzelfsprekend door middel van de zon. Zonder een goede UVB lamp kan een baardagaam niet overleven. De UVB lamp moet ongeveer 10-12 uur per dag branden, afhankelijk van de lamp welke je in het terrarium plaatst. De gemiddelde temperatuur in het terrarium moet ongeveer 28 graden zijn. Maak onder de warmtelamp een plateau van steen, dit neemt veel warmte op en zal de warmte ook vasthouden. Daarnaast moet in het terrarium ook een waterbak aanwezig zijn. Deze waterbak hoeft niet groot te zijn, van nature zijn baardagamen niet gewend om stilstaand water te drinken, maar ze moeten wel een slokje kunnen nemen wanneer ze dat willen. Planten (echte of kunstplanten) zijn niet aan te raden in het terrarium van jouw baardagaam. Levende planten worden opgegeten en kunstplanten zal je baardagaam vernielen.

Wat staat er op het menu van een baardagaam? 

Baardagamen zijn omnivoren, het zijn dus echte alleseters. In de natuur eten ze vooral bloemen en insecten. Op jonge leeftijd eten baardagamen vooral insecten, zoals krekels, wasmotlarven en krulvliegen. Naar mate baardagamen ouder worden gaan ze meer groenten en fruit eten, zoals bijvoorbeeld andijvie, geschilde stukjes appel of banaan, waarbij trouwens geelgekleurde groenten en fruit de voorkeur heeft. Wist je bijvoorbeeld dat baardagamen gek zijn op paardenbloemen? Ze eten zowel de bloem als het blad, maar let op! De steel mag je niet voeren, deze is giftig. En zoals met alles: geef het met mate. Een baardagaam heeft dagelijks vers water en voer nodig. Het beste voer je jouw volwassen baardagaam om de dag insecten. Naast groenten, fruit en insecten hebben baardagamen ook kalk nodig, een gebrek aan kalk veroorzaakt onomkeerbare vergroeiingen van de botten en schedel of rachitis. Vraag in onze dierenwinkel hoeveel kalk jij jouw baardagaam moet geven. Zijn er etensresten in het verblijf van je baardagaam achtergebleven, dan kun je deze het beste direct verwijderen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor de ontlasting van je baardagaam.

Baardagamen zijn relatief makkelijk te houden 

Een baardagaam is relatief makkelijk om te houden en een leuk reptiel om mee te beginnen. Baardagamen zijn vrij vredelievende dieren, maar je kunt ze het beste alleen houden. Het zijn solitaire dieren die elkaar slecht verdragen. Enkel om te kweken kun je baardagamen tijdelijk samen houden. Het liefst pak je de baardagaam niet teveel op omdat dit onnodige stress en gezondheidsrisico’s voor het dier met zich mee kan brengen. Maar omdat een baardagaam overdag actief is, is het een leuk huisdier om naar te kijken! Ze kunnen hard rennen, graven kuilen of heerlijk liggen zonnen. Haal de baardagaam niet te vaak uit zijn terrarium vanwege het hoge temperatuursverschil. En laat jouw baardagaam nooit loslopen op de vloer in je huis, door de tocht kunnen ze snel gezondheidsproblemen ontwikkelen. Ook handig om te weten: de nagels van een baardagaam slijten vanzelf en hoef je niet te knippen.

De paring bij baardagamen

Wanneer de baardagaam geslachtsrijp is en zich wil voortplanten, zal het mannetje met zijn kop gaan knikken. De man zal vaak ook een zwarte baard opzetten. De vrouw zal (wanneer zij bereid is om te paren) vaak met haar poot een soort zwaaibeweging maken. Het mannetje knikt dus een soort van “ja” en het vrouwtje zwaait dat het “ok” is, grappig! De paring kan er trouwens soms hard aan toe gaan. Vaak bijt de man de vrouw in haar nek om haar op haar zij te duwen en zo te bevruchten. Let er trouwens op dat er een geschikte plek aanwezig is om de eieren af te zetten om legnood te voorkomen. In het terrarium moet hiervoor een dikke laag zand aanwezig zijn van ongeveer 20 centimeter, hier kan jouw baardagaam haar eieren in leggen. 

Voorkomende ziektes bij baardagamen 

Je hoopt er natuurlijk niet op, maar ook baardagamen kunnen natuurlijk ziek worden. Een aantal voorkomende ziektes bij baardagamen zijn rachitis, inwendige parasieten (endoparasieten), uitwendige parasieten (ectoparasieten), legnood, verstopping en diarree.

Let goed op de gezondheid van jouw baardagaam. Vertoont deze lusteloos gedrag, een slechte eetlust, weinig beweging, heeft jouw baardagamaan moeite met ademen of braakt jouw baardagaam? Dan kan dit wijzen op luchtweginfecties. Heeft jouw baardagaam afwijkende ontlasting, diarree, abnormaal ruikende ontlasting of helemaal geen ontlasting? Dan kunnen deze symptonen wijzen op een besmetting met darmparasieten of een bacteriële infectie. Zie je kleine of rode spinachtige beestjes over jouw baardagaam heen lopen? Dit zijn mijten die zich met het bloed van de baardagaam voeden. Deze moeten zo snel mogelijk worden bestreden! Hou jouw baardagaam dus altijd goed in de gaten en twijfel je over de gezondheid? Neem dan altijd even contact op  met de dierenwinkel of jouw dierenarts!

Meer weten over de baardagaam? Kom naar ZOO&ZO!

Wil je zelf ook een baardagaam gaan houden of meer weten over deze leuke terrariumdieren? Kom naar ZOO&ZO en stel al je vragen! Onze terrariumspecialisten kunnen je alles vertellen over baardagamen en de verzorging van deze dieren. Natuurlijk vind je bij ons ook alles om een prachtig terrarium voor jouw baardagamen in te richten of deze dieren in onze winkel te bekijken en/of kopen. Woon je niet in de buurt? Geen probleem, je mag ons altijd bellen 0318-693078 of mailen naar info@zoo-enzo.nl!

Comments (0)

No comments at this moment