
- In Blogs terrarium
- Door Romy Hooijman
- 0 likes
- 713 views
- 0 Reacties
Hoe richt je een terrarium in?
Een terrarium kan waanzinnig staan in jouw interieur! Een mooi ingericht terrarium is een echte eye catcher. Voor jouw terrariumdieren wil je vanzelfsprekend een mooi ingericht terrarium. Een terrarium dat zo is ingericht dat het precies aan de wensen van jouw amfibie of reptiel voldoet en daarnaast is lust is voor het oog. Maar waar moet je nou op letten bij de inrichting van een terrarium? Wat is belangrijk en wat zijn de valkuilen? In deze blog leren we jou de kneepjes van een prachtig ingericht terrarium wat precies voldoet aan de eisen van jouw reptiel of amfibie.
Een mooi ingericht terrarium begint met de perfecte bak
Om een mooi ingericht terrarium te hebben, zul je eerst op zoek moeten naar de perfecte bak. Informeer vooraf goed welke wensen de reptielen of amfibieën hebben die jij wilt gaan huisvesten. Gun daarnaast jouw terrariumdieren lekker de ruimte. Voor nu gaan we er even vanuit dat je een geschikt terrarium hebt gekozen. Heb je een fijn terrarium tot je beschikking dan is het allereerst erg belangrijk dat het materiaal wat je in het terrarium stopt gemakkelijk schoon te houden is. Het mag niet snel gaan rotten, schimmelen of uiteen vallen in een vochtig terrarium. Daarnaast mag het ook niet scherp of giftig zijn. Hier gaan we later verder op in.
Watervoorziening in het terrarium
Ieder dier dus ook een terrariumdier moet altijd schoon water tot beschikking hebben. De waterbak in het terrarium moet erg stevig zijn en mag niet om kunnen vallen. Zet de waterbak ook nooit in looppaden van de terrariumdieren, anders zal het water snel vervuilen. Via waterbakken worden snel bacteriën en infecties verspreid. Ververs het water in het terrarium daarom regelmatig, zeker wanneer er uitwerpselen in liggen. Het liefst maak je het terrarium schoon met een schuurspons en warm water en droogt hem goed af voordat je hem weer gebruikt. Bij terrariumdieren welke in het water leven moet er een goede filter gebruikt worden, deze zorgt voor waterreiniging en waterbeweging (zuurstof). Afhankelijk van de grootte van de bak (het aantal liters water) kies je de juiste filter of pomp. Informeer hier goed naar in de dierenwinkel.
De juiste temperatuur in het terrarium
Natuurlijk wil je de natuurlijke habitat van jouw terrariumdieren zo goed mogelijk nabootsen, dit geldt vanzelfsprekend ook voor de temperatuur. Daarbij is het belangrijk om de natuurlijke temperatuur tussen dag en nacht en de seizoenen zo goed mogelijk na te bootsen. Met thermostaten kun je de temperatuur goed regelen. Gebruik je gloeilampen dan kun je hier een dimmer tussen zetten met een tijdschakelaar. Hang een thermometer trouwens nooit te dicht bij de lampen of thermostaat, zo kun je de globale temperatuur (ook die van de bodem) beter bepalen.
Welke verlichting in het terrarium
De activiteit van terrariumdieren is vaak afhankelijk van het dagnachtritme. Daarbij komen veel terrariumdieren alleen mooi op kleur bij voldoende verlichting. Ook laat de juiste verlichting in het terrarium de planten goed groeien en geeft de dieren de nodige (stralings)warmte. Boots de lichtduur van het land van herkomst zo goed mogelijk na. Belangrijk is het om ’s nachts alle witte en gele lampen uit te schakelen om stress bij jouw dieren te voorkomen. Natuurlijk is het ook belangrijk dat de lamp niet met de dieren of het glas in aanraking komt. Terrarium verlichting is een erg belangrijk onderdeel in het terrarium. Er zijn verschillende lampen op de markt en ook hiervoor geldt, schaf nooit zomaar wat aan maar lees je eerst goed in of informeer bij de dierenwinkel.
Zorg voor een goede UV-B lamp in het terrarium
Let op; de bovengenoemde lampen zorgen niet voor UV-licht! UV-licht hebben terrariumdieren nodig voor de opbouw van vitamine D, deze lampen bootsen natuurlijk zonlicht na. Er zijn verschillende UV-lampen op de markt waarbij de UV-B lamp met name zorgt voor de aanmaak van Vitamine D. Er zijn ook UV-lampen welke tegelijk voor UV-A (voor een gezonde huid) en UV-B (vitamine D aanmaak) licht zorgen, lees je vooraf goed in welke UV-lamp jouw terrariumdier nodig heeft en vanzelfsprekend hoeveel uren deze moet branden. Plaats de UV-B lamp trouwens nooit te dicht bij brandbare voorwerpen.
Vochtigheid in het terrarium
Bij de vochtigheid in het terrarium zijn een aantal elementen belangrijk, de bodemvochtigheid, de hoeveelheid neerslag en de relatieve luchtvochtigheid (RV of RH, Relative Humidity). Wanneer het terrarium te droog is, kunnen de dieren slecht vervellen. Heb je een te vochtig terrarium, dan kunnen er schimmelproblemen ontstaan en de dieren pokken en puisten krijgen. Daarom is het altijd belangrijk bij aanschaf van een reptiel of amfibie te vragen naar de juiste luchtvochtigheid (RV).
Een mooie en functionele achterwand in het terrarium
Naast decoratief heeft een terrarium achterwand ook een functie voor de terrariumdieren. Een terrarium achterwand geeft jouw dieren een beschut gevoel en voorkomt stress. Ook geeft een terrarium achterwand extra klimmogelijkheden. Een achterwand met plateaus vergroot bijvoorbeeld het leefoppervlak van de terrariumdieren. De juiste terrarium achterwand geeft de perfecte uitstraling aan jouw terrarium.
Bodemmateriaal in het terrarium
Er zijn veel soorten bodembedekking verkrijgbaar, afhankelijk van de terrariumdieren pas je de bodembedekking hierop aan. Je kunt niet zomaar iedere bodembedekking in het terrarium stoppen, potgrond kan bijvoorbeeld gifstoffen bevatten en te fijn zand kan in lichaamsdelen van sommige reptielen doordringen. In het assortiment bij ZOO&ZO vind je voor ieder dier de meest geschikte terrarium bodembedekking waaronder veenmos, diverse soorten zand, kokosspaanders en bodemsubstraat. Informeer naar de beste keuze voor jouw terrariumdieren.
Decoratie in het terrarium
Je kunt een terrarium natuurlijk prachtig inrichten. Zorg bijvoorbeeld voor schuilplaatsen, klimmogelijkheden en plekken waar eieren gelegd kunnen worden. Een schuilplek moet daarbij altijd twee openingen hebben. Gebruik je stenen in het terrarium, zorg er dan voor dat deze niet onder gegraven kunnen worden en zo op de dieren vallen. Belangrijk is dat het decoratie materiaal van het terrarium stevig is en niet giftig. Kies je voor planten in je terrarium? Houd er dan rekening mee dat deze snel aangevreten kunnen worden en dus niet giftig mogen zijn. Ook met soorten zoals cactussen moet je voorzichtig zijn, deze kunnen stekels hebben en hierdoor onveilig zijn. Geschikte terrariumplanten zijn bijvoorbeeld bromelia-achtigen, vetplanten, varens en sanseveriasoorten. Afhankelijk van het klimaat in het terrarium (vochtig of droog) kun je planten toevoegen. Hout is een mooie natuurlijke toevoeging in het aquarium. Haal hout voor je terrarium nooit zomaar uit de natuur maar kies voor speciaal aquarium hout. Voor stenen geldt dat deze niet te scherp mogen zijn en niet kunnen wegschuiven. Daarnaast is het goed om te weten dat sommige dieren die in het water leven geen kalkbevattende steen kunnen verdragen. Kalk maakt het water (te) hard. Schuilplekken zijn ook een must in het terrarium, naast een mooie decoratie kunnen de dieren zich hier terugtrekken of slapen.
Alles voor jouw terrarium voordelig bij ZOO&ZO!
Zoals je ziet komt er best wat kijken bij een goed en mooi ingericht terrarium. Wil je graag meer informatie? Of zelf lekker aan de slag en heb je terrariumspullen nodig? Wij hebben alles in huis voor een compleet ingericht terrarium! Neem eens een kijkje in onze webshop of koop jouw terrariumspullen in onze terrariumwinkel in Ede. Natuurlijk mag je ons ook al je vragen stellen over hoe je het beste een terrarium kunt inrichten. Veel plezier met jouw terrarium en tot ziens bij ZOO&ZO!
Comments (0)