Vogelspinnen houden

Een vogelspin houden als huisdier, het zal misschien niet zo snel in je opkomen, maar het kan een super leuke hobby zijn! Ze zijn fascinerend om naar te kijken, vrij makkelijk te onderhouden en nemen niet veel ruimte in. Zoek je een huisdier om mee te knuffelen? Dan is een vogelspin natuurlijk geen optie, daarnaast hebben sommige spinnen giftige beten. Waarom wel kiezen voor een vogelspin als huisdier? Lees gauw even verder, wij vertellen je graag waarom!

Spinnen zijn misschien wel de meest populaire geleedpotigen om als huisdier te houden en dan met name de vogelspin. Er wordt voldoende met vogelspinnen gekweekt, waardoor het aanbod vrij groot is. Ook is een bepaald aantal vogelspinnen redelijk hanteerbaar, wat ze geschikt maakt als huisdier. Toch moet je spinnen, net als alle andere dieren trouwens, met respect behandelen. De soorten uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië zijn hiervan het meest gekweekt en verhandeld. Vogelspinnen zijn er in diverse soorten welke allemaal heel ander gedrag vertonen. Omdat vogelspinnen niet echt groot zijn heb je voor deze dieren geen grote huisvesting nodig. Maar, klimaatbeheersing en de juiste voeding is wel erg belangrijk voor vogelspinnen. Ook is een aantal soorten vogelspinnen giftig! Allemaal punten om goed over na te denken voor je aan deze bijzondere diertjes begint. 

Een vogelspin als huisdier

Vogelspinnen zijn inheems in veel gebieden en klimaten, inclusief plaatsen die droog, subtropisch en tropisch zijn. Er zijn ongeveer 1.000 soorten vogelspinnen in de familie Theraphosidae. Een populaire vogelspin om te houden is bijvoorbeeld de Chileense roos (Grammostola rosa). Deze winterharde vogelspin is afkomstig uit Chili en is over het algemeen makkelijk te verzorgen. Een andere soort bodembewonende vogelspin welke veel gehouden wordt is de Brachypelma (Mexicaanse roodknievogelspin). Deze soort vogelspinnen is mooi om te zien, komen regelmatig uit hun schuilplaats en zijn niet extreem agressief. Vogelspinnen kunnen ongeveer 5 tot 20 jaar oud worden. Over het algemeen leven de vrouwen wat langer dan de mannen. Ben je van plan een vogelspin als huisdier te gaan houden, dan is het allereerst handig om te bepalen of je een bodembewoner of boombewoner wilt. Maak deze keuze vooraf, want beide vogelspinnen hebben een ander soort verblijf nodig. 

Bodembewonende vogelspinnen

Over het algemeen zijn de bodembewonende vogelspinnen het meest geschikt voor terrariums. Deze vogelspinnen leven volledig op de bodem en klimmen niet. Hierdoor hebben ze een kleiner verblijf nodig. Bodembewonende vogelspinnen zijn het populairste en het beste voor beginnende spinnenhouders. Omdat ze over het algemeen langzamer bewegen zijn ze makkelijker te hanteren. 

Boombewonende vogelspinnen

Zoals de naam al zegt leven boombewonende vogelspinnen in bomen. Deze vogelspinnen zijn minder geschikt voor terraria, tenzij je een hoog en groot model terrarium hebt. Boombewonende vogelspinnen zijn snel en actief jagend. Daarnaast zijn boombewonende vogelspinnen vaak ook wat agressiever dan de bodembewonende vogelspinnen. Boombewonende vogelspinnen hebben een relatief klein achterlijf met dikke poten. Hiermee hechten ze goed op gladde oppervlakken. Wil je een boombewonende vogelspin houden? Kies dan bijvoorbeeld voor de roze teen vogelspin. Toch is dit geen vogelspin om als beginnende spinnenhouder te kiezen. Informeer vooraf goed welke vogelspin voor jou geschikt is om te houden.

Het gedrag van vogelspinnen

Vogelspinnen zijn fantastische dieren om naar te kijken, maar het oppakken van vogelspinnen wordt niet aanbevolen. Over het algemeen zijn vogelspinnen vrij goed tam te maken en daarom laten sommige mensen de vogelspin over hun lichaam lopen. Voelt een vogelspin zich bedreigd, dan kan hij/zij bijten en deze beten zijn giftig. Er zijn soorten vogelspinnen welke mensen extreem ziek kunnen maken of zelfs kunnen doden, maar deze soorten worden niet als huisdier gehouden. Over het algemeen lijkt de beet van een vogelspin op de steek van een bij of wesp. Er kan een zwelling of roodheid ontstaan, over het algemeen is dit vrij onschuldig. Er zijn echter mensen welke een ernstige allergische reactie krijgen en direct medische zorg nodig hebben. Ook kunnen vogelspinnen huidirritatie veroorzaken door de kleine weerhaakjes op hun buik. Deze buikhaartjes laten ze los wanneer ze zich bedreigd voelen en dit kan jeuk en huidirritatie veroorzaken. Komen deze haartjes in je ogen terecht, dan kunnen ze ernstige ontstekingen veroorzaken. Was altijd goed je handen nadat je met de vogelspin of het verblijf in aanraking bent geweest en pas altijd op dat je niet in je ogen wrijft. Zorg ook dat kinderen en andere huisdieren niet in de buurt van de vogelspin kunnen komen. Vogelspinnen zijn vooral een goede keuze voor mensen die een rustiger huisdier willen dat niet veel verzorging nodig heeft. 

Een geschikt terrarium voor een vogelspin

Je kunt een vogelspin het beste huisvesten in een terrarium. Daarbij is het afhankelijk of je een bodembewonende of boombewonende vogelspin hebt. Bodembewonende vogelspinnen hebben niet veel ruimte nodig. Een terrarium van minimaal 30x30x30cm is over het algemeen geschikt voor bodembewoners. Een wat groter terrarium is altijd fijner, hoewel het terrarium niet te groot moet zijn omdat de vogelspin de prooi dan moeilijk kan vinden. Voor boomspinnen geldt dat het terrarium vooral de hoogte in moet en de bodem juist wat minder ruim hoeft te zijn. Kies voor een terrarium van 40cm t/m 60cm hoog. Spinnen kunnen ontsnappingsexperts zijn, zorg dus altijd dat er een afsluitende deksel op het terrarium zit met een goede ventilatie. Zorg voor de boombewonende vogelspinnen ook voor voldoende takken in het terrarium zodat hij/zij er flink op los kan klimmen en een web kan bouwen. 

Hoe richt je het terrarium in voor vogelspinnen?

Bij het inrichten van het terrarium moet je zoveel mogelijk rekening houden met de natuurlijke omgeving van de vogelspin. Het is belangrijk de natuurlijke omging van de vogelspin zoveel mogelijk na te bootsen. Als bodembedekking is vermiculiet of turf een goede optie. Daarnaast richt je het terrarium in met hout, stenen, bloempotten (als schuilhuisjes), aquariumhout et cetera. Gebruik nooit zomaar materialen uit de natuur omdat hier bacteriën en ziekteverwekkers op kunnen zitten, maar haal je spullen in de dierenwinkel. Zorg er ook voor dat het materiaal dat je gebruikt gemakkelijk schoon te maken is. Het is fijn voor de vogelspin om een aantal schuilmogelijkheden te creëren. Belangrijk is dat alles stabiel in het terrarium ligt en de spin niet ‘per ongeluk’ kan worden geplet of zichzelf pijn doet. Daarnaast kan je het terrarium van planten voorzien. Informeer vooraf welke planten er geschikt zijn. Voor vogelspinnen is het niet nodig om felle lampen (als zon nabootser) in het terrarium te plaatsen. De meeste soorten vogelspinnen gedijen bij kamertemperatuur. Wel hebben bepaalde soorten vogelspinnen een hoge luchtvochtigheid nodig, dit kun je over het algemeen bereiken door het verblijf dagelijks te nevelen. Belangrijk is het daarbij om voor een goede ventilatie te zorgen zodat bacteriën en schimmels geen kans krijgen.

Wat eten vogelspinnen?

Vogelspinnen voer je met insecten zoals krekels, meelwormen, kakkerlakken en sprinkhanen. Grotere soorten vogelspinnen kunnen zelfs kleine hagedissen en pinkmuizen eten. Belangrijk is dat dit levende voer zelf over voldoende vitaminen beschikt. Dit kun je ook regelen door vitaminepoeder over bijvoorbeeld de krekels te strooien. Het voedsel van de vogelspin moet over het algemeen kleiner zijn dan het lichaam van de vogelspin. Jonge vogelspinnen voer je elke dag en volwassen exemplaren ongeveer één keer per week. Plaats de prooi simpelweg in de buurt van de behuizing van de vogelspin. Vogelspinnen zijn ’s avonds actiever, het is dan ook verstandig ze ’s avonds te voeren. Heb je geen idee hoeveel je moet voeren, informeer dit dan even bij onze deskundige medewerkers. Naast de juiste voeding moet er altijd een (ondiep) schaaltje vers water aanwezig zijn. Dit schaaltje mag niet te diep zijn om verdrinking te voorkomen. Je kunt bijvoorbeeld wat kiezels in het schaaltje leggen zodat de vogelspin hierop kan klimmen. 

Ziektes bij vogelspinnen

Bij vogelspinnen is de grootste bedreiging om van een hoogte af te vallen. Bij een val kan er ernstig letsel ontstaan zoals een gescheurde buik. Ga altijd voorzichtig met de vogelspin om en zorg dat de behuizing veilig is. Een ander veelvoorkomend probleem bij vogelspinnen is uitdroging. Dit ontstaat voornamelijk wanneer het verblijf niet vochtig genoeg is. Je kunt dit merken doordat de spin lusteloos wordt en wat verschrompeld lijkt. Is dit het geval, raadpleeg dan de dierenarts voor aanbevelingen van de beste luchtvochtigheid voor jouw spinnensoort. Ook de rui, wanneer de spin het exoskelet afwerpt en dus gaat vervellen, is een kwetsbare periode voor de vogelspin. Tijdens deze voor de spin stressvolle tijd zal hij/zij de eetlust verliezen. Voer de vogelspin tijdens het ruiproces niet. Daarnaast mag je de vogelspin tijdens het ruiproces ook nooit aanraken. Na het vervellen kan het twee weken duren voordat de vogelspin volledig is hersteld. Een ander voorkomend probleem bij vogelspinnen zijn mijtinfecties. Wanneer dit niet behandeld wordt kan de spin hieraan overlijden. Ben je van plan een vogelspin aan te schaffen, kies dan geen vogelspin welke gebogen is met de poten eronder gekruld. De vogelspin moet snel bewegen en alert zijn. Wanneer mogelijk kun je vragen om te spin te zien bewegen.

Leuke spinnenweetjes

Wist je dat er inmiddels ruim 45.000 soorten spinnen bekend zijn? Dit is nog maar een deel van alle soorten die op aarde voorkomen. De gevaarlijkste spin is de Australische tunnelwebspin, deze spin wordt maar 4cm maar heeft voldoende gif om een olifant te doden! Geen gezellig spinnetje voor in jouw terrarium dus… Een ander leuk weetje is dat een spinnenweb 10x sterker is dan staal en bijna 100x zo flexibel. Het is daarmee het sterkste materiaal in de vrije natuur. Spinnen leven van levende prooien, sommige spinnen eten zelfs andere spinnen. Bepaalde soorten vrouwtjes spinnen eten het mannetje zelfs op tijdens of na de paring! Een voorbeeld hiervan is de zwarte weduwe, je begrijpt direct waar ze haar naam aan te danken heeft. Een pittige tante dus! Bij spinnen zijn de vrouwtjes groter dan de man, soms zijn de mannetjes zelfs bijna 50x zo klein! Spinnen zijn grote opruimers in de natuur, zonder spinnen zouden er enorm veel schadelijke insecten om ons heen zijn. Toch leuk om even bij stil te staan wanneer je weer eens met je hoofd door een spinnenweb heen loopt…

Alles voor vogelspinnen bij ZOO&ZO

Bij ZOO&ZO hebben wij schitterende terrariums van bijvoorbeeld Exo Terra waar je perfect vogelspinnen in kunt houden. Ben je op zoek naar een mooi terrarium voor jouw vogelspin? Neem dan eens een kijkje in onze webshop of kom naar onze dierenwinkel in Ede. Uiteraard hebben wij ook de meest bijzondere vogelspinnen in onze fysieke dierenwinkel. Kom eens langs en vraag ons gerust het hemd van het lijf over vogelspinnen en hun verzorging! 

Comments (0)

No comments at this moment