Wandelende tak als huisdier

Wandelende takken of wandelende bladeren houden? Wij vertellen je alles wat je moet weten over deze bijzondere en populaire huisdieren! Wil jij een wandelende tak als huisdier? Lees dan gauw verder!

Soorten wandelende takken

Wandelende takken zijn insecten die lijken op een tak van een boom. Je hebt ook soorten die meer lijken op een (verdord) blaadje. Wist je dat er meer dan 2500 soorten wandelende takken en bladinsecten zijn? De meest bekende is de Indische wandelende tak. Deze soort is erg makkelijk te houden, een goede optie dus wanneer je voor het eerst wandelende takken neemt.

Wist je trouwens dat wandelende takken ook vervellen? Afhankelijk van het soort en geslacht vervellen wandelende takken 6-9 keer voordat ze volwassen zijn. Hangt jouw wandelende tak ondersteboven in zijn verblijf en weigert hij of zij te eten, dan kan dit een teken zijn dat hij/zij op het punt staat te vervellen. Soms wordt daarbij de kleur van je huisdier dof en wit, dit hoort er allemaal bij.

Hanteren van je wandelende tak

Het leuke van wandelende takken is dat ze zelfs vrij tam kunnen zijn en op je hand blijven zitten. Je kan ze niet zomaar vastpakken om op te pakken, je moet de wandelende tak aanzetten om zelf je hand om te lopen. Knuffelen met een wandelende tak gaat helaas niet, dus ze zijn wat minder geschikt voor kleine kinderen. Het zijn huisdieren om voornamelijk naar te kijken. Als je ze wil zien bewegen zal je wat langer moeten opblijven, het zijn namelijk echte nachtdieren! Overdag bewegen ze minder. 

De verzorging van de wandelende tak

Ze vereisen geen intensieve verzorging. Het belangrijkste bij de verzorging van een wandelende tak is dat je hun natuurlijke omstandigheden zo goed mogelijk nabootst. Ze gedijen met name goed in tropische bossen en graslanden. Om deze omgeving na te bootsen zorg je voor een goede aanvoer van verse bladeren en takken, een aangename vochtigheid met tropische temperatuur en een goede bodembedekking. Een terrarium met genoeg ventilatie is zeer geschikt voor de huisvesting van je wandelende takken. Let wel op dat de ventilatiegaatjes niet te groot zijn, daar kunnen ze door ontsnappen!  Een vuistregel is dat het verblijf voor de wandelende tak drie keer zo hoog moet zijn als de lengte van het insect, maar zoals voor ieder huisdier geldt; iets ruimer is altijd beter. Je kunt kiezen voor een glazen terrarium of faunarium. Bij ZOO&ZO vind je hiervan prachtige exemplaren.

Wat voer je je wandelende tak?

Er moet altijd vers blad beschikbaar zijn voor de wandelende takken, het zijn echte planteneters. Het is per soort verschillend wat ze eten. Braamblad, klimop, eucalyptus, rododendron, meidoorn en eik zijn voorbeelden van bladeren die wandelende takken graag eten. Het is goed om een mix te hebben van verschillende soorten blad voor de beste gezondheid van je wandelende tak. Om de bladeren langer vers te houden kan je de takjes van de bladeren in het water zetten.

Wil jij wandelende takken als huisdier? Kom naar ZOO&ZO!

Wil je wandelende takken gaan houden? Dan kun je deze het beste kopen als eitjes. Voor de eitjes zelf kan je bijvoorbeeld op Marktplaats kijken. De eitjes van wandelende takken worden hier namelijk vaak aangeboden. In de meeste dierenwinkels worden wandelende takken niet verkocht, maar je kan daar wel al je benodigdheden kopen en meer dan genoeg informatie over wandelende takken vergaren. Kom dus zeker langs bij ZOO&ZO om al je benodigdheden voor je wandelende tak te halen!

Comments (0)

No comments at this moment