Waterschildpadden zijn populaire huisdieren

Waterschildpadden zijn populaire huisdieren! En wanneer je goed voor ze zorgt, kun je er zomaar járen plezier van hebben! Er komt wel veel bij kijken om jouw schildpadden in topvorm te houden. In deze blog geven we je graag advies over het verblijf en de verzorging van waterschildpadden.

Soorten waterschildpadden om te houden 

Enkele van de soorten welke veel gehouden worden zijn de Zaagrug, Geelwang en de Chinese Driekiel. Vaak zegt de naam van de schildpad veel over zijn uiterlijk. De Geelwang schildpad heeft bijvoorbeeld gele wangen en strepen op zijn kop en de Chinese Driekiel schildpad heeft drie verhoogde lijnen op zijn schild. Dit zijn schildpadden welke tot de water- of moerasschildpadden behoren. Deze soorten schildpadden leven zowel in het water als op het land. De schildpadjes worden vaak verkocht wanneer ze nog erg klein zijn, zo’n 2 tot 4 centimeter. Maar let op, binnen twee jaar groeien ze uit tot schildpadden van zo’n 20 tot 35 centimeter. 

Mannetjes en vrouwtjes waterschildpadden 

Wist je dat mannetjes schildpadden het makkelijkst te houden zijn? Daarom worden mannetjes schildpadden ook het meest verkocht. Dit komt omdat vrouwtjes altijd eieren zullen leggen, mét of zonder mannetje in de buurt. Om deze reden hebben vrouwtjes schildpadden een diepere zandbak nodig en stellen ze hogere eisen aan hun leefomgeving. Zijn de vrouwtjes niet op hun gemak in het terrarium, dan is er een kans dat ze in legnood komen. Bij legnood houdt het vrouwtje de eieren vast, wat haar uiteindelijk fataal kan worden. Wanneer een waterschildpad nog klein is, is het helaas lastig om te zien of het een vrouwtje of mannetje is. Mannetjes waterschildpadden hebben vaak een dikkere staart en langere nagels, maar dit is vaak pas vanaf een jaar te zien. Laat je vooraf goed informeren door een expert wanneer je waterschildpadden wilt aanschaffen. Zet je namelijk meerdere mannetjes waterschildpadden bij elkaar, dan kan er ruzie ontstaan en kunnen ze elkaar gaan verwonden. Dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk gescheiden moeten worden. Gelukkig kan een waterschildpad ook prima alleen leven en is een partner niet perse nodig. 

Welke voeding heeft een waterschildpad nodig? 

Waterschildpadden zijn alleseters, je kunt ze dus van alles geven. Ze zijn gek op vlees, vis, gevogelte en insecten. Maar je kunt je waterschildpad daarnaast ook groenten en (water)planten geven, zoals bijvoorbeeld eendenkroos, waterpest, andijvie, appel of komkommer. Natuurlijk is er ook speciale schildpaddenvoeding te krijgen, bij ZOO&ZO vind je hiervan mooi assortiment. Maar het advies is altijd een gevarieerde voeding aan je waterschildpad te geven, zowel dierlijke voeding als groenten/planten. Zorg er daarnaast ook voor dat je schildpad voldoende kalk, mineralen en vitamines binnen krijgt. Je kunt deze geven in de vorm van een voedingssupplement en sepia. Jonge waterschildpadjes voer je dagelijks, schildpadden welke een half jaar zijn om de dag en schildpadden vanaf 2 jaar twee keer per week. De voeding verschilt ook per schildpaddensoort. Geelwang schildpadden eten bijvoorbeeld bijna geen fruit en Zaagrug schildpadden eten voornamelijk dierlijk voedsel. Waterschildpadden hebben trouwens water nodig om het voer door te kunnen slikken. Geef het voer dus altijd in het water! De eerste 2 jaar van het leven van je waterschildpad is deze extra kwetsbaar omdat het schild nog zacht is. Je kunt dit voelen door het schild zachtjes in te drukken op de buik. Controleer regelmatig of het schild van je schildpad niet te zacht is. Is dit wel het geval, dan heeft je schildpad extra kalk (sepia) en vitamines nodig. Tijdens de wintermaanden is het mogelijk dat je schildpad minder actief is. Maar heb je jouw schildpad in de woonkamer staan, dan krijgt hij/zij niet veel van de winter mee en kun je gewoon door blijven voeren. Merk je dat je schildpad in de winter minder actief is? Dan voer je hem/haar dus ook minder. 

De inrichting van het aquarium/terrarium 

Ben je van plan een waterschildpad te huisvesten, laat je vooraf dan goed informeren over de inrichting van het terrarium/aquarium. Je kunt ervoor kiezen om meerdere schildpadden te houden, zowel in een paartje als in een groepje van een mannetje en 2 vrouwtjes. Een paar volwassen waterschildpadden hebben een tochtvrije woonomgeving nodig van minimaal 150 x 50 x 50 centimeter met een waterdiepte van minimaal 40 centimeter. Voor iedere extra schildpad komt hier 20% lengte van het aquarium/terrarium bij. Het verblijf moet voor een kwart uit landgedeelte bestaan wat de schildpadden gemakkelijk kunnen bereiken. Zonder scherpe randen en goed droog. Afhankelijk van het soort schildpadden dat je gaat houden richt je het terrarium/aquarium in. Zo houdt de ene soort meer van een beschut plekje terwijl de andere soort juist meer van zwemmen houdt. Daarnaast is het belangrijk het verblijf van je waterschildpadden goed schoon te houden, ze kunnen door hun eetlust flink wat afval produceren. Ook moet de watertemperatuur lekker aangenaam zijn; overdag tussen de 18 en 22 graden en ’s nachts tussen de 15 en 20 graden. In de winter is de watertemperatuur tussen de 15 en 20 graden. Wat betreft de luchttemperatuur mag deze gelijk zijn aan de watertemperatuur, of iets hoger. Hiermee voorkom je dat de schildpadden verkouden worden. Boven het landgedeelte gebruik je hiervoor een warmtelamp, deze kan de temperatuur overdag laten stijgen naar 30 tot 35 graden. Omdat schildpadden van nature in de zon zitten en hierdoor vitamine D aanmaken is het ook belangrijk dat de warmtelamp gecombineerd is met UV-B licht. 

Hoe houd ik mijn waterschildpadden gezond? 

De belangrijkste factoren om jouw waterschildpad(den) gezond te houden zijn een goede hygiëne en uitgebalanceerde voeding. Waterschildpadden kunnen last hebben van parasieten, zoals wormen. Wist je dat je jouw waterschildpad kunt ontwormen door rauwe wortel te geven? Handig! Ook is een veel voorkomende ziekte longontsteking. Longontsteking kan met name in de eerste 2 levensjaren voorkomen omdat de schildpadden -doordat ze in de groei zijn- extra kwetsbaar zijn. Schildrot is ook een ziekte welke helaas regelmatig voorkomt. Controleer je schildpad dus regelmatig op afwijkingen en hou jouw dier(en) goed in de gaten! Twijfel je over de gezondheid van je waterschildpad? Raadpleeg dan altijd een dierenarts. Blijft je waterschildpad lekker gezond dan kan hij of zij wel 30 tot 40 jaar worden! Misschien goed om even bij stil te staan; je hebt lekker lang plezier van hem of haar! 

Enthousiast geworden over waterschildpadden? Kom naar ZOO&ZO! 

Denk je erover na om één of meerdere waterschildpadden aan te schaffen? Kom dan zeker eens naar ZOO&ZO! Wij hebben álles voor de optimale verzorging van waterschildpadden. Van een schitterend aquarium of terrarium tot de complete inrichting hiervan en het beste schildpaddenvoer. Ook kunnen onze specialisten jou nog meer tips en advies geven over het houden van waterschildpadden. Kom eens langs, we helpen je graag!

Comments (0)

No comments at this moment