Alles over foerageren

Foerageren is eigenlijk een mooi woord voor “zoeken naar eten”. Dit is natuurlijk wat dieren en ook vogels in het wild doen en móeten doen om te overleven. Iedere vogel heeft zo zijn eigen manier van foerageren: eten zoeken. Een merel zie je bijvoorbeeld vaak over je grasveld heen en weer wippen om wormen uit de grond te trekken, terwijl een kolibrie nectar uit bloemen slurpt. In het wild zijn vogels dan ook het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken naar eten. Vanzelfsprekend hoeven vogels die in een vogelkooi of volière gehouden worden dit niet. Maar, dat wil niet zeggen dat het voor deze vogels niet nodig is om te blijven foerageren. Wij leggen je graag uit waarom!

Waarom is het verstandig jouw vogels te laten foerageren?

Vogels welke in een volière of vogelkooi leven hoeven vanzelfsprekend niet te foerageren. Toch is het verstandig om jouw vogels wel de mogelijkheid te geven om zelf eten te zoeken om verveling tegen te gaan. Met name kromsnavels zijn erg intelligente vogels en kunnen snel verveeld raken. Naast dat kromsnavels het fijn vinden om gestimuleerd te worden is het ook gewoon nodig. Vogels die zich vervelen kunnen allerlei nare gedragsproblemen ontwikkelen zoals schreeuwen, plukken of zelfs agressie. Zorg er dus voor dat je het natuurlijke gedrag van jouw vogel(s) stimuleert door ze te laten foerageren.

Hoe kun je jouw vogel laten foerageren?

Bakjes die volgepropt zijn met vogelvoer zijn voor een vogel erg saai. Laat je vogel dus lekker moeite voor zijn/haar eten doen door wat uitdaging te bieden. Heeft jouw vogel jaren uit een bakje gegeten? Begin dan niet te moeilijk. Er is speciaal foerageerspeelgoed op de markt in verschillende moeilijkheidsgradaties. Je kunt om je vogel een beetje op weg te helpen zelf laten zien hoe het foerageerspeelgoed werkt.

Foerageren is goed voor alle soorten vogels

Of je nu kippen, kanaries of een kaketoe hebt, foerageren is voor alle vogels goed om verveling tegen te gaan. Kromsnavels, kanaries en parkieten kun je bijvoorbeeld een ESVE Pet Bouquet aanbieden. Dit is een smaakvolle aanvullende mix voor volière vogels. De mix bevat tarwe, setaria (kattenstaart) en amarant (rood). Gezond en lekker om op te knabbelen om zo verveling tegen te gaan. Of kies voor JR Farm Pluim Gierst, een natuurlijk tussendoortje met lekkere zongedroogde zaden. Voor een lange activiteit en een leuke beloning voor jouw vogels. Voor middelgrote tot grote papegaaien is de Metal Feeder van Sky Pet Products een goed idee om vogelsnacks in te stoppen. Om kippen wat uitdaging te bieden kun je een Savic kippenbal aanbieden met bijvoorbeeld Kasper Faunafood Kippen Smulmix erin. Naast een echte traktatie voor jouw kippen is deze smulmix ook nog eens erg gezond! De samenstelling zijn maïsgrutten, milocorn (sorghum), witte dari, milletzaad, kardipitten, gepelde haver, vlokreeftjes, boekweit, gebroken erweten, zwarte zonnebloempitten, gestreepte zonnebloempitten en raapzaad. Zo hoeven ook jouw kippen zich niet meer te vervelen!

Kom naar ZOO&ZO voor meer foerageerartikelen

Wil je graag meer weten over foerageren of de verzorging van jouw vogels? Kom dan eens naar ZOO&ZO dierenwinkel voor advies of om ons ruime assortiment foerageerartikelen te bekijken. We helpen je graag! Of stuur gerust een mailtje naar knaagdiervogel@zoo-enzo.nl.

Related products

Comments (0)

No comments at this moment