Alles wat jij moet weten over de rosé kaketoe

Een rosé kaketoe; deze prachtige kaketoe is -zoals de naam al zegt- rosé kleurig. De rosé kaketoe is een stuk minder luidruchtig en eigenwijs dan andere grotere kaketoes, maar wel heel leergierig. Dit maakt de rosé kaketoe een leuke vogel om als huisdier te houden! Dit unieke huisdier zal je veel liefde en aandacht geven, mits je de juiste zorg geeft. Een rosé kaketoe heeft een lief karakter maar kan ook (heel) ondeugend zijn. En is je rosé kaketoe het ergens niet mee eens? Dan laat hij of zij dat zeker horen, een vogel met een eigen willetje dus. Houd je wel van een uitdaging? En zou je graag een bijzondere vogel als huisdier willen en heb je liefde en tijd over? Dan is de rosé kaketoe misschien wel wat voor jou! Lees gauw even verder voor meer feitjes over deze prachtige vogel.

Hoe ziet een rosé kaketoe eruit?

De rosé kaketoe heeft de mooie rosé kleur op het onderste gedeelte van de kop, nek en buik. De kuif van de rosé kaketoe is wat kleiner dan andere kaketoes en is lichtroze. De vleugels zijn lichtgrijs en licht gemêleerd en de staart is donkergrijs tot zwart. De snavel van een rosé kaketoe is een stuk kleiner dan de meeste andere kaketoes. Ook hebben ze een opvallend kenmerk: hun staartveren zijn vaak langer dan hun lichaam.

Waar komt de rosé kaketoe vandaan?

De rosé kaketoe komt in vrijwel geheel Australië voor, daar vind je ze in grote getallen en vaak in grote groepen. Omdat rosé kaketoes van knagen en lekker eten houden, worden ze door boeren in Australië als plaag gezien. Je kunt de rosé kaketoe daar vergelijken met een duif in Nederland, bijzonder hè.

Een rosé kaketoe heeft veel aandacht nodig

De rosé kaketoe is een sociale vogel en heeft graag gezelschap. Ze zijn heel intelligent en leren gemakkelijk trucjes, wat ze een populair huisdier maakt. Rosé kaketoes zijn liefdevol en tonen affectie, ook kunnen ze zich echt gaan hechten aan jou als eigenaar. Het is belangrijk om te onthouden dat rosé kaketoes speciale zorg nodig hebben om gezond te blijven. Deze zorg bestaat allereerst uit een speciaal dieet dat rijk is aan proteïnen en vezels. Ook hebben ze voldoende beweging nodig plus uitdaging om hun geest scherp te houden. Een rosé kaketoe is zeker niet voor iedereen geschikt. Doordat ze veel tijd en aandacht nodig hebben zijn ze bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen die veel weg zijn. Ook maakt een rosé kaketoe best wat lawaai en kunnen ze nogal prikkelbaar zijn. Woon je in een appartement of omgeving met veel geluid? Dan is de rosé kaketoe dus niet geschikt voor jou. Het is een vogel die je moet uitdagen en jou ook zeker zal uitdagen. Vogelspeelgoed in de vorm van sloopspeelgoed, spelletjes, denkspelletjes, puzzels enz. zijn een must voor deze vogel zodat hij/zij zich niet gaat vervelen.

Het verschil tussen een vrouwelijke en mannelijke rosé kaketoe

Kijk de rosé kaketoe even diep in de ogen en je weet of het een mannetje of vrouwtje is! Het verschil tussen man en vrouw zit bij bepaalde soorten kaketoes verstopt in de ogen, de iris om precies te zijn. Wanneer de iris rood/bruin is, heb je een vrouwtje en is de iris zwart/bruin, dan is het een mannetje. Bij volwassen rosé kaketoes zien we dit fenomeen ook, maar helaas is deze methode bij de rosé kaketoe niet 100% waterdicht. Wil je 100% zekerheid dat je een mannelijke of vrouwelijke rosé kaketoe hebt, dan kan er het best een DNA test gedaan worden. Gelukkig gaat dit tegenwoordig heel gemakkelijk. Een vogelarts/dierenarts kan door middel van een paar uitgetrokken borst/donsveertjes bepalen of het gaat om een man of vrouw (een vrouw wordt trouwens ook wel pop genoemd bij vogels). Maar, ben je ongeduldig, dan kun je dus een voorspelling maken aan de hand van de kleur van de iris.

Voortplanting van de rosé kaketoe

Een rosé kaketoe is geslachtsrijp wanneer deze ongeveer 3 a 4 jaar is. Het vrouwtje legt ongeveer 2 tot 5 eitjes per keer en na ongeveer een maand komen deze eieren uit. Jonge rosé kaketoes zijn na de geboorte volledig afhankelijk van de ouders. Het is belangrijk dat jonge rosé kaketoes na 92 dagen pas worden weggehaald bij de ouders. Ze leren in deze periode om sociaal te zijn, wat ze moeten eten, hoe ze moeten eten enzovoort. Deze 92 dagen zijn zelfs vastgelegd in het ‘’Besluit houders van dieren’’ dat op 1 juli 2014 van kracht geworden is. Eerder weghalen is dus niet verstandig en zelfs strafbaar! In veel gevallen zorgt vroegtijdig weghalen ook voor gedragsproblemen op latere leeftijd en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Wat eet een rosé kaketoe?

Een rosé kaketoe heeft een vetarm dieet. Vette zaden en noten zijn dus uit den boze, zoals zonnebloempitten. Ook mogen ze geen palmnoten eten. Het advies is om de rosé kaketoe een dieet te geven dat voor 70% bestaat uit pellets (pellets zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor vogels). Pellet voeding voorziet jouw rosé kaketoe van alle benodigde voedingsstoffen en zijn vetarm. Kies bijvoorbeeld voor Harrison’s vogelvoer, een volwaardige voeding voor kaketoes. Daarnaast moet het dieet aanvullend voor ongeveer 30% bestaan uit fruit, groenten, zaden en noten.

Kom naar ZOO&ZO en kom alles over de rosé kaketoe te weten!

Denk jij aan de behoeften van de rosé kaketoe te kunnen voldoen, dan kan een rosé kaketoe een geweldige aanvulling zijn in je dagelijks leven. Hou er wel rekening mee dat een rosé kaketoe 40 tot 60 jaar kan worden! Je hebt er dus lang plezier van! Wil je graag meer weten over deze bijzondere vogel en zijn/haar verzorging? Of zoek je de perfecte vogelkooi voor een rosé kaketoe of het juiste vogelvoer? Breng dan zeker eens een bezoekje aan ZOO&ZO!

Comments (0)

No comments at this moment