De lekkerste eitjes!

Wist je dat kippenvoer een grote invloed heeft op de smaak van eieren? En dat je kunt proeven wat jij jouw kippen voert? Wij geven je graag tips en advies voor de lekkerste eitjes!

Basisvoer voor goede eieren

Natuurlijk zijn de legkorrel, onderhoudskorrel en multigranen allereerst van groot belang voor een lekker eitje. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat jouw kippen alle voedingsstoffen binnenkrijgen welke ze nodig hebben. Daarnaast voer je jouw kippen kippengrit wat zorgt voor een stevige eierschaal. Zeker voor het traditionele eiertikken is een sterke eierschaal van groot belang!

Het lekkerste eitje door bijvoeding

Om het ei extra smakelijk te maken kun je jouw kippen het beste bijvoeren met bijvoorbeeld Kasper smulmix met vlokreeftjes, meelwormen, maïs, volkoren granen en zonnebloempitten. Laat jouw kippen daarnaast lekker scharrelen in de tuin om te zorgen dat jouw kippen nog gevarieerder zullen eten. Ook het scharrelen zorgt voor extra smakelijke eitjes!

Voer je kippen dit nooit!

Pas wel op met wat je je kippen voert, sommige voedselbronnen zorgen er juist voor dat de eieren minder smakelijk zullen worden. Geef je kippen bijvoorbeeld nooit prei, ui, knoflook, vis, druiven of thee. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de smaak beïnvloed wordt of zorgen voor een slappe eierschaal. En krijgt jouw kip medicatie? Eet de eieren dan zeker niet! Alles wat jouw kippen aan medicatie binnenkrijgen gaat namelijk ook in het ei zitten.

Wat is nog meer belangrijk voor een lekker vers eitje?

Zorg allereerst voor een fijn kippenhok voor jouw kippen met goede legnesten erin en de juiste bodembedekking. Zorg ook dat jouw kippetjes lekker op stok kunnen. Plaats dus zeker een slaapstok in het kippenhok. Om je kippen lekker te laten scharrelen is een kippenren essentieel en let erop dat de ondergrond van de ren droog is. Vermijd dus modder en plassen, want met natte poten kunnen kippen snel ziek worden. Plaats de voerbak van de kippen in het kippenhok, zodat ongedierte er niet bij kan en het voer goed droog blijft. Bepaalde kippenrassen zijn echte legkippen, laat je vooraf dus even goed informeren over welk kippenras je het beste kunt kiezen. Enkele voorbeelden van goede legkippen zijn de Leghorn en de Sussex. Legkippen blijven trouwens eieren leggen tot ze ongeveer drie á vier jaar oud zijn.

Wist je dat!?

- Witte eieren beter zijn voor het milieu? Kippen die witte eieren leggen eten namelijk minder voer! Voor bruine kippeneieren is er meer voer nodig. Hierdoor zijn witte eieren dus ook goedkoper in de supermarkt.

- Er ook blauwe/groene kippeneieren bestaan? Deze eieren worden gelegd door de Araucana kip. Deze kippensoort komt oorspronkelijk uit Chili. Vroeger werd er gedacht dat de eieren van dit kippenras minder cholesterol zouden bevatten maar dit is een fabeltje. Wel is de eierschaal dikker zodat deze eieren minder snel zullen barsten tijdens het koken. Door de dikkere eierschaal is de kans op salmonella in het ei ook kleiner.

- Het grootste kippenras ter wereld de Jersey Black Giant is. Dit kippenras is uitzonderlijk zwaar, ze kunnen wel zo’n 9 kilo wegen!

- Nog een leuk weetje is dat het aantal uren licht per dag invloed heeft op de leg van eieren. Wanneer de dagen korter worden, zijn kippen minder productief. Om goed te kunnen leggen hebben kippen minimaal 10 uur licht nodig per dag.

- Kippen welke voor het eerst een ei leggen zich terugtrekken op een donker rustig plekje. De kam en de lel van de kip zijn dan feller gekleurd. Hoor je ineens een klink gekakel? Dan is jouw kip bezig met het leggen van haar ei!

- En als laatste; te dikke kippen minder eieren leggen. Het leggen van een ei is voor een te dikke kip heel wat moeilijker!

Meer weten of de verzorging van kippen? Wij helpen je graag!

Wil jij ook genieten van heerlijke verse eitjes van jouw kippen? Kom dan zeker eens naar ZOO&ZO voor een uitgebreid assortiment kippenhokken, kippenvoer en alles rondom de verzorging van jouw kippen! Of neem een kijkje in onze webshop voor een mooi assortiment kippenspullen. En kom je er zelf niet helemaal uit? Vraag onze specialisten gerust om advies over de verzorging van jouw kippen en de lekkerste eitjes!

Comments (0)

No comments at this moment