Kippen houden: waar moet je aan denken?

Kippen houden is leuk! Naast dat het je plezier brengt levert het je ook nog eens verse eitjes op. Ben je van plan kippen te gaan houden maar weet je niet wat er allemaal bij komt kijken? Wij geven je graag de beste tips en tricks rondom het houden van kippen. 

Kippen leven in groepjes

Kippen leven in groepjes. Zo’n groepje kippen noem je een toompje. Het liefst kies je bij aanschaf van kippen een toompje van drie of meer kippen. Je kunt je kippen houden zonder haan, dan worden de eieren niet bevrucht, maar zullen je kippen nog steeds eieren leggen. Ga je kippen aanschaffen, kies dan het liefst jonge dieren, het leuke daarvan is dat je ze nog makkelijk tam kunt maken. Vanaf ongeveer een half jaar oud beginnen kippen met het leggen van eieren. Wist je dat kippen zelf aankondigen wanneer ze een ei gaan leggen? Ze maken dan meer geluid en de kam wordt mooi rood en wat groter. Zorg je goed voor je kippen, dan word je dagelijks beloond met heerlijke verse eitjes!

Welk kippenras is geschikt voor mij?

Er zijn wel 400 kippenrassen! Grote kippenrassen en dwergrassen, zoals krielkippen. Afhankelijk van het formaat van de kippen en het aantal kippen dat je wilt houden kies je het kippenhok. Je kunt kippen verdelen in legkippen en sierkippen. Lepkippen leggen veel meer eieren, maar worden minder oud dan sierkippen. Sierkippen leven een stuk langer en worden gemiddeld tussen de 5 en 8 jaar oud. Het leuke is dat ieder kippenras een eigen karakter heeft. Oud-Hollandse kippen zijn bijvoorbeeld wat afstandelijk, terwijl de Aziatische rassen juist erg tam kunnen zijn. Kippen welke met name geschikt zijn voor kinderen zijn sierrassen zoals de Brahma's en Antwerpse baardkrielen omdat deze kippen van nature erg rustig zijn. Kies dus lekker welk kippenras bij jou past!

Kippen in de tuin houden

Je kunt prima in een woonwijk kippen houden, maar helaas bestaan er geen kippen die geen geluid maken. Kies je alleen voor een groepje kippen, dan geven deze geen geluidsoverlast. Een haan natuurlijk wel, maar je kunt ervoor kiezen om kippen te houden zonder haan. Er zijn verder weinig regels rondom het houden van kippen in Nederland. 

Zorg voor een ruim kippenhok

Een fijn kippenhok bestaat uit een ruimte waar jouw kippen kunnen overnachten (het nachthok met legnesten) en een ruime ren om lekker buiten rond te kunnen scharrelen. Zorg ervoor dat het kippenhok toegankelijk is voor jou en je het hok goed kunt onderhouden en schoonmaken. Voor kleine krielkippen moet je rekenen op 0,25m2 nachthok per kip en 0,5m2 ruimte in de ren. Wij raden voor grotere kippen minstens het dubbele aan. Let erop dat er bij een kippenhok met veel planken in de kieren (vroeg of laat) bloedluis kan gaan zitten. Daarom is het verstandig een kippen nachthok te kiezen met gladde wanden en dichtgemaakte naden. Zo verklein je de kans op bloedluis. In het nachthok plaats je een zitstok van ongeveer 4cm breed met afgeronde hoeken. Hang de zitstok op met een zitstokhouder. Ook kun je de zitstok bevestigen op bloedluisbakjes om de kans op bloedluis te verminderen. Reken per kip op 20-30cm zitstok. Daarnaast is ventilatie erg belangrijk in het kippenhok, maar tocht is daarentegen niet goed voor kippen.

Waar moet een goede kippenren aan voldoen?

Voor de kippenren is het verstandig om te kiezen voor fijn gaas waar geen ongedierte zoals muizen en mussen doorheen kunnen. Naast dat deze ongenodigde gasten het kippenvoer opeten kunnen ze ook ziektes overbrengen. Daarnaast is het verstandig om de ren (gedeeltelijk) overdekt te maken om een modderpoel te voorkomen. Vanwege de zure ontlasting van kippen kan er namelijk weinig groeien in de ren.

Legnesten voor heerlijke verse eitjes

Om te zorgen dat jouw kippetjes ook echt voor verse eitjes gaan zorgen hebben ze een plek nodig waar ze rustig kunnen zitten. Het beste kun je daarom kiezen voor een legnest: een beschutte ruimte waar kippen in alle rust hun eieren kunnen leggen. Zorg per drie kippen voor één legnest. In het legnest is het belangrijk om goed absorberend bodemmateriaal te leggen. Kies bijvoorbeeld voor hennepvezel of zaagsel.

Hoe maak je het kippenhok goed schoon?

Het liefst maak je het kippenhok wekelijks schoon. Je ververst de bodembedekking (deze kan bestaan uit beukensnippers, hennepvezel of zaagsel) in het nachthok en de legnesten. Haal daarnaast de mest van de zitstokken. Ook is het verstandig eens in de zoveel tijd het kippenhok te ontsmetten. Daarnaast spit je in de kippenren de grond even om zodat er geen dikke laag ontlasting ligt wat in de zomer kan gaan stinken. Controleer ook tijdens het schoonmaken van het kippenhok meteen even op vervelende beestjes zoals bloedluis.

Welke voeding hebben kippen nodig?

Kippen hebben simpele voedingsbehoeftes: dagelijks kippenvoer en iedere dag vers water. Legkippen eten ongeveer 100 gram kippenvoer en drinken ongeveer 40 ml (kraan)water per dag. Neem voor een krielkip hiervan de helft. Maar natuurlijk zijn dit richtlijnen en moet je goed op de kippen zelf letten. Het liefst plaats je de drinkbak en voerbak in de ren zodat het nachthok schoon blijft. Vanzelfsprekend moet het voer wel altijd toegankelijk zijn. Voor iedere kip geldt als basisvoer onderhoudsvoer in de vorm van legkorrel of legmeel. Een legkorrel zorgt ervoor dat je kippen minder zullen knoeien en legmeel is wat kleiner, waardoor je kippen wat langer bezig zijn met eten. Legmeel gaat dus direct een stukje verveling tegen. Geef je kippen een hoeveelheid voer welke ze binnen een etmaal opeten. Er zijn tegenwoordig ook speciale granenmixen verkrijgbaar voor kippen die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Aan het eind van de dag kun je jouw kippen een schepje gemengd graan geven, dit zorgt voor wat afwisseling in het voedingspatroon. Maar geef niet te veel want gemengd graan is vrij vet. Gedroogde insecten zoals meelwormen of vlokreeftjes zijn een echte verwennerij voor jouw kippetjes en zorgen daarnaast voor een mooi verenpak en een goede conditie. Je kunt jouw kippen ook bijvoeren met wat sla of andijvie, maar niet te veel. Om het kippenvoer te kunnen verteren moet je jouw kippen naast kippenvoer maagkiezels geven. Door middel van deze steentjes kunnen ze het voer met hun spiermaag verteren. Zonder maagkiezel kan een kippenmaag verstopt raken. Ook hebben kippen grit nodig als aanvulling op de kalkbehoefte van de kip zodat ze een goede eierschaal kunnen produceren. Voor het water is het erg belangrijk dit iedere dag te verversen omdat het een bron van ziektes en bacteriën kan worden.

Maak je kippen handtam met kippensnacks

Om jouw kippen een beetje te verwennen kun je ze meelwormen en vlokreeftjes aanbieden. Het leuke hiervan is dat je jouw kippen met kippensnacks ook handtam kunt maken. Je lokt ze met de gedroogde insecten naar je hand en uiteindelijk komen ze dan rustig op schoot zitten. Ook is het leuk om jouw kippen kippensnacks of kippenvoer in kippenspeelgoed aan te bieden waar ze lekker achteraan kunnen jagen. Bijvoorbeeld de Savic kippenbal waar je kippenvoer in kunt (ver)stoppen. Zo vervelen jouw kippen zich wat minder en werken ze meteen aan hun conditie!

Kom naar ZOO&ZO voor kippenspullen

Wil je ook kippen gaan houden of ben je op zoek naar een prachtig kippenhok of alles rondom de verzorging van kippen? Kom naar ZOO&ZO om ons uitgebreide kippen assortiment te bekijken! Ook kunnen wij je alles vertellen wat je moet weten over het houden van kippen. We wensen je veel plezier en zien je graag bij ZOO&ZO!

Comments (0)

No comments at this moment