Forel

Bij ZOO&ZO vind je een breed en diep assortiment op het gebied van forelvissen. En bestel je jouw forelspullen bij ons online? Dan profiteer je van razendsnelle levering! Met de juiste forelspullen zorg je voor een snellere, grotere en betere vangst. Forelvissen is een enorm populaire manier van vissen. In Nederland liggen zo’n 40 commerciële forelvijvers waar je tegen betaling kunt forelvissen. Op deze vijvers kan je zonder vispas forelvissen. Je betaalt gemiddeld tussen de 15 en 25 euro om er een dagdeel te mogen forelvissen. En met de juiste tactiek vang je wat mooie forellen welke je mee naar huis mag nemen. Vaak is daarnaast een gelegenheid waar je de gevangen forellen schoon kunt maken zodat je dit niet thuis hoeft te doen.
Gebruik het liefst een werphengel bij forelvissen
Forel is op vele manieren te bevissen. Het beste is om een werphengel te gebruiken. Met een werphengel kun je verder inwerpen en zo meer water bevissen. Een forel is een roofvis en reageert goed op aas wat slepend binnen gevist wordt. Met slepend forelvissen wordt een aasje gebruikt wat ronddraait. Dit geeft trillingen af onder water waar de forel op reageert. Slepend forelvissen kan met een normale dobber welke dieper wordt afgesteld dan de waterdiepte. Door het aas nu langzaam binnen te draaien zal het een stukje boven de bodem komen waar de forellen zich graag ophouden. Bij een aanbeet voel je de forel het aas pakken en zie je de dobber weg schieten. Dit is een manier van forelvissen die goed gebruikt kan worden door beginnende vissers.
Forelvissen zonder dobber
Wanneer je wat meer ervaring hebt met forelvissen kun je ook prima zonder dobber forelvissen. Er wordt nu een gewicht van lood of glas gebruikt. Nu vis je vooral op gevoel, je hebt namelijk geen dobber die een aanbeet verraad. Je voelt aan de hengel dat er een forel het aas pakt en ziet de top langzaam krom trekken. Belangrijk is om niet direct aan te slaan. De forel heeft het aas nog voorin de bek en wanneer je aanslaat sla je snel de haak uit zijn bek. Beter is het om een seconde of drie te wachten met aanslaan. De forel heeft het aas dan dieper in de bek en op deze manier sla je de haak niet zo snel meer uit de bek.
Foreldeeg om forel te vangen
Als aas voor het slepend vissen wordt vaak foreldeeg gebruikt. Dit is meestal een drijvend deeg wat leverbaar is in veel verschillende kleuren en geuren. Door het foreldeeg op een bepaalde manier op de haak te bevestigen gaat het aas draaien onder water. Naast foreldeeg zijn wasmotten en meelwormen een goed aas om forel te vangen. Ook wasmotten en meelwormen moeten ook op een bepaalde manier op de haak bevestigd worden zodat deze gaan draaien. Dit draaien is heel belangrijk, omdat het trillingen onder water veroorzaakt.
Gebruik voor het slepend vissen op forel een soepele hengel
Voor het slepend vissen op forel gebruik je voor het vissen met een dobber een soepele werphengel met een lengte tussen de 2.40 en de 3 meter. Voor het slepend forelvissen zonder dobber volstaat een kortere hengel, tussen de 1.50 en de 2.40 meter. Zorg ervoor dat de forelhengel niet te stug is. Met een stugge hengel zal de forel eerder weerstand voelen bij een aanbeet. Aangezien er met niet te dikke forellijnen wordt gevist, tussen de 0.16 en de 0.20 mm, zal een soepele forelhengel de klappen van de forel beter opvangen.
Forelvissen met kunstaas (spoons)
Op steeds meer forelvijvers mag tegenwoordig ook met kunstaas gevist worden. Vaak mag hier dan geen dreg aanzitten maar een enkele haak. Op deze forelvijvers werkt het vissen met een kleine lepel erg goed. Deze spoons zijn er in veel verschillende vormen, kleuren en gewichten. Een spoon zal onderwater met binnen draaien heel verleidelijk gaan draaien en imiteert een klein visje. Voor het spoonvissen zijn speciale forelhengels te koop. Dit zijn meestal forelhengels tussen de 2.70 en 3 meter met een hele zachte actie. Bij het forelvissen met een spoon wordt er niet aangeslagen bij een aanbeet. Wanneer er tijdens het binnen vissen van een spoon een aanbeet komt draai je gewoon rustig door. De zachte hengel zal zich langzaam krommen en wanneer de hengel goed krom staat zit de forel al aan de haak. Bij het forelvissen met foreldeeg of levend aas zul je na een aantal worpen opnieuw aas aan de haak moeten bevestigen omdat dit eraf valt. Dit is bij een spoon niet het geval. Hier kun je uren en uren mee inwerpen en zorgt er dus voor dat je veel meer worpen op een dag kunt maken en hierdoor ook meer kans hebt forel te vangen.
Tremarella vissen
Een manier van forelvissen welke uit Italië is komen overwaaien is het tremarella vissen.
Voor het tremarella vissen wordt een lange zachte forelhengel gebruikt rond de 4 meter. Deze forelhengels hebben een zeer zachte top waarmee tijdens het binnen vissen geschud/getrild wordt. Door het ritmisch schudden van de hengeltop krijgt het aas een bepaalde trilling waar de forel zeer agressief op reageert. Dit is een techniek voor de gevorderde forelvisser waar vooral op dagen dat de forel slecht bijt het verschil mee gemaakt kan worden.
De juiste werpmolen bij het forelvissen
Als werpmolen voor het forelvissen is een molen tussen de 1000 en de 4000 geschikt. De maat van de forelmolen wordt vooral bepaald door de lengte van de forelhengel. Een forelhengel tussen de 1.50 en de 2 meter kan het beste met een 1000 tot 2500 werpmolen gebruikt worden. Een forelhengel tussen de 2 en de 2.40 ligt het mooiste in balans met een 2500 tot 3000 maat. Een forelhengel van 2.40 tot 4 meter kan het beste gebruikt worden met een molen tussen de 3000 en 4000 maat. Als hoofdlijn volstaat een nylon lijn tussen de 0.16 en de 0.20 mm. Voor zalmforel mag dit wat zwaarder zijn, een lijn tussen de 0.20 en de 0.24 volstaat dan. Als werpgewicht volstaat een gewicht tussen de 3 en de 6 gram. Dit is zwaar genoeg om mee te kunnen werpen en geeft niet teveel weerstand bij een aanbeet. Dit geld zowel voor een dobber, glaslood of een normaal werpgewicht van lood.
Pas de forelhaak aan op het gebruikte aas
Als haak bij forelvissen kun je het beste een haak gebruiken tussen maat 10 en 4. De maat van de forelhaak en het haakmodel pas je aan op het gebruikte aas. Voor het forelvissen wordt een haak met een korte steel en brede haakbocht gebruikt. Voor het forelvissen met wasmotten en meelwormen is een haak met een langere steel en smallere bocht aan te raden.
Gebruik voor het vissen op wilde forel kunstaas
Voor het vissen op wilde forel in bijvoorbeeld de Ardennen werkt kunstaas erg goed. Deze forellen zijn groot geworden door het eten van insecten en visjes. Een klein kunstaas wat een visje imiteert werkt hier vaak erg goed. Zorg ervoor dat dit kunstaas niet te groot is. Als kunstaas voor het vissen op wilde forel kun je denken aan spinners, spoon, plugjes en insecten imitaties.
Eigen comfort tijdens het forelvissen
Natuurlijk mag ook jouw eigen comfort tijdens het forelvissen niet vergeten worden. Forelvissen is een actieve visserij waarbij je de vis echt moet zoeken. Daarom is het belangrijk naast een lichte hengel, een fijne werpmolen ook een goede polariserende zonnebril mee te nemen, om de vis goed te kunnen spotten in het water. Ervaar het zelf – bezoek onze winkel en probeer onze hengels, molens, zonnebrillen en accessoires eigenhandig uit.
Genieten van jouw vers gevangen forel
Een forel is een heerlijke vis die je kunt roken, bakken of in de oven bereiden. Na een gezellige visdag aan een forelvijver ’s avonds genieten jouw vers gevangen forel! Dat is natuurlijk een prachtige afsluiter van jouw visdag. Nog een voordeel van een forelvijver is dat er vaak een kantine bij is. Hier kun je terecht om wat te eten en te drinken en kunnen er met de andere forelvissers tactieken en verhalen uitgewisseld worden. Op de meeste forelvijvers zetten ze trouwens tegenwoordig naast gewone forellen, ook zalmforellen uit. Deze vissen kunnen een stuk groter worden en hebben net als een zalm roze vlees. Omdat zalmforellen een stuk groter zijn, zijn ze ook een stuk sterker. Een echte uitdaging dus!
Kom naar ZOO&ZO voor een uitgebreid assortiment op het gebied van forelvissen
Bij ZOO&ZO Hengelsport hebben we voor alle soorten forelvissen een uitgebreid assortiment. Of je nu naar een forelvijver gaat of op wilde forellen gaat vissen: wij kunnen jou het juiste advies geven! Uiteraard is alles van topkwaliteit voor een voordelige prijs. Kom dus zeker eens naar ZOO&ZO, wij geven je graag de beste tips en producten op het gebied van forelvissen! Vis je achter het net? Bij vragen of opmerkingen over ons assortiment kun je ons tijdens openingstijden altijd bereiken op 0318 - 69 30 78 of via hengelsport@zoo-enzo.nl, we helpen je graag verder!