Gezondheid & verzorging konijn
We zetten de verschillende zaken om de gezondheid en verzorging van jouw konijn op peil te houden graag even op een rijtje.
Hok schoonmaken
Maak het hok tenminste eens in de week helemaal schoon, maar verschoon de toilethoek dagelijks. De toiletbak kun je wekelijks met azijn schoonmaken om de aanslag te verwijderen. Ververs ook dagelijks het drinkwater en vergeet niet wekelijks de drinkfles(sen) en voerbakjes schoon te maken.
Nagels knippen
Houd de nagels van je konijn goed in de gaten. Knip ze indien nodig even bij, maar let goed op dat je niet in het ‘levende’ deel van de nagels knipt. Daar lopen de bloedvaten en zenuwen doorheen. Bij konijnen met lichte nagels zie je het verschil wel. Bij donkere nagels is het slecht te zien. Laat de dierenarts dan eerst even voordoen hoe je de nagels het beste kunt knippen.
Zit je konijn veel binnen of in het hok en scherpt hij z'n nagels niet aan ruwe stenen of ander hard materiaal waarover hij loopt? Knip dan z'n nagels eens in de twee of drie maanden. Knip niet te vaak, want dat veroorzaakt stress en knip niet te weinig, want dan kan je konijn op den duur niet meer lopen. Loopt je konijn veel buiten rond en kan hij zijn nagels scherpen tijdens het lopen? Dan hoef je ze minder vaak te knippen.
Optillen
De meeste konijnen houden er niet zo van om opgetild te worden. Veel konijnen vinden het echter wel prettig om geaaid te worden. Als je konijnen toch optilt, pak ze dan voorzichtig op. Konijnen kunnen bijten en flink krabbelen met hun achterpoten, als ze spartelen om weg te komen.
Kammen
Ja. Kortharige konijnen hoef je alleen te kammen in hun ruiperiodes. Kam de vacht dan ongeveer 2 keer per week. Langharige konijnen vragen om wat meer kambeurten. Hun vacht klit snel en dat wil je voorkomen. Let op dat je bij het kammen niet aan de klitten trekt en voorzichtig kamt, de huid van konijnen is namelijk gevoelig.
Verharen
Een gezond konijn heeft twee echte ruiperiodes per jaar: in de zomer en in de winter. Tussendoor kan het konijn af en toe ook wat haar verliezen, maar dat is niet te vergelijken met de echte ruiperioden. Een ongezond konijn (bijvoorbeeld door inteelt of doorfokken kan het hele jaar veel haar verliezen. Je kunt je konijnen in de ruiperiode een handje helpen door ze af en toe te borstelen. Zolang er geen kale plekken of rode randen en schilfers ontstaan, is er in ieder geval niets aan de hand.
Haarballen
Konijnen likken net als katten (vooral tijdens de ruiperiode) hun vacht schoon. Dan kan een konijn behoorlijk wat haar binnenkrijgen. Houd je konijn in de gaten, want hij kan er buikpijn van krijgen. Geef extra vezelrijk voedsel zodat de darmen goed 'in beweging' blijven.
Spelen met konijnen
Konijnen zijn dol op spelen. Je kunt ze al gauw blij maken met een balletje, wipwap, bruggetje, hoepel of kleine hindernisbaan. Konijnen houden er ook van om dingen om te gooien. Zet een paar kegels neer, et voilà! Je kunt ook denkspelletjes met je konijn doen. Spelen met je konijn is niet alleen leuk, het maakt jullie band ook nog eens sterker!
Drachtig konijn
Een drachtig konijn heeft de behoefte een nest te maken. Daar gebracht ze o.a. haar eigen haren voor. Verder heeft je konijn meer eetlust en kan ze agressief reageren. Aan de buitenkant van je konijn zie je niet snel dat ze ‘zwanger’ is, want de voedster komt weinig aan tijdens de zwangerschap. Overigens kan je konijn ook schijnzwanger zijn, dan vertoont ze dezelfde symptomen. Je weet waarschijnlijk pas zeker of je konijn zwanger is als je een bezoekje aan de dierenarts brengt.