Gratis verzending vanaf €50,-*
Op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis*
Veilig en makkelijk online betalen

Terrarium inrichting

Om het terrarium goed in te richten zijn een paar dingen essentieel. 

Bodembedekking voor terrarium

Voor de indeling van jouw terrariumvloer heb je bodembedekking nodig, ook wel terrariumsubstraat. Afhankelijk van of jij een tropisch terrarium, een vochtig terrarium, een woestijn terrarium of een terrarium voor waterschildpadden wilt gaan inrichten, kies je de juiste bodembedekking. Kies natuurlijke materialen die verwant zijn aan de soort reptiel die je gaat houden.

Waarvoor dient bodembedekking in een terrarium? 

Bodembedekking zorgt ervoor dat de leefomgeving van jouw terrariumdier vergelijkbaar is met het natuurlijke ecosysteem. Zo profiteert je reptiel van een gezonde omgeving die is aangepast aan zijn natuurlijke behoeften. Daarnaast houdt de bodembedekking het terrarium in goede hygiëne en kun je er een natuurlijke sfeer mee creëren (planten, zandduinen, enz.).

Achterwand in het terrarium

Een achterwand kun je zowel aan de achterkant als de zijkant van een terrarium plaatsen. Achterwanden voor in het terrarium zijn er in alle vormen en maten. Door de beschutting van een achterwand kan het zorgen voor minder stress bij jouw reptiel. Het is ook gelijk ter decoratie. 

Planten in het terrarium

Planten zijn ook belangrijk in een terrarium. Terrariumplanten bieden een geweldige omgeving voor reptielen en amfibieën die een vochtig terrarium nodig hebben, maar ook voor sub tropische terraria en woestijnterraria bestaan er prachtige planten die bijdragen aan een mooie en gezonde leefomgeving in het terrarium. Bij ZOO&ZO vind je een prachtig assortiment terrariumplanten. Laat je goed informeren door onze deskundige medewerkers welke planten voor jouw terrarium geschikt zijn. Daarnaast zorgen terrariumplanten voor een mooi uitziende leefomgeving en dienen ze als schuilplek in het terrarium. Blikvangers in een terrarium zijn vaak de bromelia’s en orchideeën. Naast levende planten kun je ook kiezen voor kunstplanten in jouw terrarium. Bekijk het assortiment kunstplanten van ZOO&ZO. 

Zorg voor een schuilplaats in het terrarium

Een of meerdere schuilplaatsen in het terrarium zijn erg belangrijk. Reptielen, amfibieën en geleedpotigen zijn van nature gewend om zich te kunnen verschuilen tegen allerlei factoren zoals de zon, vijanden en kou. Zonder een veilige schuilplaats zullen terrariumdieren gemakkelijk stress ontwikkelen die hun activiteit en eetlust kan beïnvloeden. Bij ZOO&ZO hebben we verschillende soorten schuilplaatsen, zoals rotsen, schalen en eieren waar in gekropen kan worden. Daarnaast zijn er ook ornamenten voor in het terrarium waar terrariumdieren op of naast kunnen gaan zitten. 

Waterschaal en voerschaal

Een waterschaal en voerschaal zijn noodzakelijk voor in het terrarium omdat water en voer het meest belangrijke voor jouw reptiel, amfibie of geleedpotige zijn. Hiermee voorzie je jouw terrariumdier in zijn behoeften. En een voerschaal is handig als je een vaste plaats wilt hebben voor het voeren van jouw dier. Zo voorkom je ook rommel in het terrarium. De meeste waterschalen en voerschalen zijn behandeld om de ontwikkeling van schadelijke bacteriën te verhinderen en het reinigen gemakkelijker te maken.  

Ook een waterfontein of voederautomaat is mogelijk

Naast een waterschaal kun je ook kiezen voor een druppel drinksysteem. Dit is geschikt voor dieren die geen stilstaand water drinken. Ook verkopen wij een voederautomaat waar meelwormen in gestopt kunnen worden. De voederautomaat voorkomt dat de meelwormen kunnen ontsnappen. 

Hoe verwarm je een terrarium?

Verwarming is een noodzakelijk element voor het goed functioneren van een terrarium. Licht en warmte zijn nodig voor het goed functioneren van de dieren in jouw terrarium. Reptielen zijn koudbloedige dieren die meestal uit gebieden komen waar de temperaturen relatief hoog zijn. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat een geschikte temperatuur voor jouw reptiel wordt gerespecteerd. De temperatuurniveaus moeten geregeld worden volgens de kenmerken van het dier dat in het terrarium leeft. Hiervoor is een thermostaat het essentiële instrument. Een thermostaat regelt de verschillende soorten verwarming. Ook kun je kiezen voor een warmtelamp. Wij hebben keramische lampen in ons assortiment, die als doel hebben warmte te produceren en geen licht uit te stralen. Daarnaast zijn er lampen of verwarmingsspots die de effecten van de zonnestralen nabootsen. Beide modellen verhogen de omgevingstemperatuur. Dan is er ook nog een warmtemat. Een warmtemat genereert diffuse warmte en wordt voornamelijk buiten het terrarium geïnstalleerd. Kies bij voorkeur een mat kleiner dan het oppervlak van het terrarium om koude plekken te houden.

Hulp en advies bij juiste terrariumaccessoires

Wil je graag hulp of deskundig advies bij het kiezen van de juiste terrarium benodigdheden en accessoires voor jouw dier? Wij helpen je graag! Terrarium accessoires kopen? Terrarium accessoires bestel je in onze webshop tegen aantrekkelijke prijzen. Daarbij kun je gebruik maken van de snelle online service. Op werkdagen voor 17.00 besteld is dezelfde dag verzonden!