Gratis verzending vanaf €50,-*
Op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis*
Veilig en makkelijk online betalen

Luchtbevochtiging

Er zijn verschillende manieren om jouw terrarium vochtig te houden. Hieronder leggen we jou uit hoe je de juiste luchtvochtigheid kan bereiken en welke producten je daarvoor nodig hebt. 

Hoogte luchtvochtigheid in het terrarium

Hoe hoog de luchtvochtigheid in het terrarium moet zijn hangt af van het soort dier dat je in het terrarium houdt. Een baardagaam heeft bijvoorbeeld een lagere luchtvochtigheid nodig dan een kikker, omdat een baardagaam voornamelijk in de woestijn leeft en een kikker op water en land.

Luchtvochtigheid in terrarium makkelijk zelf te regelen

De luchtvochtigheid in jouw terrarium kan je heel goed zelf regelen. De luchtvochtigheid in het terrarium is op verschillende manieren op peil te houden. Wel is het zo dat een lage luchtvochtigheid makkelijker te regelen is dan een hoge luchtvochtigheid.

Luchtvochtigheid in terrarium regelen met planten

Ten eerste kun je de luchtvochtigheid in jouw terrarium goed op peil houden door genoeg planten in jouw terrarium te hebben. Omdat planten water nodig hebben en in vochtig substraat staan blijft de luchtvochtigheid in het terrarium altijd op peil. In onze winkel in Ede hebben wij een groot, wisselend en vast assortiment aan verse planten voor in jouw terrarium.

Luchtvochtigheid in terrarium regelen met mistmaker

Om de luchtvochtigheid op peil te houden kun je ook gebruik maken van een mistmaker, ook wel fogger of vernevelaar genoemd, of het terrarium met de hand sproeien. Een fogger verhoogt de luchtvochtigheid gerelateerd aan de grootte van het terrarium tot 100%. Een vernevelaar bootst de luchtvochtigheid na in het terrarium. De hoeveelheid vocht die door de vernevelaar wordt uitgestoten is verstelbaar. Een foggers die wij zeker aanraden is de Hobby Terrano Hygro System.

Luchtvochtigheid in terrarium regelen met regensysteem

Een andere manier om de luchtvochtigheid te boosten is door een regeninstallatie in jouw terrarium. Op geprogrammeerde tijden komt er een nevel van regen in jouw terrarium. Een regensysteem is essentieel bij het houden van gifkikkers. 

Luchtvochtigheid in terrarium regelen met waterval

Met een waterval kun je jouw reptielen en amfibieën ook voorzien van de juiste luchtvochtigheid. Kleine watervallen zijn een belangrijk aspect voor elke tropische omgeving. Het naar beneden vallende water stimuleert het natuurlijke drinkgedrag van hagedissen.

De luchtvochtigheid in jouw terrarium meten met een luchtvochtigheidsmeter

Er is natuurlijk ook speciale apparatuur op de markt voor het meten van de luchtvochtigheid. Met een hygrometer weet je altijd of jouw terrarium de juiste luchtvochtigheid heeft. Al onze hygrometers zijn eenvoudig af te lezen en te installeren.