Schildpad aquarium
Het is dus afhankelijk van welk soort schildpadden je wilt gaan houden of je het beste een schildpad aquarium of schildpad terrarium kunt aanschaffen.
Zoek ik een schildpad aquarium of schildpad terrarium?
Voordat je jezelf deze vraag stelt is het goed om te weten wat voor schildpadden je hebt of wilt gaan aanschaffen. Zijn dit bijvoorbeeld landschildpadden of zoetwaterschildpadden? Voor landschildpadden richt je het in als een terrarium, dit betekent veel loopruimte aangezien (de meeste) schildpadden alleen gebruik maken van het horizontale bewegingsgebied. Voor zoetwaterschildpadden richt je het in als aquarium, dit betekent een iets minder lange bak dan de landschildpad (afhankelijk van het soort) omdat waterschildpadden ook gebruik maken van de verticale en diagonale bewegingsruimte.
Ik ga zoetwaterschildpadden houden
Wanneer je zoetwaterschildpadden gaat houden dan koop je deze vaak wanneer ze nog maar 2 tot 4 centimeter groot zijn. Binnen 2 jaar kunnen sommige zoetwaterschildpadden uitgroeien tot wel 35cm, en sommige zelf nog iets groter! Al wordt de meest gehouden waterschildpad (Muskusschildpad) niet groter dan 15cm. Ook worden zoetwaterschildpadden gemiddeld wel 30 tot 40 jaar oud. Bij het aanschaffen van je schildpad aquarium is het dus verstandig om rekening te houden met de snelle groei in de eerste jaren en dat je het hoogstwaarschijnlijk wel een tijdje met ze uit moet zingen. Laat je daarom niet verleiden tot een snelle aankoop en lees je goed in of laat je adviseren door één van onze medewerkers.
Lees hier ook ons uitgebreide blog over het houden van waterschildpadden
Geslacht van je schildpad
Ook is het belangrijk om het geslacht van je schildpad te achterhalen, op jonge leeftijd is dit nog niet te zien, vaak zie je dit pas na een paar jaar. Doormiddel van een DNA-onderzoek kun je dit eerder achterhalen. Een vrouwelijke waterschildpad krijgt legdrang, dat wil zeggen dat ze dan eieren wil leggen, dit gebeurt ook wanneer er geen mannetje aanwezig is. Vrouwtjes hebben daarom ook een stuk (diep) zand nodig waarin ze zich kunnen nestelen. Vrouwtjes stellen daarom een hogere eis aan de inrichting van je schildpad aquarium. Mocht je meerdere mannetjes hebben en geen vrouwtjes dan is de kans groot dat de schildpadden elkaar verwonden. Een schildpad heeft niet perse een partner nodig en kan in gevangenschap vaak beter alleen leven.
Inrichting van jouw schildpad aquarium of schildpad terrarium
De inrichting van de glazen bak bepaald dus de benaming. Bij landschildpadden spreken we sneller over een terrarium en bij waterschildpadden over een aquarium. Landschildpadden worden over het algemeen groter dan waterschildpadden en hebben daarom vaak een nog grotere bak nodig. Landschildpadden kunnen namelijk wel tot 120cm. lang worden! Veel gehouden landschildpadden zijn de Griekse landschildpad en de Russische vierteen. Landschildpadden hebben in tegenstelling tot waterschildpadden geen water nodig om in te kunnen zwemmen, daarom bestaat de inrichting van een terrarium voor een landschildpad alleen uit vaste ondergrond en bij een schildpad aquarium voor waterschildpadden is het oppervlakte ongeveer 80% water en 20% land. Houdt bij landschildpadden rekening dat deze goed kunnen graven en klimmen, het kan dus verstandig zijn om de bovenkant van je schildpad terrarium af te dekken. Door de bovenkant van het terrarium af te dekken houd je ook de luchtvochtigheid makkelijk op peil en voorkom je infecties zoals longontsteking. Als bodemsubstraat voor een schildpad terrarium kan je gebruik maken uit een combinatie van zand, gras en aarde.
Voor een waterschildpad is het belangrijk dat je deze in het water voert, waterschildpadden hebben namelijk water nodig bij elke hap die ze nemen. Voor landschildpadden kan je een voer- & waterbak in het schildpad terrarium plaatsen. Daarnaast is het voor beide belangrijk om ‘een veilige plek’ te creëren door middel van schuilplekken en/of ornamenten. Richt je aquarium of terrarium natuurlijk in, onderzoek wat het natuurlijke habitat is voor jouw schildpad.
Welke techniek is belangrijk voor je waterschildpad of landschildpad?
Voor waterschildpadden is het belangrijk dat het water voldoende wordt gefilterd, een aquarium filter is daarom een belangrijk onderdeel. Zorg ervoor dat dagelijks 2 à 3 keer de literhoeveelheid van het aquarium gefilterd wordt en controleer regelmatig het filterschuim want schildpadden vervuilen veel. Het water van waterschildpadden dient verwarmt te worden, overdag tussen de 18 en 22 graden en ‘s nachts tussen de 15 en 20. Met een thermometer controleer je eenvoudig de temperatuur van het water en voor landschildpadden de temperatuur in het terrarium. Wanneer een schildpad op het droge ligt (zowel water- als landschildpadden) dan moet deze overdag onder een warmtebron, een afstand van ongeveer 20cm. is meestal verantwoord. Controleer de wattage en lees je in of laat je adviseren over wat een correct wattage is voor jouw soort schildpad. Een lichtbron is onmisbaar, zeker als het aquarium of terrarium in een donkere ruimte staat (Tip: glas en plastic blokkeren Uv-straling). Een schildpad heeft UV-A en UV-B nodig, UV-A zorgt voor pigmentvorming en UV-B is cruciaal voor de aanmaak van vitamine D3. Zorg er dus voor dat de lichtbron altijd in het aquarium of terrarium aanwezig is. Voor landschildpadden is het belangrijk om de juiste luchtvochtigheid te behouden, dit verschilt per soort. Luchtbevochtiging voor in het terrarium haal je ook bij dierenwinkel ZOO&ZO. Om de luchtvochtigheid te controleren maak je gebruik van een hygrometer.