Gratis verzending vanaf €50,-*
Op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis*
Veilig en makkelijk online betalen

Hoofdstellen & toebehoren

Bij ZOO&ZO hebben we basis trainingshoofdstellen met clipjes, tot aan hoofdstellen welke met lak zijn afgewerkt, wit onderlegd zijn of rond genaaide bakstukken voor een luxe uitstraling. Je hebt hoofdstellen met gespen van zilver, goud en tegenwoordig ook rosé goud. Daarbij heb je hoofdstellen met extra brede en zachte padding, voor nog meer draagcomfort. De hoofdstellen zijn verkrijgbaar in de maten pony, cob en full.

Diverse soorten hoofdstellen bij ZOO&ZO

Hoofdstellen zijn er in veel verschillende soorten. In het assortiment van ZOO&ZO vind je trens, bitloos, keuring en stang & trens hoofdstellen. We geven je graag even wat uitleg! Je hebt bijvoorbeeld een Engels, gecombineerd, laag, Mexicaans of een hoofdstel met helemaal geen neusriem. Ook komen er steeds meer anatomische hoofdstellen op de markt. Een anatomisch hoofdstel wil zeggen dat dit hoofdstel volledig aangepast is naar de vorm van de schedel van jouw paard. Dit voorkomt knellingen en drukkingen op gevoelige plekken van het paardenhoofd en het ontziet gevoelige zenuwen. Vooral ideaal om te gebruiken bij gevoelige paarden, jonge paarden of bij paarden die geen druk achter de oren kunnen hebben.

Bitloze hoofdstellen ideaal bij keuringen

Ook vind je bitloze hoofdstellen in ons assortiment, waarbij je met of zonder bit kunt rijden. Hierbij is het gebruik van een bit dus optioneel. Een voorbeeld hiervan is een keuringshoofdstel, ook wel een voorbrenghoofdstel genoemd. Een keuringshoofdstel kan zowel met als zonder bit worden gebruikt, vooral handig bij keuringen en shows.

Stang en trens hoofdstellen voor de hogere dressuur

Voor de hogere dressuur wordt veel gebruik gemaakt van een stang en trens hoofdstel. Een stang en trens hoofdstel heeft een strengere werking op de paardenmond. Wat een stang en trens hoofdstel betreft, deze wordt alleen gebruikt vanaf klasse Z dressuur en hoger. Het stang en trens hoofdstel heeft dubbele bakstukken en er wordt dus met twee bitten en dubbele teugels gereden. Dit hoofdstel is niet voor ieder paard of pony geschikt. Sommige paarden en pony´s hebben er een te kleine mond voor.

Verzorg jouw hoofdstel goed voor een langere levensduur

Wat belangrijk is dat je jouw hoofdstel tenminste 1 keer per maand goed schoonmaakt en verzorgd. Wanneer je jouw hoofdstel intensiever gebruikt zal dit vaker nodig zijn. Hierdoor heb je veel langer plezier van het hoofdstel of je halster! Vraag onze medewerkers naar de producten om jouw hoofdstel goed te verzorgen.

Diverse soorten neusriemen

Bij ZOO&ZO hebben wij diverse soorten neusriemen in ons assortiment. Belangrijk is dat de neusriem altijd op het benige deel (waar bot zit) van de neus ligt en niet te laag. Anders kan dit de ademhaling van jouw paard belemmeren, daarbij is het onderste deel van de neus heel gevoelig. Een hoge neusriem wordt vaak gebruikt bij een stang & trens hoofdstel, deze geeft meer bewegingsruimte in de mond.

De gecombineerde neusriem

Voor neusriemen is de gecombineerde neusriem populair. De neusriem en sperriem zijn met elkaar verbonden bij de gecombineerde neusriem. De neusriem hangt boven het bit en gaat onder de bakstukken door. De sperriem komt voor het bit langs. Daarbij zorgt de sperriem voor een stabielere ligging van het bit. Jouw paard kan zijn mond hierbij minder openen. Hierdoor kun je jouw paard beter sturen omdat het een beter contact met de paardenmond geeft. Belangrijk is wel dat je deze neusriem niet te strak aantrekt. Minstens twee vingers ruimte zijn nodig, anders is er minder ruimte voor de luchtwegen van je paard.

De Mexicaanse neusriem

Hiernaast is een veel gebruikte neusriem de Mexicaanse neusriem. De Mexicaanse neusriem bestaat uit twee dunne riemen welke samen komen op de neus van het paard. Hierbij wordt het bovenste riempje om de kaken van het paard vast gemaakt en komt de onderste voor het bit langs. De Mexicaanse neusriem is vooral geschikt voor paarden die sneller hun mond openen waardoor je minder controle hebt. Deze neusriem wordt daardoor vooral gebruikt in de springsport.

De lage neusriem

Dan is er nog de lage neusriem. De lage neusriem loopt voor het bit langs en ligt laag op de neus. Vooral bedoelt om het paard te beschermen tegen een onrustige hand van de ruiter. Deze neusriem loopt over het bit en houdt het bit dus op zijn plaats in de mond van je paard. De bitringen moeten vrij blijven liggen en hierdoor is deze ook alléén te gebruiken bij een trensbitje.

Zorg voor de juiste maat bit

Het bit is jouw voornaamste communicatie met jouw paard. Daarom is het belangrijk dat het bit goed ligt en de juiste maat heeft. Anders kan het bit gaan schuren aan de zijkant van de mond van jouw paard. Het belangrijkste waar je naar op zoek bent is de nageeflijkheid van het paard. En een bit dat goed past werkt correct in op de mond en de tong en helpt daar dus aan mee.

Diverse soorten bitten bij ZOO&ZO

Bij ZOO&ZO hebben wij bitten in verschillende diktes, vanaf 10 mm tot aan 18 mm. Deze zijn verkrijgbaar in de maten 8,5 cm tot aan 18,5 cm. Ook hebben we happy mouth bitten, gemaakt van een speciaal materiaal wat een zoet smaakje afgeeft. Hierdoor zal het bit beter inwerken.

Sensogan bitten

Daarnaast hebben we duurdere bitten, gemaakt van sensogan; een combinatie van koper, mangaan en zink en dit zorgt ervoor dat het oxideert wanneer het met speeksel in aanraking komt. Met een sensogan bit krijgt jouw paard ook een zoetig smaakje in zijn mond. Deze bitten zijn vaak anatomisch waardoor ze nog beter en correcter in de mond liggen.

Watertrens bitten

Er bestaan verschillende type bitten en ieder bit heeft zijn eigen kenmerk. Zo heeft bijvoorbeeld een watertrens ‘losse’ bitringen waardoor het bit vrijer in de mond beweegt. Belangrijk is dat een watertrens niet te smal is, want daardoor kunnen er velletjes tussen de bitringen komen. Het bit hoort zo'n 0,5 cm tot 1 cm aan beide kanten uit de mondhoeken te komen. Mocht jouw paard toch nog wondjes krijgen, dan kun je dit oplossen door bitringen aan het bit te bevestigen. Bij ZOO&ZO vind je enkel-, dubbel- en ongebroken watertrensen. Bij een bustrens zijn de bitringen direct verbonden aan het mondstuk. Hierdoor kunnen de bitringen niet vrij bewegen. Een bustrens ligt stiller in de mond dan een watertrens. Ook bustrensen vind je bij ZOO&ZO enkel-, dubbel- en ongebroken.

D-trens bitten

Bij een D-trens vormen de bitringen een D. Het voordeel van een D-trens is dat de bitringen de teugeldruk verdelen over de wang in de richting die jij op stuurt. De bitringen van een D-trens zijn direct verbonden aan het mondstuk, net als bij een bustrens. Hierdoor ligt ook een D-trens stabiel in de mond van jouw paard. In het assortiment bij ZOO&ZO vind je enkel- en dubbelgebroken D-trensen. Daarbij lijkt een kneveltrens het meeste op een D-trens, maar bij een kneveltrens hebben de bitringen staafjes dwars op het mondstuk. Hierdoor geeft een kneveltrens nog meer druk op de wang, wat vooral handig is wanneer het paard sterk in de mond is of bij het beleren.

Kneveltrens/pessoa

Een kneveltrens ligt stabiel in de mond en hebben wij zowel enkel- als dubbelgebroken in ons assortiment. Een pessoa heeft vier bitringen. Het doel van een pessoa is je paard los in de rug te laten bewegen, het trainen van een goede houding en balans & een actief achterbeen. Hierbij maak je aan de bovenste ring de bakstukken van het hoofdstel vast. Een pessoa kan gereden worden met één of twee teugels. Wanneer er meer druk op komt te staan heeft dit bit een hefboomwerking. Daarnaast ontstaat er ook druk achter de oren van je paard.

De juiste pasvorm van het bit is belangrijk

Het is belangrijk dat je bij de keuze van een bit rekening houdt met de pasvorm, de breedte en de dikte van het bit. Het bit mag 0,5 tot 1cm uitsteken aan beide zijden van de mond. Daarbij mogen in de mondhoeken van je paard niet meer dan twee plooien zitten. De lengte van het bit dat je nodig hebt, hangt af van de grootte en ruimte in de mond.

De onderstaande richtlijnen kun je aanhouden:

- A, B en kleine C pony’s: 10,5 cm

- Grote, C, D en E pony’s: 11,5 cm

- Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden: 12,5 cm

- Grote paarden: 13,5

Vanzelfsprekend is geen paard of pony hetzelfde dus kan het best zijn dat jouw paard/pony afwijkt van bovenstaande lichtlijnen.

Frontriemen in allerlei soorten

Een frontriempje kun je vervangen wanneer je dat mooier vindt. Bij ZOO&ZO hebben wij frontriemen van basis, tot aan swarovski, bloemetjes, printjes & hippe kleurtjes! Een prachtige uitstraling wordt onder andere beïnvloed door een mooie uitstraling van jouw frontriem aan je hoofdstel. Frontriemen zijn verkrijgbaar in de maten pony, cob en full. Daarbij zijn de frontriempjes standaard gemaakt van leer.

Ruim assortiment teugels

Losse teugels zijn er in verschillende soorten; springteugels & dressuurteugels. Springteugels worden vaak aangeboden met extra grip en teugelstop. Dressuurteugels zijn juist gemaakt van soepel en glad leer. Ook zijn er teugels verkrijgbaar met anti slip aan de binnenkant, zodat jouw hand niet weg zal glijden. Deze teugels hebben aan de buitenkant wel glad leer. Hiernaast zijn er nog teugels van rubber, waardoor je nog meer grip hebt. Deze teugels zijn verkrijgbaar in rond, genaaid of plat, net wat mooi bij jouw hoofdstel past. De teugelsluitingen zijn verkrijgbaar in zilver, goud en rosé goud. Ook zijn deze verkrijgbaar in clips.

Hulpteugels

Soms heb je tijdens het paardrijden net dat beetje extra ondersteuning nodig. Een hulpteugel kan daar een goede uitkomst voor bieden. Wij hebben borsttuigen, Martin Gaal, Thiedeman teugel & Slof teugel.

Martin Gaal teugel

Een borsttuig wordt het meest gebruikt bij een schuivend zadel maar bijvoorbeeld ook bij springen en jachten. Martin Gaal voorkomt dat het paard zijn hoofd te ver omhoog kan brengen. Maar hij geeft geen inwerking wanneer het paard met zijn hoofd in een normale hoofdhouding loopt.

Thiedeman teugel

Een Thiedeman teugel wordt bevestigd aan de singel en aan de teugel zelf. Deze teugel zorgt ervoor dat het paard zijn hoofd niet te ver omhoog of naar boven kan brengen. Zodra jouw paard in de juiste houding loopt stopt de werking van de Thiedeman teugel.

Slof teugel

Een Slof teugel is een hulp teugel om het paardenhoofd naar beneden te brengen. De Slof teugel wordt aan de singel of aan de zweetbladen van het zadel bevestigd. Voor het gebruik van een Slof teugel is een stille hand vereist. Zodra het paard in de juiste houding loopt stop de werking van de Slof teugel.

Oornetjes in alle kleuren, soorten en maten

Oornetjes werden eerder altijd vliegennetjes genoemd en voorkomen dus dat er vliegjes in de oren van het paard vliegen. Tegenwoordig worden oornetjes ook gebruikt omdat ze mooi staan. Oornetjess zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren, soorten en maten; in pony, cob en full.

Oornetjes met verschillende functies

Je hebt de standaard oornetjes voor de show of juist om jouw look helemaal compleet te maken; ze gaan dus echt met de collectie mee. Daarnaast heb je ook geluidsdempende oornetjes, met microfoom. Hierbij kunnen de oren van jouw paard gewoon bewegen maar ze absorberen de geluiden. Dit zorgt voor meer ontspanning en concentratie bij jouw paard.

Alles voor ruiter en paard

We zijn niet over het paard getild, maar wel een beetje gepast trots, want bij ZOO&ZO in Ede vind je ruim 5000m2 aan beleving! Daar hebben we één ruime afdeling volledig ingericht op ruitersport. Op onze eerste verdieping vind je hier dan ook een ruim assortiment voor jezelf & jouw paard. Naast hoofdstellen & toebehoren kun je bij ons ook terecht voor:

- Paardendekens en toebehoren;

- Paardrijkleding;

- Paardrijlaarzen

- Ruiteruitrusting en nog veel meer!

Bestel jouw hoofdstel & toebehoren artikelen online

In onze fysieke winkel in Ede vind je werkelijk álles op het gebied van ruitersport! Maar daarnaast zijn wij natuurlijk ook jouw ruitersport webshop. Bij besteding vanaf  € 50,- worden jouw ruitersportartikelen al gratis verzonden! Bestel jouw ruitersportspullen gemakkelijk bij ons online of kom gezellig langs bij ZOO&ZO in Ede! Dan kun je alles zelf zien & voelen! Ook hebben wij een ruim assortiment voor jouw eventuele andere (huis)dieren. Bestel jouw hoofdstel & toebehoren artikelen vandaag nog of kom gezellig een keertje langs!