Gratis verzending vanaf €50,-*
Op werkdagen voor 17:00 besteld, morgen in huis*
Veilig en makkelijk online betalen

Bitten

Het bit is de voornaamste communicatie met je paard. Daarom is het belangrijk dat het paarden bit goed ligt en de juiste maat heeft. Anders kan een bit gaan schuren aan de zijkant van de mond van je paard en dat wil je niet! Een bit dat goed past werkt correct in op de mond en de tong, dit helpt mee aan de nageeflijkheid van je paard. Bij ZOO&ZO hebben wij paardenbitten in verschillende diktes, vanaf 10 mm tot aan 18 mm. Deze zijn verkrijgbaar in de maten 8,5 cm tot aan 18,5 cm. Ook hebben we happy mouth bitten, gemaakt van een speciaal materiaal wat een zoet smaakje afgeeft. Fijn voor je paard én voor jou, want daardoor zal het bit beter inwerken. 

Sensogan bitten 

Een sensogan bit bestaat uit een combinatie van koper, mangaan en zink, wat ervoor zorgt dat het oxideert wanneer het met speeksel in aanraking komt. Met een sensogan bit krijgt je paard ook een zoetig smaakje in de mond. Deze bitten zijn vaak anatomisch waardoor ze nóg beter en correcter in de mond van het paard liggen. 

Verschillende typen paardenbitten

Er bestaan verschillende type bitten en ieder bit heeft zijn eigen kenmerk. Zo heeft bijvoorbeeld een watertrens ‘losse’ bitringen, waardoor het bit vrijer in de mond beweegt. Belangrijk is daarbij dat een watertrens niet te smal is, want daardoor kunnen er velletjes tussen de bitringen komen. Het bit hoort zo'n 0,5 cm tot 1 cm aan beide kanten uit de mondhoeken te komen. Mocht jouw paard toch nog wondjes krijgen, dan kun je dit oplossen door bitringen aan het bit te bevestigen.

Watertrensen 

Bij ZOO&ZO vind je enkel-, dubbel- en ongebroken watertrensen. Bij een bustrens zijn de bitringen direct verbonden aan het mondstuk. Hierdoor kunnen de bitringen niet vrij bewegen. Een bustrens ligt stiller in de mond van je paard dan een watertrens. Ook bustrensen vind je bij ZOO&ZO enkel-, dubbel- en ongebroken. 

D-trens 

Bij een D-trens vormen de bitringen een D. Het voordeel van een D-trens is dat de bitringen de teugeldruk verdelen over de wang in de richting die jij op stuurt. De bitringen van een D-trens zijn direct verbonden aan het mondstuk, net als bij een bustrens. Hierdoor ligt ook een D-trens stabiel in de mond van je paard. In het assortiment bij ZOO&ZO ruitersport vind je enkel- en dubbel gebroken D-trensen. Daarbij lijkt een kneveltrens het meeste op een D-trens, maar bij een kneveltrens hebben de bitringen staafjes dwars op het mondstuk. Hierdoor geeft een kneveltrens nog meer druk op de wang, wat vooral handig is wanneer het paard sterk in de mond is of bij het beleren. 

Kneveltrens/pessoa 

Een kneveltrens ligt stabiel in de mond en hebben wij zowel enkel- als dubbel gebroken in ons assortiment. Een pessoa heeft vier bitringen. Het doel van een pessoa is je paard los in de rug te laten bewegen, het trainen van een goede houding en balans én een actief achterbeen. Hierbij maak je aan de bovenste ring de bakstukken van het hoofdstel vast. Een pessoa kan gereden worden met één of twee teugels. Wanneer er meer druk op komt te staan heeft dit bit een hefboomwerking. Daarnaast ontstaat er ook druk achter de oren van je paard. 

De juiste pasvorm van het bit

Het is belangrijk dat je bij de keuze van een bit rekening houdt met de pasvorm, de breedte en de dikte van het bit. Het bit mag 0,5 cm tot 1 cm uitsteken aan beide zijden van de mond. Daarbij mogen in de mondhoeken van je paard niet meer dan twee plooien zitten. De lengte van het bit dat je nodig hebt, hangt af van de grootte en ruimte in de mond.

De onderstaande richtlijnen kun je aanhouden:
- A, B en kleine C pony’s: 10,5 cm;
- Grote, C, D en E pony’s: 11,5 cm;
- Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden: 12,5 cm;
- Grote paarden: 13,5.

Vanzelfsprekend is geen paard of pony hetzelfde dus kan het best zijn dat jouw paard/pony afwijkt van bovenstaande lichtlijnen.

Alles op het gebied van bitten & paarden

Bij ZOO&ZO dierenwinkel in Ede hebben wij bitten van topmerken waaronder BR, Waldhausen, Happy Mouth en meer! Onze medewerkers kunnen jou alles vertellen over het perfecte bit voor jouw paard, vraag ons dus gerust om advies bij de keuze van een goed passend bit! Je vind bij ons trouwens naast paarden bitten een ruim assortiment paardenspullen. Denk bijvoorbeeld aan paardendekens, paardrijkleding, halsters & halstertouwen, zadels & toebehoren, kortom; alles rondom de verzorging van jouw paard!