Tuinvogels

Geniet jij ook zo van de vrolijk fluitende vogeltjes om je huis? Deze actieve beestjes brengen veel bedrijvigheid met zich mee, wat een plezier is om naar te kijken. Waar wij alleen vaak niet bij stilstaan is dat vogels tegenwoordig moeite hebben met overleven. Door de toenemende bebouwing maakt bebossing vaak plaats voor beton en asfalt. Hierdoor komen er veel minder natuurlijke schuil- en nestgelegenheden voor en kunnen vogels moeilijk voldoende voedsel vinden. Jij kunt ze hierbij helpen door vogelvoer in een voederhuis of –silo aan te bieden en een nestkast om je huis te plaatsen.

Meer
per pagina

Vanwege de verstedelijking is het voor vogels tegenwoordig lastig om aan voldoende voedsel en een geschikte nestplaats te komen. Wil jij de vogels in je tuin een handje helpen? Maak het hen dan gemakkelijker door een nestkast te plaatsen en regelmatig tuinvogelvoeding op een beschutte voederplek aan te bieden.

Tuinvogels spullen van ZOO&ZO

Bij ZOO&ZO hebben we een ruim assortiment vogelvoer, voederhuizen en nestkasten van bekende merken waaronder van Vogelbescherming Nederland, Trixie en Versele-Laga. Niet alleen doe je de vogels hiermee een groot plezier, ook jij kunt dan blijven genieten van deze opgewekte beestjes die je tuin zullen blijven bezoeken.

Nestkasten
Door een nestkast in je tuin te plaatsen bied je vogels een veilige schuilplaats en een fijne plek om een nestje te bouwen. Wel is het belangrijk de nestkast op een goede hoge plaats op te hangen. Het liefst hang je de nestkast op een plek met enige beschutting van bomen of struiken. Zo kunnen vogels hun kuikens in alle rust veilig grootbrengen en lopen ze minder gevaar voor roofvogels of andere dieren.

Let bij de aanschaf van een vogelhuis op het formaat van het vogelhuis en de invliegopening. Hiermee bepaal je namelijk welk soort vogel zich in de nestkast zal nestelen. Wil jij elk jaar een nieuwe vogel laten nestelen? Reinig het nestkastje dan jaarlijks.

Voedersystemen

Naast een fijne en veilige schuilplek voor de vogels, doe je vogels ook een groot plezier door hen het hele jaar door bij te voeren. Let er wel op hoe je het voer aanbied. Het is niet aan te raden het voer los op de grond aan te bieden, hierdoor bederft het snel en trekt het ongedierte aan. Door voer aan te bieden in een speciaal voor vogels ontwikkeld voedersysteem blijft de kwaliteit beter behouden en zal het minder snel bederven. Wanneer je deze voedersystemen op een beschutte plek plaatst zullen de vogels zich veiliger voelen en kunnen ze rustig genieten van het eten. Bij ZOO&ZO hebben we allerlei verschillende voedersystemen waarmee je voer op een geschikte manier aan tuinvogels kunt aanbieden, namelijk:

Drinkbak bestellen

Een drinkbak is met name nuttig tijdens de warme dagen. Vogels kunnen hier heerlijk uit drinken en in badderen. In de winter is vocht een minder groot probleem omdat vogels dan gewoon een hap sneeuw nemen. Mocht er geen sneeuw liggen, biedt dan geen warm water in de bak aan, maar vul deze met vergruisde ijssplinters. Pindakaas- of een vetblokhouder: vooral tijdens koudere dagen hebben vogels behoefte aan vetrijke voeding. Een pindakaaspot of vetblok is dan een goede uitkomst. Deze potten en blokken zijn handig aan te bieden in een speciale pindakaashouder of vetblokhouder.

Voedersilo

Voedersilo’s zijn meestal speciaal gemaakt voor het aanbieden van pinda’s of zaden. Door de handige openingen kunnen de vogels de pinda’s of zaden gemakkelijk uit de silo halen. Bovendien is het voer afgedekt waardoor de kwaliteit van het voer beter behouden blijft. Voederhuis bestellen? Helemaal ideaal is om voer aan te bieden in een voederhuis. Onze staande en hangende voederhuizen bieden de vogels bescherming tegen weer en wind en tegen gevaarlijke dieren. Hierdoor nemen de vogels automatisch meer tijd om genoeg te eten.

Tuinvogelvoer

Onze voedersystemen kun je vullen met allerlei verschillende soorten voer. Door bij te voeren help je de vogels de nodige energie op te bouwen, waar deze actieve beestjes het hele jaar behoefte aan hebben. Zo hebben ze tijdens de koudere dagen veel energie nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. In een koude nacht verliezen kleine vogelsoorten soms wel 10 procent van hun gewicht. Door vogels vetrijke voeding aan te bieden krijgen zij meer energie waardoor ze zichzelf beter warm kunnen houden en goede reserves op kunnen bouwen. Maar ook in het voorjaar en in de zomer kunnen vogels goed extra energie gebruiken. Zo zijn ze in het voorjaar veel energie kwijt aan nestelen en het leggen van eieren en brengen ze in de zomer hun jongen groot. Door vogels in de zomer al te voeren weten zij je tuin bovendien in de koudere maanden sneller te vinden.


Verschillende soorten tuinvogelvoer:

Strooivoer bestellen?
Strooivoer is er in veel verschillende soorten en kan dan ook het hele jaar door gegeven worden. Zo zijn er mixen zo samengesteld dat je er het hele jaar mee kunt bijvoeren. Ook hebben we strooivoer variërend van vetrijk voer geschikt voor koudere dagen, tot strooivoer speciaal voor broedende en jonge vogels. Slingers, netten en stangen: met name geschikt voor wat koudere dagen zijn slingers, netten en stangen. Deze producten zijn gevuld met pinda’s of zaden en worden vaak aangeboden als vetrijke aanvulling op de dagelijkse voeding van tuinvogels. Vetbollen en vetproducten: Hieronder vallen vetbollen, vetblokken en vogelpindakaas. Door het hoge oliegehalte van deze producten zijn ze een grote energiebron. Dit maakt ze dan ook met name erg geschikt voor de dagen dat vogels energie het hardst nodig hebben in het najaar en in de winter.

Volièrevogels
Heb je een volière met vogels in je tuin? Dan hebben jouw vogels ander voer nodig dan wilde tuinvogels. Volièrevogels kunnen namelijk geen aanvulling op hun voer in de natuur zoeken, waardoor ze volledig voer nodig hebben. Voor geschikt voer voor je volièrevogels kijk je in onze categorie vogelvoer.

Contact

Met veel zorg stellen wij het assortiment samen. Mocht je ergens naar op zoek zijn en hetgeen niet kunnen vinden? Laat het ons weten, dan denken wij graag met je mee!